Передплата 2024 «Добрий господар»

Капуста — головний овоч осені

Знаменитий давньогрецький філософ і математик Піфагор стверджував, що капуста додає організму бадьорості, знімає втому, усуває головний біль і безсоння, заспокоює нервову систему і створює хороший настрій. До речі, він і сам довгий час займався селекцією капусти

Назва «капуста» походить від давньоримського «капут» (голова), що підкреслює своєрідну форму цього овоча.

На території нашої країни вирощують переважно бі­локачанну, червонокачан­ну, цвітну (кучеряву), савойську, кольрабі, броколі (спаржева), брюссельську капусту. Вони всі різні за формою, хімічним скла­дом, і невідомо, яку з них визна­вати «королевою овочів».

Білокачанна

Цілющі властивості капусти ви­значаються її хімічним і біохіміч­ним складом. У капусті містяться глюкоза і фруктоза, клітковина, легкозасвоювані білки, вітаміни А, С і В, фолієва кислота, комплекс мінеральних елементів, органічні кислоти, фітонциди і ферменти. Перш за все потрібно сказати про клітковину — в капусті її міститься 1,5%. Вона благотворно впливає на моторику кишечнику і його мі­крофлору. Саме клітковина ви­водить з організму холестерин, перешкоджаючи розвитку атеро­склерозу. Вона здатна видалити з кишечнику всі не потрібні орга­нізму речовини, що утворюють­ся в процесі травлення. Капуста багата на мінеральні солі. Осо­бливо багато в ній калію, фосфо­ру, кальцію, марганцю, магнію, заліза. Завдяки великій кількості калію білокачанна капуста спри­яє виведенню з організму рідини. Калій зміцнює м’язи тіла і допо­магає роботі серця. Кальцієві солі потрібні для утворення кісткової тканини, солі заліза необхідні для підтримання нормального складу крові, а марганцю — для обміну речовин. Всі вони благотворно ді­ють на ріст молодого організму. Присутність йоду робить біло­качанну капусту незамінною для харчування людей з порушеними функціями щитовидної залози. Наявність міді дуже корисна для хворих з ураженнями нервової системи. У білокачанній капусті мало азотистих сполук, тому вона необхідна хворим з ураженнями нирок і цукровим діабетом.

Її цінують за те, що містить в собі аскорбінову кислоту в усі пори року (особливо пізні сорти). Незважаючи на те, що в процесі зберігання кислота втрачається, навіть через півроку її вміст — 50 мг на 100 г маси. Прекрасно збе­рігається вітамін С у квашеній та замороженій капусті. Крім цього, капуста забезпечує надходження в наш організм вітамінів В1, В2, В6, К, РР, а також вітаміну U, який називають противиразковим. Він сприяє загоєнню ушкоджень сли­зової шлунка і кишечнику і пере­шкоджає розвитку виразкового процесу в цих органах. Білока­чанна капуста зміцнює організм, підсилює імунітет, заспокійливо діє на нервову систему, тамує го­ловний біль, лікує безсоння. Дуже корисна капуста людям з хворо­бами нирок і серця.

Капустяний сік має проти­виразкову, сечогінну, жовчогін­ну, протиракову, кровотворну, загальнозміцнювальну, знебо­лювальну, протизапальну, анти­токсичну, дезинфікуючу, бакте­рицидну, заспокійливу, проносну, антиатеросклеротичну, крово­спинну і ранозагоювальну дії. За­стосування капустяного соку має лікувальну дію у випадках вираз­кової хвороби шлунка і дванадця­типалої кишки, гастритів, гіпо- та авітамінозу С, надмірної ваги і ожиріння, захворювання органів шлунково-кишкового тракту, за­порів, зниженої кислотності шлун­кового соку, хронічного холецис­титу, гепатиту, жовчнокам’яної хвороби. Він з успіхом застосову­ється за цукрового діабету, ане­мії, пієлонефриту, сечокам’яної хвороби, атеросклерозу, ішеміч­ної хвороби серця (стенокардії), подагри, пневмонії, бронхіальної астми й туберкульозу. Позитив­ний вплив капустяного соку спо­стерігають у випадках порушень серцевого ритму, інших порушень роботи серця і судин, порушення функції щитовидної залози, ура­ження нервової системи, безсо­ння, головного болю, променевої хвороби, отруєнь солями важких металів, кровотеч, запальних і травматичних ушкоджень шкіри (екзема, псоріаз, нейродерміт та інші шкірні хвороби, зовнішні і внутрішні). Він дозволяє змен­шити несприятливі симптоми передменструального синдрому. Капустяний сік корисно пити по кілька склянок на день у разі отру­єння грибами.

Сік слід пити у свіжому вигляді, оскільки внаслідок зберігання у нього з’являється запах сірковод­ню, що свідчить про розкладання вітаміну U і втрату його противи­разкової активності.

У капустяному соці залиша­ються ефірні олії, тому після його прийому можуть з’являтися пе­чія, відрижка, здуття, біль у шлун­ку. Для усунення подразливої дії потрібно підігріти сік на водяній бані за температури до 80°С про­тягом 3−4 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою. Оброблений таким способом сік слід вживати теплим по ½ склянки перед їдою 2−3 рази на день протягом 1 міся­ця.

Капусту активно застосовують у косметології. Вона допомагає боротися зі слабкістю та сухістю волосся, а тому сік капусти про­сто необхідний у раціоні людей, які дбають про гарний вигляд сво­єї шевелюри. Курс має тривати не менше як 3−4 тижні. Щодня вти­райте у шкіру голови свіжий сік. Якщо ж хочеться швидкого ефек­ту, додайте до соку капусти ще сік лимона та шпинату.

Якщо ви прихильниця бабу­синих рецептів і використовуєте для догляду за шкірою обличчя природні компоненти, зверніть увагу на маску з подрібненого капустяного листя. Якщо має­те суху шкіру, додайте до листя 1 ст. л. підігрітої мигдальної олії або олії авокадо. Змішану суміш нанесіть на шкіру на 20 хвилин, потім змийте прохолодною водою та нанесіть на шкіру будь-який зволожувальний крем. Якщо ж дошкуляє жирність шкіри, замість олії додайте збитий яєчний білок. Нанесіть на 20 хвилин отриману суміш на обличчя та шию, після чого змийте теплою водою.

А ще капустяне листя просто незамінний помічник молодої мами. Саме цілющі властивос­ті капусти та її неперевершена здатність «витягувати» хворобу допоможуть уникнути лактостазу та пов’язаних з ним неприємнос­тей у перші дні після народження дитини. Окрім того, саме сире капустяне листя часто є найдієві­шим засобом проти наривів, ран та опіків, знімає біль та запалення.

Обережно!

Капусту не можна вживати в їжу людям, які хворіють на га­стрит, хронічний коліт, виразкову хворобу шлунка та дванадцятипа­лої кишки. У випадках панкреати­ту протипоказана свіжа капуста, особливо її сорти з високим вміс­том цукру.

У разі високої кислотності шлун­кового соку, проносів і метеоризму капусту слід вживати з обережніс­тю. Тим, хто хворіє на виразку, не рекомендується їсти свіжу капусту, корисний тільки її сік.

Слід пам’ятати, що в зовнішніх листках капусти і в качані накопи­чується велика кількість нітратів.

Червонокачанна

Листя червоної капусти за­барвлюється у фіолетово-черво­ний колір завдяки антоціану, який позитивно впливає на організм людини, підвищує пружність ка­пілярів і нормалізує їхню проник­ність. Крім того, він перешкоджає впливу радіації на організм люди­ни і запобігає білокрів'ю. Окрім загальновідомих вітамінів В1, В2, С, К, цей сорт капусти містить та­кож азотисті речовини та аміно­кислоти.

Червонокачанна капуста дуже корисна, оскільки багата вітамі­нами, солями заліза, калію і маг­нію. Містить білки, клітковину, ферменти, фітонциди. У черво­нокачанній капусті удвічі більше вітаміну С і в 4 рази — каротину по­рівняно з білокачанною.

Цілющі властивості червоно­качанної капусти обумовлені та­кож вмістом у ній великої кількості солей калію, магнію, заліза, фер­ментів, фітонцидів. Порівняно з білокачанною капустою вона суха, зате багатша на поживні речови­ни і вітаміни. Фітонциди, які міс­тяться у червонокачанній капусті, перешкоджають розвитку тубер­кульозної палички.

Червонокачанну капусту реко­мендують включати в раціон лю­дей, які хворіють на гіпертонію, оскільки вона сприяє зниженню кров’яного тиску.

Обережно!

Груба клітковина червонока­чанної капусти важко перетрав­люється, тому у випадках захво­рювання органів травлення цей вид капусти слід використовувати в дуже невеликих кількостях у ви­гляді закусок і гарнірів.

Слід пам’ятати, що в зовнішніх листках червонокачанної капусти і в качані також накопичується ве­лика кількість нітратів.

Савойська

Ніжне темно-зелене зморщене листя капусти не лише низькока­лорійне, а й повне вітамінів, А та С. Гірчичні олії, які містяться у цьому сорті капусти, мають фітонцидні властивості та надають їй особли­вого ніжного аромату.

За вмістом білка савойська ка­пуста домінує над білокачанною удвічі, також вона багата на мі­неральні солі, зокрема фосфор, калій, магній, сірку. Заспокійливо діє на нервову систему, зменшує залежність від метеофакторів, зміцнює волосся, нігті, зуби, за­побігає анемії.

Цвітна

Підвищений попит на цвітну капусту обумовлений не тільки її смаковими якостями, а й пожив­ною цінністю, яка значно пере­вершує поживну цінність білока­чанної капусти.

Цвітна капуста багата на пек­тинові речовини, яблучну і лимон­ну кислоти.

У ній міститься трохи целюло­зи, яка вирізняється більш ніжною структурою і легше перетравлю­ється, не викликаючи посиленої ферментації у кишечнику.

В головках цвітної капусти більш як половина азотистих ре­човин — це легкозасвоювані біл­ки. У них мало клітковини і багато мінеральних солей (заліза, калію, фосфору), мікроелементів (йоду, кобальту, магнію) і вітамінів, як-от вітаміни А, С, В1, В2, В3 і В6. У цвіт­ній капусті знайдено замінник цу­кру для хворих на цукровий діабет, ферменти та інші цінні речовини, яких потребує організм. Медики відносять цвітну капусту до групи найбільш корисних овочів і осо­бливо рекомендують її як дієтич­ний продукт хворим зі шлунково-кишковими проблемами та дітям.

Цвітна капуста протипоказана хворим на подагру через високий вміст у ній пуринових сполук.

Брюссельська

Брюсельська капуста не лише один з найсмачніших різнови­дів капусти, а й найкорисніший. Вона багата вуглеводами, міс­тить жири, клітковину, ферменти, каротин, вітаміни С, В1, В12, В6 та інші. У ній в три рази більше цінних легкозасвоюваних білків і аскорбі­нової кислоти порівняно з білока­чанною капустою. Пальму першо­сті брюссельська капуста тримає і за вмістом солей заліза, калію і магнію. Відвар із брюсельської капусти з успіхом замінює куря­чий бульйон, не поступаючись йому за поживністю та смаковими якостями. Брюссельська капуста особливо корисна хворим, які пе­ренесли хірургічні операції, тому що стимулює процес загоєння ран. Велика кількість мінеральних солей, і насамперед калію, робить брюссельську капусту найважли­вішим компонентом в меню хво­рих, що страждають від серцево-судинних захворювань (гіпертонії, аритмії тощо).

Сік брюсельської капусти має протиракову, протицингову, імуностимулювальну, протизапальну, кровотворну, протиатеросклерозну, антиінфекційну, антитоксичну, загальнозміцнювальну дії. Крім того, встановлено, що брюсельська капуста має про­тидіабетичний, відхаркувальний, проносний, сечогінний та жовчо­гінний ефект. Сік брюсельської капусти повинен обов’язково вхо­дити в раціон харчування онколо­гічних хворих.

Броколі

Соковиті зелені суцвіття міс­тять клітковину, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, мар­ганець, сірку, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, провітамін А. Саме броколі підвищує захисні сили ор­ганізму, запобігає анемії, інфекці­ям, захворюванню печінки, виник­ненню пухлин. Вчені дослідили, що саме цей сорт капусти містить речовину сульфорафан, що ни­щить бактерії, які викликають де­які види виразки шлунка, а також запобігає розвитку раку шлунка.

А ще броколі вважають чудо­вим антицелюлітним продуктом. Калій, що міститься в капусті, ре­гулює вміст води. Мідь відповідає за еластичність з'єднувальних тканин, цинк захищає від вільних радикалів. Баластні речовини сприяють виведенню шлаків з ки­шечнику та виводять з організму шкідливі речовини.

Приготована на парі броколі покращує роботу серця. Вважа­ється, що постійне вживання в їжу броколі запобігає розвитку атеро­склерозу та сповільнює процеси старіння.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини