Редиска порятує від авітамінозу
Ми часто недооцінюємо редиску і мало використовуємо цей маленький, але дуже корисний овоч у своєму раціоні. А чи знаєте ви, що пучок редиски за вмістом вітаміну С не поступається лимону, трьом помідорам або десятку слив? Ці яскраво-червоні кульки збуджують апетит, водночас допомагаючи скинути вагу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/508322/rediska.jpg)
Підрахували, що доросла людина повинна з'їдати приблизно 660 г редиски за рік. Це мізерно мала кількість порівняно з іншими овочами і фруктами, однак зауважте: їдять редиску найчастіше весною, тоді, коли іншої свіжої зелені ще немає.
Влаштуйте оглядини
Щоб гідно оцінити смак редиски, необхідно правильно її вибрати. Уважно придивіться до цього диво-овоча. Він повинен бути твердим на дотик. Шкірка редиски має бути гладкою, рівно забарвленою і без чорних цяток. Якщо овоч свіжий, то його листя соковите і зелене. Пам’ятайте, чим світліша шкірка, тим менше в редисці рослинного барвника антоціану, що відповідає за корисні речовини. Втім, червоний колір і кругла форма цього весняного овоча давно вже перестали бути його візитною карткою. Сьогодні можна побачити білу, жовту, фіолетову, малинову редиску циліндричної та подовгастої форми.
Маленька, але вдала
Незважаючи на свої маленькі розміри, редиска містить багато корисних елементів. Вона багата на білок, вітаміни та мікроелементи: калій, кальцій, залізо, фосфор, натрій, магній, марганець, мідь тощо. Завдяки тому, що аскорбінова кислота присутня в редисці у великій кількості і перебуває у вільному стані, вона легко і повністю засвоюється. Найбільше вітаміну С в редисці з яскравим забарвленням по всій поверхні. У коренеплодах з білими «носиками» його трохи менше, і ще менше в білих сортах. Гіркоти і аромату редисці надають ефірні олії, які поряд з іншими корисними властивостями мають ще й бактерицидний ефект.
Як харчовий продукт редиска має приємний специфічний смак. За калорійністю її можна порівняти з помідором, кабачком і баклажаном, проте за кількості білка вона перевершує їх у два рази.
Корисне у редисці все — від верхівки до хвостика. Тому не поспішайте викидати листя, його теж можна і потрібно додавати у свій раціон — в салати, супи. Звичайно, за умови, що воно не прив’яле і не жовте. Його смак добре поєднується з яйцем, сметаною, сирами і копченостями.
З користю для організму
Цей маленький рожевобокий лікар допомагає вирішувати різні проблеми зі здоров’ям.
- Посилює обмін речовин і сприяє кращому засвоєнню білкової їжі. Тому редиску рекомендують тим, хто має зайву вагу.
- Клітковина редиски добре впливає на діяльність кишківника і допомагає виводити з організму надлишковий холестерин.
- Підвищує еластичність судин, що дозволяє використовувати редиску для профілактики захворювань, пов’язаних з кров’яним тиском.
- Сік редиски допомагає відновити слизові оболонки. Але в чистому вигляді пити його не рекомендується, краще змішувати з морквяним у пропорціях 1:2.
- Редиска містить ефірні олії, що мають здатність пригнічувати ріст і розвиток бактерій.
- Високо цінуються дієтичні властивості редиски. Вона здатна виводити з організму шлаки.
- Антоціан, що входить до складу шкірки овоча, має здатність пригнічувати ріст ракових клітин. Тому, на думку вчених, включення редиски у раціон два-три рази на тиждень дозволить захистити ваш організм від багатьох захворювань.
Редиску з обережністю слід вживати людям з виразковою хворобою шлунково-кишкового тракту, гастритом, ентероколітом. У разі розладів кишківника так само варто на деякий час відмовитися від її споживання, тому що редиска має легкий проносний ефект.
Протипоказання
Налягати на редиску не слід тим, хто потерпає від хронічних захворювань шлунка, дванадцятипалої кишки, підшлункової залози, печінки і жовчного міхура, а також серцево-судинної системи.