Передплата 2024 «Добрий господар»

Фантомний біль здолає… отрута біологічного походження

Пацієнтам з ампутованими кінцівками призначають ботулінотоксинотерапію

Фото КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради
Фото КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

Втратити руку чи ногу людина може з різних причин — через глибокий опік, обмороження, ускладнення цукрового діабету, злоякісну пухлину у кістці. Сьогодні багато українців — як цивільних, так і військових — втрачають кінцівки, зазнавши тяжких поранень внаслідок ворожих обстрілів. Лікарі намагаються рятувати ситуацію до останнього, адже, позбувшись ноги чи руки, людина зазнає психологічної травми й стає фізично обмеженою. А ще — може відчувати біль у відсутній частині тіла. Цей феномен називають «фантомним болем».

Ідеться про напади про­стрільного пекучого болю в ам­путованій кінцівці, який не дає спати вночі та який часто не може зняти навіть сильне зне­болювальне. За статистикою, з цією проблемою стикається 60−80% пацієнтів, що перене­сли ампутацію.

Як зазначає завідувачка Центру діагностики невро­логічної патології Надія Се­гін, раніше ін'єкції токсину бак­терії клостридії призначали:

  • хворим, що потерпають від хронічного головного болю;
  • людям з постінсультною спастичністю, які не можуть розігнути руку;
  • пацієнтам з блефароспаз­мом, в яких неконтрольовано закриваються повіки чи мру­жаться очі;
  • хворим з деформацією шиї, в яких голова перебуває в неприродному положенні.

«Ботулінотоксинотерапія має міорелаксантну дію і вико­ристовується за хронічного не­вропатичного болю. Це — біль, причиною якого є ушкодження нерва, — пояснює лікарка. — За фантомного болю маємо пере­тин нерва. У кінці нерва утворю­ється невринома, яка прилягає безпосередньо до м’яких тка­нин та болить під час дотику».

Як це працює?

Використання ботулінотокси­нотерапії інактивує нервові за­кінчення і на деякий час блокує нервово-м'язову передачу ім­пульсу на рівні синапсу (ділян­ки, де відбувається контакт між двома нейронами й ефекторною клітиною, яка отримує сигнал).

За мігрені та надмірного ско­рочення м’язів ефект зберіга­ється протягом трьох місяців. За фантомного болю — протя­гом шести. Такі цифри наво­дяться у медичній літературі.

Керівниця Центру додає, що інтенсивний фантомний біль може призвести до появи про­блем з психічним здоров’ям, зокрема до виникнення невро­зів, депресій і патологічної змі­ни особистості.

Наразі кілька пацієнтів медзакладу, які перенесли ампута­цію кінцівок, проходять лікуван­ня ін'єкціями ботулотоксину. Лікарі обіцяють невдовзі поді­литися результатами.

Схожі новини