Яка користь від споживання броколі?
Броколі - один із найпоживніших і корисних видів капусти. Вона містить велику кількість вітамінів, А і С, а також вітаміни групи В, РР
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/507519/brokoli.jpg)
Ця капуста вирізняється серед інших вмістом калію й кальцію, заліза, натрію та фосфору, а також магнію, міді, йоду, хрому і навіть бору. Поєднання всіх корисних вітамінів і мінералів робить броколі незамінним продуктом на нашому столі, особливо для дитячого харчування (порівняно з іншими видами капусти в ній вітамінів удвічі більше).
Корисна капуста броколі й для серця, оскільки постачає його киснем і поліпшує стан стінок судин, що запобігає швидкому старінню нашого організму. Особливо корисна броколі для вагітних і дітей. Броколі здатна боротися з бактеріями, які спричиняють виразку, тож вона запобігає багатьом виразковим хворобам травного тракту. Для жінок вживання страв з броколі - це також добра профілактика раку молочної залози, а для чоловіків — простати.
Готувати броколі дуже просто. Ретельно промийте капусту під проточною водою, розділіть її на невеликі суцвіття (зручніше в бутонах), і занурте суцвіття в киплячу воду й варіть протягом 5 хвилин. Заморожену броколі готують трішки довше — 12−15 хвилин. Але головне — не тримайте на вогні дуже довго, аби не знищити всі корисні вітаміни та мінерали.
Після того як капуста зварилася, її виймають з допомогою друшляка, викладають на блюдо чи в каструлю, використовують для приготування різних пюре, салатів чи просто посипають сіллю, нарізаною зеленню петрушки, кропу, невеликою кількістю перцю і їдять. Дехто додає дрібку порошку мускатного горіха чи посипає подрібненим мигдалем чи ядрами волоського горіха.
Саме час готувати й овочеві супи з броколі. Наприклад, до традиційних картоплі, моркви та цибулі за 20−30 хв до кінця варіння додати порізані дрібно кабачки та суцвіття броколі.