Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що станеться з організмом, якщо відмовитися від цукру

Відмовившись від солодкого хоча б на добу, ми можемо загальмувати безліч шкідливих процесів. Основна функція вуглеводів — забезпечення організму енергією. Рівень цукру у крові впливає на стан людини. За низького рівня ми відчуваємо втому, загальмованість і навіть можемо втратити свідомість. Високий рівень цукру пробуджує «звірячий» апетит і психічну нестабільність

Цукор згубно діє на мозок, приско­рює процеси старіння і порушує ді­яльність гормональної та ендокринної систем організму. Тому мудрий ор­ганізм терміново трансформує зайву глюкозу в жир, що відкладається у всіх місцях зайвими кілограмами. Вчені зробили висновок, що тяга до солод­кого порівнянна з наркотичною залеж­ністю, але відмовившись від прийому вуглеводів лише на добу, можна за­гальмувати багато шкідливих проце­сів. А схуднути можна швидше, якщо займатися спортом вранці натщесер­це, коли за ніч встигла переробитися велика частина спожитих напередодні вуглеводів. Навіть відклавши на півго­дини прийом чергового шматочка шо­коладу, можна відчути, що легко може­те обійтися без нього взагалі.

Що ж буде, якщо відмовитися від солодкого на тривалий час. День без солодкого легко можна протримати­ся з альтернативою у вигляді овочів і білків. Вони стабілізують рівень цукру у крові, загартовують нервову систе­му і оберігають від перепадів настрою. Найстрашніше почнеться на третій день, коли спокуса досягне свого піку. Крім спокус, що виникають на кожному кроці, з’явиться занепокоєння, триво­га і навіть всі ознаки початку депресії.

Лякатися цього не варто, всі ці по­бічні ефекти зникнуть до кінця тижня. Саме тиждень є важливою психологіч­ною позначкою. Протримавшись цей час без цукерок та інших солодощів, відчуєте, що вже не потребуєте до­даткового підживлення глюкозою для настрою і енергії. Додайте до цього посвіжіле дихання і зниклі проблеми зі шкірою. Протрималися місяць? По­годьтеся, вже не потрібно боротися з непереборним бажанням замовити десерт до кави і додати в чашку зайву ложку цукру. Плюс до цього ви пере­стали забувати важливі речі. Порушу­ючи комунікацію між клітинами мозку, цукор впливав на здатність довго збе­рігати інформацію та навчатись. Тепер ви вже без зусиль згадаєте в деталях події свого далекого минулого.

Рік цукрового голодування прине­се просто фантастичний результат — здоров’я покращиться в рази. Тепер тіло повноцінно використовує всі не­обхідні поживні речовини, і кудись самі собою поділися всі зайві кілограми, хоча не було ніяких драконівських дієт. До речі, після року без вуглеводів мож­на цілком дозволяти собі трохи солод­кого вже без небезпеки зриву. Просто для настрою. Не частіше одного-двох разів на тиждень. Це вже будуть ласо­щі, а не залежність.

Підготував Юрій Червінський.

Схожі новини