Передплата 2024 «Добра кухня»

Як часто треба міняти насадку електричної зубної щітки?

Щоб електрична зубна щітка забезпечувала ефективний догляд за ротовою порожниною, власнику необхідно правильно про неї дбати: промивати, дезінфікувати, а також вчасно міняти насадки. Це потрібно робити щотри місяці

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Щоб правильно поміняти на­садку електричної зубної щітки, необхідно врахувати її особли­вості та призначення.

Виділяють такі насадки:

  • повсякденна — видаляє зубний наліт у важкодоступних місцях і має щетину середньої жорсткості;
  • відбілювальна — повертає гарний відтінок та блиск зубам, знімає щільний наліт;
  • для чутливих зубів — м’яко обробляє емаль завдяки дуже м’яким щетинкам.

Для здорових зубів і ясен стоматологи радять купувати повсякденні або відбілювальні. Ці насадки можна використову­вати для чищення брекетів або імплантів після консультації зі стоматологом.

Деякі виробники вставляють у насадки індикатори, які сигна­лізують власнику про необхід­ність заміни в міру зношування. У дорогих моделях це звуковий сигнал, у виробах середнього сегменту — знебарвлення щети­нок. Якщо такого пристосування немає, орієнтуватися потрібно на терміни експлуатації.

Вибираючи нову насадку, варто враховувати:

  • форму головки — випуска­ють 2 форми: кругла і витягнута, у першому випадку обробляєть­ся зуб повністю, у другому — охо­плюється 2 зуби та 2 міжзубні простори, з круглою головкою чищення проходить швидше, з витягнутою — м’якше;
  • жорсткість щетинок — їх формують з урахуванням чутли­вості зубів, тут необхідно брати до уваги стан ротової порожнини.

Якщо власник зубної щітки перехворів на інфекційне захво­рювання або сталося запалення ясен або нерва, то старою на­садкою користуватися вже не можна. Замінити аксесуар ра­ніше терміну потрібно також у випадку, коли виріб починає де­формуватися або змінювати ко­лір щетинок. Перед заміною на­садки необхідно ознайомитись з інструкцією, яка відповідає ва­шому приладу.