Передплата 2024 ВЗ

Неприємне лідерство

Львівщина посідає третє місце в антирейтингу виявлених захворювань на кір. Попереду Тернопільщина та Київ

Фото Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Фото Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Від початку року кору на Львівщині зафіксували 7 випадків. Захворіли п’ятеро дорослих та двоє дітей — 14-ти та 12-ти років. За даними Міністерства охорони здоров’я України, Львівська область посіла третє місце в антирейтингу виявлених випадків захворювань після Тернопільщини, де захворіло 12 осіб, та Києва — 10 осіб. А загалом в 13 областях України та столиці упродовж 11 місяців 2023 року зареєстрували 55 випадків кору (із них 31 — у дітей віком до 17 років).

Серед дітей, які захворіли на кір у 2023 році, 12% не мали жодного щеплення, 30% - лише одне, у 20% випадків інформації про вакцинацію не було. Також упродовж 2023 року в Укра­їні було зафіксовано 5 точкових спалахів кору, які вдалося локалізувати і які не пе­реросли в масові захворювання.

Необхідно нагадати, що влітку була загальнонаціональна кампанія з «наздо­ганяючої вакцинації». Тож за 3 місяці про­пущені планові щеплення надолужили 153 тисячі дітей. Зараз вакцина є у кожній області. Вона безплатна. Щоби вакци­нуватися за Національним календарем профілактичних щеплень чи надолужити пропущені щеплення, слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

За Національним календарем, кожна дитина має отримати дві дози вакцини проти кору: у 12 місяців та в 6 років. Вак­цина багатокомпонентна, вона дозволяє сформувати специфічний імунітет про­ти кору, паротиту та краснухи або пере­нести захворювання легше та уникнути ускладнень. Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти хвороби.

Як зазначає генеральна директорка Львівського обласного центру контро­лю та профілакти­ки хвороб Наталія Іванченко-Тімко, кір — це гостре ін­фекційне захво­рювання вірусної природи з повітря­но-краплинним ме­ханізмом передачі, надзвичайно зараз­не. Характеризуєть­ся лихоманкою, розвитком катарального синдрому і характерним плямисто-папу­льозним висипом. Джерелом інфекції є хвора людина. Чинники зараження: пе­ребування поряд з хворою людиною в закритому приміщенні, наприклад, квар­тирі, офісі, громадському транспорті, шкільних класах, аптеці, кафе, супермар­кеті, ринку тощо. Сприяє зараженню під­вищена скупченість людей в одному при­міщенні, коли вірус легко передається від хворого до здорового під час кашлю, чхання, розмови. Так званий прихований період становить від 8 до 17 днів, у деяких випадках — до 21 дня.

Кір розпочинається гостро з підви­щення температури тіла до 38−38,5°С з появою кашлю, нежитю. Ці ознаки хворо­би наростають упродовж двох-трьох діб. Із 4−5-ї доби хвороби з’являється висип плямисто-папульозного характеру, спо­чатку на обличчі та шиї, на плечах, на­ступного дня — на тулубі, після цього — на нижніх кінцівках. Ця так звана етапність поширення висипу характерна для кору. З появою висипу стан хворих, як прави­ло, погіршується. Температура тіла дося­гає свого максимуму до 39,5−40,0°С, ви­ражений кашель, нежить. Для кору в цей період характерні кон’юнктивіт та світло­боязнь. Обличчя хворого на кір нагадує обличчя заплаканої дитини.

Наталія Іванченко-Тімко звертаєть­ся до всіх із переконливим проханням не займатися самолікуванням, бо кір — інфек­ція підступна, з розвитком таких усклад­нень, як пневмонія, отит, енцефаліт тощо.

«Тільки лікар, провівши огляд хворого, може запідозрити інфекцію і призначи­ти лікування або скерувати в інфекцій­ний стаціонар. Звертайтеся до медич­них працівників вчасно! Надійною мірою профілактики на сьогодні є вакцинація, яку проводять планово у віці 1-го та 6-ти років. Якщо з різних причин ви ще цього не зробили — ситуацію слід виправити», — наголошує Наталія Іванченко-Тімко.

Схожі новини