Передплата 2024 «Добра кухня»

Нога наче закам’яніла…

Чоловік, що періодично потерпав від судом у нижніх кінцівках, дивом уник ампутації

Фото Першого ТМО м. Львова
Фото Першого ТМО м. Львова

59-річний Олег Гнатисько з Львівщини все життя працював водієм. Чи то через сидячу роботу, чи то через надмірне тютюнокуріння чоловіка періодично турбували судоми в ногах. Але, каже, завжди так було, що схопить і швидко відпустить. Проте три тижні тому чергова судома не минула як зазвичай. «Я міг пройти лише 20 метрів. Нога була як камінь. Мусив зупинитися, віддихатися, і вже після цього продовжувати рух», — розповідає житель Львівської області.

Історією порятунку па­цієнта поділилися у пресслужбі Першого медичного об'єднання.

Через різке погіршення са­мопочуття пан Олег зрозумів, що відсиджуватися вдома не­має сенсу, тож звернувся по медичну допомогу. Лікар, який провів йому УЗД нижніх кінцівок, діагностував у водія порушення кровотоку в артеріях ноги. Чо­ловік негайно поїхав до Лікарні Святого Пантелеймона.

КТ-дослідження виявило в нозі хворого аневризму, тоб­то патологічне розширення су­дин. До того ж аневризми було відразу дві: стегнової та підко­лінної артерій. Обидва розши­рення мали в діаметрі по 2,5 см, що втричі перевищує допустиму норму, й обидва були з тромба­ми.

Спеціалісти медзакладу діа­гностували у жителя Львівщини аневризматичну хворобу: слаб­кість і схильність до розширен­ня стінок судин. А ще — стан го­строї ішемії. Через тромбоз підколінної артерії кровопоста­чання в нозі настільки погірши­лось, що пацієнт постав перед загрозою ампутації. Потрібна була негайна операція.

Щоб зберегти пану Олегу кін­цівку, судинні хірурги провели рідкісне втручання, прооперу­вавши одночасно обидві анев­ризми. У більшості випадків розширення видаляють по чер­зі, у кілька втручань. Утім, через гостру ішемію у чоловіка усуну­ти патологічне розширення су­дин потрібно було одномомент­но.

Спершу хірурги — Андрій Ме­лень, Дмитро і Гліб Ройки — ви­далили аневризму стегнової артерії та встановили на її міс­ці штучний протез. Наступним кроком було видалення тром­бів з незмінного сегмента підко­лінної артерії. Потім, щоб відно­вити кровопостачання кінцівки, хворому виконали аутовеноз­не стегново-підколінне шунту­вання.

Операція тривала майже чо­тири години й минула успішно.

Сьогодні житель Львівщи­ни не приховує сліз радості, адже медикам вдалося зберег­ти йому ногу! Він закликає чи­тачів не ігнорувати проблем зі здоров’ям, вчасно звертатися по допомогу до фахівців і позбу­ватися шкідливих звичок. Сам чоловік після того, що з ним тра­пилося, цигарки до рук, запев­няє, не візьме.

Попереду водія чекає трива­ла реабілітація. Йому треба роз­працьовувати ногу. Після цього він планує знову сісти за кермо.

А тим часом…

«Жир» на стінках судин: як уникнути відкладення холестеринових «бляшок» з віком

У Першому ТМО закликають пацієнтів дбати про свої судини. Адже якщо аневризма виникає у середньому в однієї людини з пів сотні, то з атеросклерозом з часом ризикує зіткнутися май­же кожен.

Захворюваність на атеро­склероз зростає по всьому сві­ту ось уже кілька десятиліть поспіль. Однак підступна неду­га, смертність внаслідок якої в Україні разом з іншими серце­во-судинними захворювання­ми сягає 64%, сприймається як щось буденне.

Як пояснюють лікарі, атеро­склероз — це хронічне захворю­вання, внаслідок якого на стінках судин відкладаються холесте­ринові «бляшки». Збільшуючись у розмірі, вони звужують про­світ судин. Через це погіршуєть­ся кровообіг та живлення різних органів, яким починає бракувати кисню і поживних речовин.

Атеросклероз уражає прак­тично всі артерії - коронарні, аорти, судини головного мозку, артерії кінцівок. Це захворюван­ня може спричинити тромбоз, хронічну ниркову недостатність, інфаркт, інсульт й інші небезпеч­ні ускладнення серця та судин.

Багато людей думають, що атеросклероз виникає на тлі підвищеного рівня холестерину у крові. Проте це не зовсім так. Холестерин може накопичува­тись на стінках судин, ушкодже­них внаслідок біохімічних або структурних змін. Наприклад, куріння або постійного підвище­ного рівня артеріального тиску чи вмісту глюкози у крові.

Симптоми атеросклерозу за­лежать від локалізації «бляшок». Приміром, за атеросклерозу кінцівок хворий може кульгати, його можуть боліти ноги під час ходьби, може змінитися колір шкіри або виникнути атрофічні зміни у вигляді гангрени.

Церебральний атероскле­роз, який уражає судини моз­ку, проявляється зниженням пам’яті, порушенням мовлення, погіршенням зору і запаморо­ченням. Але основним проявом буде транзиторна ішемічна ата­ка або інсульт.

Щоб запобігти атеросклеро­зу, медики радять:

  • споживати їжу з високим вмістом клітковини;
  • бути фізично активними;
  • контролювати рівень хо­лестерину у крові й показники кров’яного тиску;
  • відмовитися від куріння;
  • лікувати хронічні захворю­вання, які впливають на обмін речовин.

«Попри те, що атеросклероз — серйозне судинне захворю­вання, більшості його усклад­нень можна уникнути», — підсу­мовують судинні хірурги.

Схожі новини