Передплата 2024 «Добра кухня»

Броколі - для серця та судин

Броколі - один із найпоживніших і корисних видів капусти. Вона містить велику кількість вітамінів, А і С, а також вітаміни групи В, РР

Фото pexels
Фото pexels

Ця капуста вирізняється серед інших вмістом калію й кальцію, заліза, натрію та фосфору, а також магнію, міді, йоду, хрому і навіть бору. Поєднання всіх корисних вітамінів і мінералів робить броколі незамінним продуктом на нашому столі, особливо для дитячого харчування (порівняно з іншими видами капусти в ній вітамінів удвічі більше).

Корисна капуста броколі й для серця, оскільки постачає його киснем і поліпшує стан стінок судин, що запобігає швидкому старінню нашого ор­ганізму. Особливо корисна бро­колі для вагітних і дітей. Броколі здатна боротися з бактеріями, які спричиняють виразку, тож вона запобігає багатьом вираз­ковим хворобам травного трак­ту. Для жінок вживання страв з броколі - це також добра про­філактика раку молочної зало­зи, а для чоловіків — простати.

Готувати броколі дуже про­сто. Ретельно промийте капусту під проточною водою, розділіть її на невеликі суцвіття (зручніше в бутонах), і занурте суцвіття в киплячу воду й варіть протягом 5 хвилин. Заморожену броколі готують трішки довше — 12−15 хвилин. Але головне — не три­майте на вогні дуже довго, аби не знищити всі корисні вітаміни та мінерали.

Після того як капуста зва­рилася, її виймають з допо­могою друшляка, викладають на блюдо чи в каструлю, вико­ристовують для приготування різних пюре, салатів чи про­сто посипають сіллю, наріза­ною зеленню петрушки, кропу, невеликою кількістю перцю і їдять. Дехто додає дрібку по­рошку мускатного горіха чи по­сипає подрібненим мигдалем чи ядрами волоського горіха.

Саме час готувати й овочеві супи з броколі. Наприклад, до традиційних картоплі, моркви та цибулі за 20−30 хв до кінця варіння додати порізані дрібно кабачки та суцвіття броколі.

Схожі новини