Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що робити, якщо все дратує

Такий стан може бути симптомом серйозних недуг. Нервова система чутлива до навантажень. Якщо людина багато працює і мало відпочиває - згодом її починає все бісити. Придушувати це почуття не можна. Якщо часто відчувається роздратування, рекомендуємо удатися до таких методів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Прийміть заспокійливе. Багато людей одразу рятують­ся звичайним корвалолом, але до його складу входить фено­барбітал, що може виклика­ти побічні ефекти — тривогу, головний біль, підвищення тиску або порушення сну. А якщо приймати корвалол по­стійно, це може спровокувати залежність, як від алкоголю. Вибирайте засіб на рослинній основі - із кропивою собачою, м’ятою перцевою, валеріаною й іншими травами, наприклад корвалол-фіто або ново-пасит.

Зніміть напругу. Якщо вона накопичуватиметься, можна заробити неврасте­нію. Це захворювання може призвести до інсульту або інфаркту. Щоб зняти емоції, усамітніться — покричіть голо­сно, поприсідайте або порвіть папір, займіться фізичними вправами. Робіть, що хочете, головне — дайте вихід своїм емоціям.

Улаштуйте невеликий перекус. З'їжте ябуко, на­приклад. Замість чергової чашки кави випийте какао: у цьому напої багато магнію, що має заспокійливу дію. До ка­као можна взяти собі печиво, але тільки одну штучку. Сма­куйте кожен його шматочок — так швидше заспокоїтеся. На солодощі не налягайте, бо звикнете «заїдати стрес», а це обернеться зайвою вагою. Якщо їсти не хочете, краще випийте маленькими ковтками склянку води.

Уведіть у раціон гречку. У ній багато холіну — речовини, необхідної для правильної ро­боти нервової системи, мозку. Намагайтеся з'їдати порцію гречаної каші 2−3 рази на тиж­день.

Пропийте курсом вітамі­ни з магнієм. Це чудова під­тримка для нервової системи. Негативні емоції завжди від­бирають багато сил. Допомо­жіть організму відновитися, висипайтеся щодня. Відмов­теся від алкоголю — через нього сон стає поверхневим і переривчастим, ви прокидає­теся у розбитому стані. І знову вас все дратує.

Будьте напоготові. Дра­тівливість може свідчити про негаразди в роботі вашого організму — збій у роботі щитовидки. Вона виробляє занадто багато або, навпаки, занадто мало гормонів. Це впливає на нервову систе­му. Схудли або погладшали, хоча їли як зазвичай; сильно пітнієте або мерзнете навіть у спеку; постійно відчуваєте втому; не можете нормально заснути… Що робити? Про­йдіть обстеження у лікаря-ен­докринолога.

Хвороба Альцгеймера. За цієї недуги в тканинах по­гіршуються обмінні процеси, клітини мозку гинуть, мозок не може виконувати свої функції. Це змінює особистість. Пору­шується мова; людина може заблукати в знайомих місцях, перестає доглядати за собою, забуває, що з нею відбува­лося. Що робити? Терміново зверніться до лікаря: коли мо­зок ще не сильно уражений, можна сповільнити хворобу за допомогою ліків.

Атеросклероз або гіпер­тонія. Через холестеринові бляшки або підвищений тиск порушується кровопоста­чання мозку, а це впливає на емоційний стан. Склад­но зосередитися, гірше запам’ятовується інформа­ція. Відчуття, наче в голові ту­ман, часто болить голова. Що робити? Стежте за тиском, не забувайте приймати призна­чені вам ліки. Відмовтеся від шкідливої їжі й згубних зви­чок, намагайтеся вести здо­ровий спосіб життя.

Валентина Миколів.

Схожі новини