Передплата 2024 ВЗ

В Україні зріс ризик інфікування ВІЛ

Лікарі пояснюють: через війну

Незахищений секс та спільне використання шприців — найбільш типові шляхи зараження ВІЛ. Фотоколаж Inquirer.net.
Незахищений секс та спільне використання шприців — найбільш типові шляхи зараження ВІЛ. Фотоколаж Inquirer.net.

Українці частіше травмуються й отримують поранення. Їм частіше переливають кров і проводять оперативні втручання. Також в Україні зменшився доступ до бар'єрної контрацепції та зросла кількість випадків сексуального насильства. Усе це сприяє поширенню ВІЛ-інфекції.

Як пояснюють фахівці Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, ВІЛ — це вірус, який вражає імун­ну систему. Від моменту зараження до появи виражених симптомів СНІДу може минути близько 10 років. На початкових стадіях хвороба за­звичай не має жодних симптомів або ж вони не є яскраво вираженими.

Як додають їхні колеги з Львівського об­ласного центру контролю та профілактики хвороб, вірус імунодефіциту людини пе­редається трьома шляхами:

  • статевим — під час незахищеного вагі­нального або анального сексу. За орально­го сексу ризик зараження значно нижчий, але він також є;
  • через кров — коли здорова людина має незахищений контакт із кров’ю ВІЛ-позитивної. Найчастіше це трапляється за ін'єкційного введення наркотичних речовин шприцами й голками, якими користувалися ВІЛ-інфіковані. Також значні ризики ство­рює використання нестерильних медичних інструментів, манікюрних наборів тощо;
  • від ВІЛ-інфікованої матері до дити­ни під час вагітності, пологів чи годування грудьми.

Правила, яких необхідно дотримува­тися, щоб запобігти зараженню ВІЛ:

  • Під час сексу користуйтеся не лише презервативами, а й лубрикантами. Остан­ні знижують ймовірність виникнення мікро­тріщин, а отже, й інфікування. При цьому з презервативами можна використовувати лише лубриканти на водній основі, оскільки всі інші можуть їх пошкодити.
  • Користуйтеся стерильними медични­ми інструментами, одноразовими шприца­ми.
  • Надаючи допомогу пораненій людині, одягніть гумові рукавички.

Доконтактна профілактика ВІЛ, або PrEP. Для кого

Люди з високим ризиком зараження ВІЛ, як-от партнери ВІЛ-інфікованих, люди, які практикують незахищений секс, люди, які надають інтимні послуги за винагоро­ду, люди, які вживають ін'єкційні наркотики, можуть безплатно отримати препарати, що значно знизять ризик інфікування ВІЛ.

Постконтактна профілактика ВІЛ. Скільки є часу, щоб захиститися

Звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я потрібно впродовж 72 годин після потенційно ризикованого кон­такту (незахищеного сексу або поранення, за якого відбувся контакт із чужою кров’ю). Через три місяці після цього рекомендуєть­ся пройти обстеження на ВІЛ.

Безпечні вагітність та пологи

Всі вагітні жінки під час реєстрації на об­лік проходять тестування на ВІЛ. Якщо у ва­гітної вчасно виявлять ВІЛ-інфекцію і вона розпочне антиретровірусну терапію, є ви­сокі шанси, що народить здорову дитину, у якої не буде вірусу.

Медики закликають українців регулярно (хоча б раз на рік) тестуватися на ВІЛ. Ран­ня діагностика рятує життя. Якщо тест ви­явиться позитивним, пацієнту призначать антиретровірусну терапію, завдяки якій він зможе жити повноцінним життям, народжу­вати здорових дітей та не поширювати ві­рус далі.

СНІД і ВІЛ: у чому різниця

СНІД — це синдром набутого імуноде­фіциту людини, остання стадія розвитку ВІЛ-інфекції. Якщо в людини розвивається СНІД, її імунітет різко знижується й вона стає схильною до різних захворювань, зо­крема онкологічних.

Схожі новини