Колючий кущ шипшини
За фенологічними спостереженнями, коли зацвіла шипшина — прибуло літо, а коли доспіли її плоди — спливає осінь
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499868/shypshyna.jpg)
Цвіте цей колючий кущ у другій половині травня — у червні. Плоди дозрівають у жовтні. Саме вони є найціннішими у народній медицині.
Заготовляють цупкі ягоди шипшини відразу після їх дозрівання. Трапляється, що й у листопаді - на початку грудня після перших морозів і першого снігу. Але тоді вони стають зморшкуватими, частково втрачають цілющі властивості.
Сушать заготовлені ягоди у печі, відкритій газовій духовці за температури +60−650С. Головне, стежити, щоб «не підсмажити» цей скарб. Тому ягоди регулярно перемішують дерев’яною ложкою. Ще один варіант: сушити у теплому місці, у добре провітрюваному приміщенні, але не на сонці. Однак цей процес буде тривалим. Зберігати краще у закритому скляному посуді.
Відварами плодів шипшини лікують нирковокам’яну та жовчнокам’яну хвороби, виразки, опіки, атеросклероз, гастрит; вони зміцнюють стінки судин, мають сечогінну функцію. Шипшина зміцнює імунну систему. З лікувальною метою використовують шипшинову олію, сироп (продається в аптеках).
Шипшина багата на вітаміни, зокрема полівітаміни. Але тут важливо не перенаситити організм цим «добром». Потрібне строге дозування! Тому для покращення імунної системи:
997−8 (не більше!) засушених плодів шипшини відварити у 0,5 л води. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня за 3−4 рази випити не більше 250 мл рідини (тобто цієї порції має вистачити на два дні). Курс лікування — 14 днів. Повторити через 7 днів. Протягом року — 4−5 курсів.
Також покращує імунітет чай з квітів шипшини:
991 чайну ложку засушених подрібнених квітів залити окропом — 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Доцільно випити малими ковтками вранці натщесерце. Через 30 хвилин — сніданок.
lМіцним узваром засушених плодів шипшини (25 ягід на 1 л води) промивають гнійні рани та місця опіків. Узвар потрібно настояти до літеплої температури і процідити. Процедури приймати чотири рази на день.
Засушені ягоди шипшини перетирають на порошок і ним посипають гнійні рани тричі на день. Але радьтеся з лікарем!
За шлункової і маткової кровотеч:
Взяти в однаковій кількості засушені подрібнені ягоди шипшини, листки кропиви дводомної, кореневища перстачу прямостоячого та родовика лікарського. 4 столові ложки збору залити окропом — 800 мл. Кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 4 години у посуді під кришкою. Процідити. Настій пити холодним по 100 мл чотири рази на день (тричі - через 15−20 хвилин після їди; четвертий раз — перед сном). Ця порція розрахована на два дні.
Для хворих нирок, печінки, за поганого сечовиділення:
99Звечора 1 столову ложку подрібненого молодого коріння шипшини залити окропом — 600 мл. Кип’ятити на малому вогні 7−8 хвилин. Потім увесь відвар перелити у термос. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Цю порцію випити протягом дня за 7−8 разів. Вживати тільки під час загострення недуги!
Шипшиновий мед — вельми корисний для печінки. На жаль, у чистому вигляді він трапляється вкрай рідко, здебільшого змішаний з акацієвим, липовим медом… Утім, якщо біля вуликів росте багато кущів шипшини, то купуйте цей солодкий продукт саме у тих пасічників.
Застосування аптечних препаратів зі шипшини:
- Холосас. П’ють по 1 чайній ложці 2−3 рази на день за холециститу та гепатиту.
- Сироп з плодів шипшини. Це — вітамінний препарат. П’ють по 1 чайній ложці тричі на день.
- Шипшинова олія. Лікує тріщини на шкірі, трофічні виразки (змащують ділянки шкіри). За виразкової хвороби шлунка чи дванадцятипалої кишки вживають по 1 чайній ложці тричі на день за 15−20 хвилин до їди.
- Каротолін. Застосовують зовнішньо для лікування екзем, трофічних виразок, ран, які погано загоюються.
Тарас Лехман.