Передплата 2024 «Добрий господар»

Про що свідчить підвищений гемоглобін у дорослого

Гемоглобін — це специфічний білок, що міститься в еритроцитах. Червоні кров’яні тільця циркулюють у крові людини і доставляють кисень до тканин. Здійснюється цей процес якраз за допомогою гемоглобіну, який здатний зв’язувати вуглекислий газ і кисень. Про що свідчить підвищений вміст гемоглобіну у дорослої людини

Рівень гемоглобіну в організмі є важливою діагностичною ознакою. Підвищений вміст цього білка може свідчити про наявність певного захворю­вання, тому, виявивши відхилення цього показника, рекомендується проконсульту­ватися з лікарем і пройти обстеження.

Як уже було зазначено, гемоглобін від­носять до білкових з'єднань. Його харак­терною особливістю є те, що в молекулу включений атом заліза. Саме завдяки йому гемоглобін може зв’язувати гази повітря. Коли еритроцит приходить у легені, гемо­глобін, пов’язаний з вуглекислим газом, від'єднує його молекулу і приєднує до себе кисень. У тканинах організму відбувається зворотний процес — вивільнення кисню і зв’язування вуглекислоти. Завдяки постій­ній циркуляції еритроцитів у крові забезпе­чується газообмін між організмом і зовніш­нім середовищем, і головну роль в ньому відіграє саме гемоглобін.

Для чоловіків і жінок вміст гемоглобі­ну трохи відрізняється. У жінок в нормі він коливається від 12 до 14 г/дл. У чо­ловіків фізіологічне значення дещо біль­ше. Він становить 14−16 г/дл. У дитячому віці вміст гемоглобіну дуже варіабельний, оскільки зростаючий організм постійно змінюється, в тому числі і система крові. У дитинстві вміст гемоглобіну приблизно до­рівнює 11−12 г/дл. Згодом його вміст по­ступово зростає, і до підліткового віку він аналогічний показникам дорослих пацієн­тів. Невеликі відхилення (в кілька десятих одиниці) лікарі не вважають діагностично важливими. Однак збільшення гемоглобіну на 1 одиницю і більше вже вважається ознакою патологічного процесу, що зачіпає систему крові. Підвищення вмісту гемоглобіну може свідчити про безліч різних захворювань, які важливо вчасно діагностувати і лікувати.

Підвищений гемоглобін не може вва­жатися самостійним захворюванням. Він є симптомом, причому неспецифічним, тоб­то може виникати за захворювань різного походження. Найчастіше збільшення його рівня виникає за таких патологій:

  • захворювання серця (в тому числі і вроджені пороки);
  • серцево-судинна недостатність;
  • підвищене вироблення еритропоети­ну — гормону, що стимулює утворення но­вих еритроцитів (часто спостерігається за наявності у пацієнта злоякісних новоутво­рень печінки і нирок);
  • фізіологічне підвищення рівня внаслі­док переливання крові;
  • фіброзні захворювання легенів;
  • дихальна недостатність (гостра та хронічна);
  • онкологічні патології;
  • наявність гострої кишкової непрохід­ності.

Підвищення гемоглобіну часто спостері­гається у людей, які давно і багато курять. Із сигаретним димом в легені надходить велика кількість вуглекислого газу, який за­важає нормальному газообміну. Щоб усу­нути його згубний вплив, організм збільшує вироблення гемоглобіну. Його вміст у крові курця, що виявляється під час дослідження, значно вищий, ніж людини, що не курить. Збільшений показник гемоглобіну часто буває пов’язаний і з авітамінозами. Щоб уникнути серйозного відхилення, необхід­но грамотно складати свій раціон або вжи­вати медикаментозні вітамінні препарати з метою профілактики порушень у системі крові.

Підвищений вміст гемоглобіну може бути і фізіологічним. Так, люди, які живуть у гірській місцевості, де повітря розрідже­не і бідне киснем, мають показник, значно вищий за норму. Це захисний механізм, необхідний, щоб компенсувати недостат­нє надходження кисню в організм під час кожного вдиху. Причиною фізіологічного підвищення вмісту гемоглобіну в еритро­цитах можуть бути також підвищені фізичні навантаження. Якщо спортсмен серйоз­но займається аеробними видами спорту (бігом, велосипедною їздою, сноубордом, гірськолижним спортом), то з часом в його еритроцитах значно підвищується вміст гемоглобіну. Це пов’язано з тим, що під час тренувань дихальна система зазнає великих навантажень, тому включаються компенсаторні процеси і синтезується до­датковий, «резервний», гемоглобін. Жод­ної небезпеки для спортсмена цей стан не несе, навпаки, завдяки фізіологічній пере­будові системи крові тренування у нього будуть проходити значно простіше.

Ознаки, які свідчать про підвищення ге­моглобіну, пацієнт може спостерігати про­тягом довгого часу. Він може скаржитися на підвищену втомлюваність; постійну сонливість у денний час; порушення апетиту; підвищену блідість анемічних шкірних по­кривів. Підтвердити наявність підвищеного гемоглобіну можна за допомогою загаль­ноклінічного аналізу крові, на підставі якого лікар робить висновок про наявність чи від­сутність патології.

Вважається, що підвищений гемогло­бін не так небезпечний, як знижений, про­те це не зовсім так. Занадто високий вміст цього білка, як і велика концентрація ери­троцитів, є серйозним порушенням, яке може призвести до неприємних наслід­ків. Підвищений гемоглобін сприяє тому, що збільшується в’язкість крові. Через це швидкість кровотоку значно знижується. У маленьких судинах циркуляція крові спо­вільнюється, часто тут з’являються застійні явища. Така зміна реологічних властивос­тей крові часто провокує виникнення тром­бозів — кров’яних згустків з еритроцитів, тромбоцитів і лейкоцитів, які можуть за­купорити невелику судину і призвести до ішемії (недостатності кровообігу) тих тка­нин, які кровопостачаються з них. Якщо це відбувається в життєво важливих органах (легенях, мозку, серці), то можлива поява дуже складних патологій, як-от інфаркт, ін­сульт або тромбоемболія легеневої артерії. Тому не варто ігнорувати значне збільшен­ня вмісту гемоглобіну у крові. Ця ознака є серйозним приводом для звернення до фахівця. Доктор проведе повне обстежен­ня, виявить причину появи симптому і при­значить відповідні лікувальні процедури.

Підготував Юрій Червінський.

Схожі новини