Передплата 2024 «Добрий господар»

Не наражайте на небезпеку своїх рідних!

Запалення жіночих статевих органів — найпоширеніша гінекологічна проблема. Її провокують мікроби та бактерії, які поєднуються з флорою організму, створюючи осередки запалення, що супроводжуються частими та серйозними загостреннями. Ще однією причиною запальних процесів є інфекційні захворювання, що передаються статевим шляхом. Тому дбати не лише про своє здоров’я, а й здоров’я свого партнера потрібно постійно

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про те, як виникають запальні захворювання статевих органів у жінок та як від них уберегтися, розповідає лікар-гінеколог Соломія Павлюсь.

— Багато хто вважає причи­ною запалення придатків пе­реохолодження — промочила ноги, замерзла, викупалася у прохолодній воді…

— Переохолодження може бути вторинним фактором запалення, найчастіше запальний процес розвивається після того, як пато­генні мікроорганізми потрапили в організм жінки, у сприятливі умо­ви для активного розмноження. Але без наявності мікроба в ор­ганізмі переохолодження чи за­студа не спричиняє запалення. Кожна жінка захищена природою: так звані фізіологічні бар'єри в організмі перешкоджають про­никненню інфекцій у матку та при­датки. Але слід пам’ятати, що всі ці механізми захисту внутрішніх статевих органів існують лише у фізіологічних умовах. За пато­логічних станів відбувається по­рушення бар'єрів. А тіло матки, маткові труби та яйники значно менше захищені від можливості проникнення та розвитку інфек­ції. Тому у випадках висхідної та низхідної інфекції в першу чергу уражаються маткові труби, що не­рідко призводить до виражених спайкових процесів та розвитку стійкого трубного непліддя.

— Які симптоми повинні на­сторожити жінку, щоб не зво­лікати з візитом до гінеколога?

— Запальні захворювання при­датків матки мають схильність до тривалого хронічного перебігу з частими загостреннями за охоло­дження організму, інфекцій, пере­втоми тощо, нерідко без вираже­ної температурної реакції. Часто симптомами запального процесу геніталій є порушення менстру­альної та дітородної функцій, по­ява болю та порушення функції суміжних органів, патологічні ви­ділення зі статевих органів. Слід зважати на те, що поява незвич­них виділень може свідчити не лише про запальний процес, а й розвиток пухлини (тіла чи шийки матки).

Обов’язково потрібно відвіда­ти гінеколога у випадках:

  • почервоніння, набряку, свер­бежу слизової оболонки вульви і піхви;
  • дискомфортних відчуттів, болів внизу живота, в ділянці таза, у нижній частині спини;
  • під час статевого акту;
  • нерегулярних місячних, бо­лісного або утрудненого сечови­пусканні, коли на тлі будь-якого з описаних симптомів підвищу­ється температура, є діарея або блювота.

Особливо важливо не відкла­дати візит до лікаря, якщо цих симптомів у вас кілька.

— До чого призводить не­хтування лікуванням запальних процесів?

— Пацієнтку з підозрою на за­палення необхідно обстежити на інфекції, що передаються стате­вим шляхом, аби дізнатися, що саме спричинило запальний про­цес. Адже, щоб його вилікувати, потрібно насамперед вилікувати інфекцію. Без встановлення при­чин запалення після лікування ви, як і раніше, будете носієм гені­тальної інфекції, що призводить до серйозних наслідків. Цю інфек­цію ви передаватимете, не зна­ючи того, своєму статевому парт­неру, а в гіршому випадку можете заразити навіть своїх близьких та дітей побутовим шляхом! Тож не доводьте до цього! Якщо вас турбує запальний процес, напо­лягайте на призначенні для вас аналізів на інфекції. Тільки так ви збережете своє здоров’я та вбе­режете здоров’я коханих.

— Ваші поради щодо профі­лактики…

— Обов'язково відмовитися від використання гігієнічних там­понів за наявності найменших підозр на інфекцію, особливо за хронічного кольпіту. Також важ­ливим є своєчасне лікування хро­нічних захворювань внутрішніх органів, що послаблюють імун­ний захист організму та призво­дять до гормональних порушень, своєчасна терапія запальних за­хворювань статевих органів та дисфункції яйників. Уберегтися від інфекцій, що передаються статевим шляхом, допоможе відсутність випадкових стате­вих зв’язків і використання пре­зерватива. Потрібно пам’ятати, що більшість статевих інфекцій передаються за будь-яких форм сексуальних стосунків,

Головне — важливо зрозуміти, що хворіти не соромно, а лікува­тися треба і необхідно, тому звер­татися до лікаря, за вдсутності скарг, слід двічі на рік. І не зволіка­ти за перших проявів нездужання.

Читайте також

09.04.2024

Війна — важкий психологічний фактор для організму жінки

Жіноче здоров’я у час війни — тема актуальна й дуже непроста. Адже українське жіноцтво третього тисячоліття нарівні з чоловіками боронить свободу та незалежність своєї держави. Навіть якщо жінка не тримає у руках зброї — у кожної з нас своє завдання: робота, волонтерство, виховання дітей, очікування своїх рідних з війни. І щоденні переживання, стреси, безсонні ночі через повітряні тривоги та ракетні обстріли, страх за життя дітей навіть у тилових регіонах, не кажучи вже про прифронтові території