Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Колючий кущ шипшини

За фенологічними спостереженнями, коли зацвіла шипшина — прибуло літо, а коли доспіли її плоди — спливає осінь

Цвіте цей колючий кущ у другій половині травня — у червні. Плоди дозрівають у жовтні. Саме вони є найціннішими у народній медицині.

Заготовляють цупкі ягоди шипшини відразу піс­ля їх дозрівання. Трапляється, що й у листопаді - на початку грудня після перших морозів і першого сні­гу. Але тоді вони стають зморшкуватими, частково втрачають цілющі властивості.

Сушать заготовлені ягоди у печі, відкритій газовій духовці за температури +60−650С. Головне, стежити, щоб «не підсмажити» цей скарб. Тому ягоди регулярно перемішують дерев’яною ложкою. Ще один варіант: сушити у теплому місці, у добре провітрюваному при­міщенні, але не на сонці. Однак цей процес буде три­валим. Зберігати краще у закритому скляному посуді.

Відварами плодів шипшини лікують нирковокам’яну та жовчнокам’яну хвороби, виразки, опіки, атеросклероз, гастрит; вони зміцнюють стінки су­дин, мають сечогінну функцію. Шипшина зміцнює імунну систему. З лікувальною метою використову­ють шипшинову олію, сироп (продається в аптеках).

Шипшина багата на вітаміни, зокрема поліві­таміни. Але тут важливо не перенаситити орга­нізм цим «добром». Потрібне строге дозування! Тому для покращення імунної системи:

997−8 (не більше!) засушених плодів шипшини відварити у 0,5 л води. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня за 3−4 рази випити не більше 250 мл рідини (тобто цієї порції має вистачити на два дні). Курс лікування — 14 днів. По­вторити через 7 днів. Протягом року — 4−5 курсів.

Також покращує імунітет чай з квітів шипшини:

991 чайну ложку засушених подрібнених квітів за­лити окропом — 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Доцільно випити малими ковтками вранці натщесерце. Через 30 хвилин — сніданок.

lМіцним узваром засушених плодів шипшини (25 ягід на 1 л води) промивають гнійні рани та місця опі­ків. Узвар потрібно настояти до літеплої температури і процідити. Процедури приймати чотири рази на день.

Засушені ягоди шипшини перетирають на поро­шок і ним посипають гнійні рани тричі на день. Але радьтеся з лікарем!

За шлункової і маткової кровотеч:

Взяти в однаковій кількості засушені подріб­нені ягоди шипшини, листки кропиви дводомної, кореневища перстачу прямостоячого та родовика лікарського. 4 столові ложки збору залити окропом — 800 мл. Кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Насто­яти 4 години у посуді під кришкою. Процідити. Настій пити холодним по 100 мл чотири рази на день (тричі - через 15−20 хвилин після їди; четвертий раз — пе­ред сном). Ця порція розрахована на два дні.

Для хворих нирок, печінки, за поганого сечо­виділення:

99Звечора 1 столову ложку подрібненого молодого коріння шипшини залити окропом — 600 мл. Кип’ятити на малому вогні 7−8 хвилин. Потім увесь відвар пере­лити у термос. Настояти мінімум 8 годин. Вранці про­цідити. Цю порцію випити протягом дня за 7−8 разів. Вживати тільки під час загострення недуги!

Шипшиновий мед — вельми корисний для печін­ки. На жаль, у чистому вигляді він трапляється вкрай рідко, здебільшого змішаний з акацієвим, липовим медом… Утім, якщо біля вуликів росте багато кущів шипшини, то купуйте цей солодкий продукт саме у тих пасічників.

Застосування аптечних препаратів зі шипшини:

  • Холосас. П’ють по 1 чайній ложці 2−3 рази на день за холециститу та гепатиту.
  • Сироп з плодів шипшини. Це — вітамінний пре­парат. П’ють по 1 чайній ложці тричі на день.
  • Шипшинова олія. Лікує тріщини на шкірі, трофіч­ні виразки (змащують ділянки шкіри). За виразкової хвороби шлунка чи дванадцятипалої кишки вживають по 1 чайній ложці тричі на день за 15−20 хвилин до їди.
  • Каротолін. Застосовують зовнішньо для ліку­вання екзем, трофічних виразок, ран, які погано за­гоюються.

Тарас Лехман.

Схожі новини