Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як запобігти розвитку діабетичної стопи

Допоможуть самомасаж і нескладні вправи, які можна виконувати, сидячи в кріслі

Фото Vancouver Custom Orthotics.
Фото Vancouver Custom Orthotics.

Через те, що рівень цукру у крові тривалий час перевищує показники норми, у людей з діабетом 2-ого типу може розвинутися діабетична стопа. Пацієнти починають скаржитися на зниження функції м’язів гомілки, порушення чутливості в стопі й обмежену рухливість щиколотки, що є наслідком ушкодження тканин. Як результат, збільшується ймовірність падінь, особливо у літніх людей, а також виразок стопи та інших небезпечних ускладнень. Як зменшити біль, покращити чутливість і кровообіг у нижніх кінцівках, розповідають творці проєкту «Діабет. Допоможемо разом».

Підготовка до масажу

Перед тим, як проводити са­момасаж в домашніх умовах, необхідно проконсультуватися з лікарем. Важливо впевнитися, що на шкірі немає виразок, ран або некрозів (змертвілих діля­нок), а також схильності до утво­рення тромбів.

Перед проведенням масажу необхідно виміряти рівень цукру у крові. Це дозволить вчасно ви­явити гіпоглікемію.

Деякі дослідження показу­ють, що масаж може допомогти нормалізувати рівень глюкози у крові та подолати симптоми діабетичної нейропатії. Масаж у жодному разі не може заміни­ти лікування цукрового діабету, проте може бути приємною ру­тиною. Щонайменше він допо­магає зняти стрес.

Почніть з теплої ванночки на 10−15 хвилин. Витріть шкіру на­сухо рушником, після чого аку­ратно розітріть долонями, щоб підвищити чутливість. Почніть із пальців й рухайтеся вгору до колін.

Розімніть шкіру пальцями, приділяючи особливу увагу ді­лянкам з онімінням. Постарай­теся відчути м’язи, але не маса­жуйте ямку під коліном, оскільки там пролягає багато судин і не­рвів. Постукуйте по гомілках та стопах кулаками й долонями, створюючи вібрації. Спочатку легко, а тоді сильніше. Всі ці рухи не мають викликати болю чи дискомфорту. Важливо також ненароком не травмувати шкіру.

Після масажу змастіть шкі­ру кремом, щоб запобігти по­яві тріщинок і підвищеної сухості шкіри.

Вправи для ніг

Для тренувань знадобиться два м’ячики — м’який і тенісний, поролоновий валик і роликовий масажер для стоп.

Почніть з розминки.

  • Розмістіть м’який м’ячик у центрі стопи та обережно при­тисніть його ногою. Рухайте щи­колоткою по колу впродовж од­нієї хвилини. Повторіть те саме з іншою стопою.
  • Розмістіть у центрі стопи поролоновий валик. Обереж­но притисніть його до підлоги й катуляйте вперед-назад протя­гом однієї хвилини. Повторіть те саме іншою ногою.
  • Розташуйте поролоновий валик під кутом 45 градусів від­носно стопи. Обережно притис­ніть і катуляйте вперед-назад упродовж однієї хвилини. По­вторіть з іншою ногою.
  • Поставте обидві ноги на носочки, відірвавши п’яти від підлоги на 10 секунд. Зігніть злегка коліно й напружте м’язи живота, щоб підтримати верхню частину тіла. Повторіть вправу тричі.
  • Щосили натисніть п’ятою на пальці протилежної ноги та утримуйте цю позицію протя­гом 10 секунд. Підніміть п’яту вище, натисніть на підйом стопи й утримуйте ще 10 секунд. По­вторіть так тричі, після чого по­міняйте ноги.
  • Посуньте ногу вперед, не відриваючи стопу від підлоги та не піднімаючи пальців. Затри­майтеся в цьому положенні 10 секунд і, повторивши тричі, по­міняйте ногу.
  • Підніміть п’яту, не відрива­ючи пальці від підлоги. Затри­майтеся в такому положенні 10 секунд. Повторіть тричі, після чого поміняйте ногу.

Самомасаж

  • Розмістіть тенісний м’ячик у центрі стопи. Міцно притисніть й катуляйте вздовж стопи про­тягом однієї хвилини. Повторіть іншою ногою.
  • Помістіть тенісний м’яч під передню, середню або за­дню частину стопи (положення слід чергувати). Міцно натисніть на цю ногу протилежною та за­тримайтеся на одну хвилину в кожній позиції. Поміняйте ногу й повторіть.
  • Поставте стопу на центр масажера. Притисніть валик і катуляйте його стопою впро­довж однієї хвилини. Повторіть іншою ногою.
  • Поставте на масажер вну­трішній бік стопи та обережно катуляйте його протягом однієї хвилини. Повторіть іншою но­гою.
  • Так само поставте на ма­сажер зовнішній бік стопи й обережно катуляйте впродовж однієї хвилини. Повторіть іншою ногою.

Важливо при цьому досягну­ти компенсації діабету із рівнем глікованого гемоглобіну, нижчим за 7%, що позбавить зайвого ри­зику розвитку ускладнень або їх подальшого прогресування.

Схожі новини