Передплата 2024 «Добрий господар»

Редиска порятує від авітамінозу

Ми часто недооцінюємо редиску і мало використовуємо цей маленький, але дуже корисний овоч у своєму раціоні. А чи знаєте ви, що пучок редиски за вмістом вітаміну С не поступається лимону, трьом помідорам або десятку слив? Ці яскраво-червоні кульки збуджують апетит, водночас допомагаючи скинути вагу

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Підрахували, що доросла людина повинна з'їдати приблизно 660 г редиски за рік. Це мізерно мала кількість порівняно з іншими овочами і фруктами, однак зауважте: їдять редиску найчастіше весною, тоді, коли іншої свіжої зелені ще немає.

Влаштуйте оглядини

Щоб гідно оцінити смак редиски, необ­хідно правильно її вибрати. Уважно при­дивіться до цього диво-овоча. Він повинен бути твердим на дотик. Шкірка редиски має бути гладкою, рівно забарвленою і без чорних цяток. Якщо овоч свіжий, то його листя соковите і зелене. Пам’ятайте, чим світліша шкірка, тим менше в редисці рос­линного барвника антоціану, що відповідає за корисні речовини. Втім, червоний колір і кругла форма цього весняного овоча давно вже перестали бути його візитною карткою. Сьогодні можна побачити білу, жовту, фіо­летову, малинову редиску циліндричної та подовгастої форми.

Маленька, але вдала

Незважаючи на свої маленькі розміри, редиска містить багато корисних елементів. Вона багата на білок, вітаміни та мікроеле­менти: калій, кальцій, залізо, фосфор, на­трій, магній, марганець, мідь тощо. Завдя­ки тому, що аскорбінова кислота присутня в редисці у великій кількості і перебуває у вільному стані, вона легко і повністю за­своюється. Найбільше вітаміну С в редисці з яскравим забарвленням по всій поверхні. У коренеплодах з білими «носиками» його трохи менше, і ще менше в білих сортах. Гір­коти і аромату редисці надають ефірні олії, які поряд з іншими корисними властивостя­ми мають ще й бактерицидний ефект.

Як харчовий продукт редиска має при­ємний специфічний смак. За калорійністю її можна порівняти з помідором, кабачком і баклажаном, проте за кількості білка вона перевершує їх у два рази.

Корисне у редисці все — від верхівки до хвостика. Тому не поспішайте вики­дати листя, його теж можна і потрібно додавати у свій раціон — в салати, супи. Звичайно, за умови, що воно не прив’яле і не жовте. Його смак добре поєднується з яйцем, сметаною, сирами і копченос­тями.

З користю для організму

Цей маленький рожевобокий лікар до­помагає вирішувати різні проблеми зі здоров’ям.

  • Посилює обмін речовин і сприяє кра­щому засвоєнню білкової їжі. Тому редиску рекомендують тим, хто має зайву вагу.
  • Клітковина редиски добре впливає на діяльність кишківника і допомагає виводи­ти з організму надлишковий холестерин.
  • Підвищує еластичність судин, що дозволяє використовувати редиску для профілактики захворювань, пов’язаних з кров’яним тиском.
  • Сік редиски допомагає відновити сли­зові оболонки. Але в чистому вигляді пити його не рекомендується, краще змішувати з морквяним у пропорціях 1:2.
  • Редиска містить ефірні олії, що мають здатність пригнічувати ріст і розвиток бак­терій.
  • Високо цінуються дієтичні властивості редиски. Вона здатна виводити з організму шлаки.
  • Антоціан, що входить до складу шкірки овоча, має здатність пригнічувати ріст ра­кових клітин. Тому, на думку вчених, вклю­чення редиски у раціон два-три рази на тиждень дозволить захистити ваш організм від багатьох захворювань.

Редиску з обережністю слід вживати людям з виразковою хворобою шлунково-кишкового тракту, гастритом, ентероколі­том. У разі розладів кишківника так само варто на деякий час відмовитися від її спо­живання, тому що редиска має легкий про­носний ефект.

Протипоказання

Налягати на редиску не слід тим, хто по­терпає від хронічних захворювань шлунка, дванадцятипалої кишки, підшлункової за­лози, печінки і жовчного міхура, а також серцево-судинної системи.

Схожі новини