Передплата 2024 ВЗ

Частину ноги пацієнтці пришили… задом наперед

До такої незвичної маніпуляції хірурги вдалися, щоб зберегти функціональність кінцівки, яку вразила ракова пухлина

Фото ОДЛ Івано-Франківська
Фото ОДЛ Івано-Франківська

Про те, що у неї - рак кісток, 18-річна Юля з Івано-Франківська дізналась напередодні свого дня народження. Вдаривши ногу, дівчина звернулася по допомогу до лікарів. Ті ретельно обстежили пацієнтку та діагностували у неї остеосаркому 2B стадії. Юнку почали лікувати місцеві онкологи дитячої обласної клінічної лікарні. Призначили шість сеансів хіміотерапії, але ефекту це не дало. Хвороба прогресувала і могла вбити франківчанку.

Зупинити подальше по­ширення агресивної пух­лини можна було лише в один спосіб — видаливши ура­жену пухлиною кістку. Але у Юлі рак поширився вже й на колін­ний суглоб, тож йшлося про ам­путацію ноги на високому рівні. Щоб поборотися за якість життя дівчини та зберегти максималь­ну функціональність її кінцівки, лікарі з трьох міст — Івано-Фран­ківська, Львова й Києва — піс­ля кількох консиліумів виріши­ли провести рідкісне хірургічне втручання — ротаційну пластику. Готувалися до операції спеціа­лісти одразу чотирьох лікарень: Івано-Франківської обласної дитячої лікарні, Київської місь­кої дитячої клінічної лікарні № 2, Київського міського центру пластичної мікрохірургії та Ди­тячої лікарні Святого Миколая.

Ротаційна пластика — це хі­рургічне втручання, яке викону­ють дітям, коли через пухлину в кістці цим пацієнтам доводить­ся видаляти частину ноги разом з коліном. Нижню частину кін­цівки разом зі стопою поверта­ють на 180 градусів і пришива­ють до стегнової кістки — задом наперед (на фото). Таким чи­ном стопа починає виконувати роль коліна, що дозволяє зго­дом встановити функціональ­ний протез і, наскільки це мож­ливо, зберегти чутливість та рухливість ноги.

Унікальну операцію мульти­дисциплінарна команда лікарів провела у Львівській дитячій лі­карні Святого Миколая. Спершу хірурги видалили уражені сарко­мою кістки — частину стегна, го­мілки й колінний суглоб. Під час оперативного втручання, у ре­жимі реального часу, спеціаліс­ти обстежили тканини в лабора­торії, щоб упевнитися, що вони видаляють всю пухлину — без за­лишку та з достатнім відступом.

Наступний етап операції - ротаційна пластика. Команда з'єднала дві кістки різних діаме­трів — стегнову і великогомілко­ву. Останню при цьому розвер­нули на 180 градусів — п’яткою вперед. Після цього на ногу на­клали гіпс та зафіксували мета­левою пластиною.

Хірургічне втручання про­йшло успішно. Юнка вже по­вернулася до Івано-Франків­ська й продовжує хіміотерапію. Коли кінцівка остаточно загоїть­ся і в Юлі з’явиться більше сил, вона зможе займатися з фізич­ним терапевтом та розробляти ногу. Далі на дівчину чекає про­тезування. Функцію видаленого колінного суглоба виконувати­ме стопа, завдяки чому фран­ківчанка зможе отримати функ­ціональний протез й опанувати ходьбу.

Схожі новини