Передплата 2024 ВЗ

Як підвищити гемоглобін у крові

Низький вміст гемоглобіну в крові може негативно відбиватися на повсякденному житті людини. Постійна слабкість, сонливість та інші симптоми є приводом здати аналіз крові і спробувати підвищити гемоглобін

Зниження рівня ге­моглобіну у крові можна визначити як за суб'єктивними ознаками, так і за допомогою наукових мето­дів. Запідозрити анемію мож­на за появи таких симптомів:

  • блідість шкірних покри­вів;
  • постійна слабкість;
  • запаморочення, втрата свідомості;
  • сонливість і апатія;
  • біль у м’язах за відсут­ності інтенсивних наванта­жень;
  • часті захворювання;
  • низька температура тіла;
  • зниження апетиту;
  • шум у вухах.

Ці ознаки не є гарантією того, що людина страждає від анемії. Вони можуть бути симптомами інших захворю­вань. Тому за їх появи реко­мендується звернутися до лікаря, який допоможе визна­чити причину їх виникнення. Зробити це просто — стан­дартний аналіз крові покаже, чи є анемія.

Загальний аналіз крові до­поможе виявити не тільки рівень гемоглобіну, а й інші показники. З їх допомогою можна визначити вид анемії, якщо така є. Дефіцитом гемо­глобіну вважається стан, коли його рівень опускається нижче за 130 г/л у чоловіків і 120 г/л у жінок. Якщо лікар визначить у пацієнта анемію, лікування по­трібно почати негайно.

Якщо гемоглобін не підви­щується у дорослої людини після лікування спеціальними препаратами, варто шукати більш глибоку причину па­тології. Повністю позбутися симптомів анемії можна, тіль­ки усунувши фактор, що ви­кликає проблему з еритроци­тами. Тому не рекомендовано самостійно підвищувати гемо­глобін. Таке поліпшення стану може бути тимчасовим і лише приховає проблему.

Засоби для підвищення гемоглобіну можуть викорис­товуватися в різних формах і поєднаннях. Які таблетки або ін'єкції лікар пропише в окре­мому випадку, залежить від того, яка форма анемії у паці­єнта. Вітаміни для підвищення гемоглобіну прописують прак­тично всім людям зі зниженим гемоглобіном. Засоби, що під­вищують гемоглобін, прийма­ють 6−8 тижнів. Стан пацієнта, який лікується медикаментоз­но, починає поліпшуватися вже з другого тижня терапії.

Лікування анемії не повинно зводитися до простого усу­нення дефіциту гемоглобіну. Якщо його причиною стала виразка, потрібно лікувати ви­разку, якщо порушення в ро­боті кісткового мозку, потрібно обов’язково лікуватися до по­яви позитивних наслідків.

Справитися з анемією до­поможе правильно підібрана дієта. Поєднання необхідних продуктів харчування норма­лізує стан кровотворної сис­теми організму. Для підви­щення гемоглобіну дієтологи рекомендують включати в раціон такі продукти: червоне м’ясо, печінку; гречану крупу, сочевицю, рис, боби; шпинат, спаржу, броколі, іншу зелень; фініки, мигдаль, арахіс; ба­нани, яблука, гранати; мед. Оскільки найчастіше до зни­ження гемоглобіну призво­дить нестача заліза, вітаміну В12 і фолієвої кислоти, в першу чергу потрібно вживати про­дукти з високим вмістом цих вітамінів.

Варто подбати про те, щоб у раціоні була достатня кількість фруктів і овочів, що містять вітамін С, адже без нього не засвоюється залізо. Останній мікроелемент у великих кіль­костях міститься в червоному м’ясі, печінці, горіхах і гречці. Вживання цих продуктів ре­комендовано всім хворим з низьким рівнем гемоглобіну, особливо людям, що страж­дають від залізодефіцитної анемії.

Поповнити запаси фолієвої кислоти можна за допомогою буряка. Вживати можна як варені коренеплоди, так і сві­жовичавлений буряковий сік. Останній особливо корисний, якщо змішати його з морквя­ним і яблучним соками. Випи­ваючи хоча б склянку такого вітамінного коктейлю кожен день, вже через тиждень ви відчуєте поліпшення самопо­чуття.

Підняти гемоглобін можна і за допомогою звичайного меду. 1 ст. л. продукту змішу­ється з невеликою кількістю соку лимона і яблучного оцту. Суміш приймається кожен день по 1 ст. л.

Існують також продукти, які рекомендується виключи­ти зі свого раціону людям, що страждають від анемії:

zzчорний і зелений чай, кава — містять феноли, які пе­решкоджають засвоєнню за­ліза;

zzпшениця і злаки — зв’язують залізо в кишечнику, не даючи мікроелементу нор­мально засвоїтися.

Підвищити рівень гемогло­біну можна за допомогою на­родних засобів.

Настій суниці. Рецепт при­готування простий — беруть 1 ст. л. сухого листя суниці і заливають склянкою окропу. Рідина накривається кришкою і настоюється 20−30 хвилин. У настій можна додати мед. Пити слід двічі на день замість чаю.

Молоко з часником. Бе­реться склянка нежирного мо­лока, туди вичавлюється 2 зуб­чики часнику. Все це кип’ятять і п’ють 3 рази на день по 20−25 мл. Цей рецепт особливо ефективний за характерного для анемії зниження тиску.

Кульбаба. 1 ч. л. листя і ко­ренів кульбаби заливається склянкою окропу і настоюєть­ся 60 хвилин. Приймається по 40−50 мл 4 рази на день.

Алое. 200 мл соку алое змі­шується з 1/3 склянки меду і 400 мл кагору. Отримана ріди­на зберігається під кришкою в холодильнику, приймається по 30 мл 3 рази на день.

Кефір і мед. У склянку кефі­ру додається 1 ст. л. меду. Су­міш п'ється тричі на добу.

Вагітні жінки для підви­щення рівня гемоглобіну по­винні приймати препарати фолієвої кислоти і включити в раціон продукти з високим вмістом заліза. Також жінкам призначається вітамінотера­пія, необхідна як для кращого засвоєння корисних мікро­елементів, так і для розвитку плода. Під час вагітності не варто покладатися на власні сили в лікуванні анемії. Неста­ча гемоглобіну призводить до порушень надходження кисню через плаценту, тому без до­помоги лікаря можна нашко­дити дитині.

Лікують анемію у дітей прак­тично так само, як і у дорослих. Їм теж показано дотримання спеціальної дієти, а також ме­дикаментозна терапія. Орга­нізм, що росте, вимагає нор­мального вмісту гемоглобіну, тому варто забезпечити дитині повноцінне харчування і періо­дично обстежувати її для своєчасного виявлення проблем.

Нінель Кузнецька.

Схожі новини