Що їсти, щоб кров не ставала густою й липкою
Харчування у спеку має бути таким же, як кардіологи рекомендують харчуватися людям з атеросклерозом
Цьогоріч Європу та США накрила екстремальна спека. У багатьох країнах температура побила рекорди. Науковці прогнозують, що наступні роки також будуть аномально спекотними.
Цього тижня температура в Україні почне потроху спадати. Так принаймні обіцяють синоптики. Втім, це ще не кінець гарячого літа. Відома лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська провела вебінар на тему харчування у спеку й пояснила, чому її поради залишаться актуальними навіть тоді, коли вдарять морози.
Річ у тім, що еталон літнього раціону відповідає всім критеріям… антисклеротичного харчування. Їжа, яка допомагає зберегти хороше самопочуття при +35°С, має чудодійний ефект на серце і судини!
Чому схуднути влітку буває складніше, ніж взимку
У теплу пору року організму не потрібно витрачати зусилля на те, щоб зігрітися та адаптуватися до суворих умов навколишнього середовища. Тіло розслабляється, й наш метаболізм дещо уповільнюється. Якщо ми не є фізично активними, не робимо щодня зарядки, можемо почати набирати вагу.
Є ще один момент. Багато людей сподіваються, що у цей період будуть налягати на овочі, фрукти, ягоди й завдяки цьому різко схуднуть. «Проте цього не відбувається, бо є багато спокус, — якраз оцих солодких фруктів та ягід, до яких ми частенько додаємо цукор, коли вони здаються нам кислими, а також вершки чи сметану», — каже Оксана Скиталінська.
Водночас фахівчиня нагадує: в дієтології немає заборонених продуктів. «Якщо це трапляється час від часу й ви фізично активні, то можете дозволити собі з'їсти й полуницю зі збитими вершками, і смородину, посипану цукром».
Чому ми потребуємо холестерину 365 днів на рік
«Холестерин, — пояснює лікарка, — це жироподібна речовина, яка надзвичайно необхідна нашому організму, оскільки жодна клітина в нашому тілі не може без неї функціонувати. Холестерин вбудовується у зовнішню мембрану клітини, надає їй пружності, міцності. Якщо він є у достатній кількості, в клітину не можуть проникнути чужорідні шкідливі речовини (ксенобіотики, різні віруси та токсини). Якщо холестерину не буде, клітина спадеться, як спадається повітряна кулька, яку ми надули й відклали вбік. Без холестерину не будуть синтезуватися стероїдні гормони: гормони наднирників, відомий нам кортизол, інші кортизони, жіночі та чоловічі статеві гормони, вітамін D (скільки б ми його не приймали у вигляді аптечних препаратів). Холестерин досі звинувачують у багатьох гріхах. Стверджують, що він дуже шкідливий, і його треба уникати. Коли ми споживаємо їжу, жир, який всмоктується через кишківник, злипається у великі, рихлі, легенькі „хмаринки“ — хіломікрони, які несуть жир до печінки. Там вони його віддають, печінка його переробляє (бере те, що їй потрібно), а самі хіломікрони розпадаються. Ліпопротеїди низької й дуже низької щільності (т. зв. „поганий“ холестерин) — це „хмаринки“, які трохи менші за розміром та, крім холестерину, містять також фосфоліпіди. Для того, щоб холестерин міг переноситися у крові, мусить перебувати в якійсь формі, бо кров — це рідина, а холестерин — гідрофобний, тобто не любить воду, відштовхується від неї. І щоб він міг транспортуватися, до нього приєднуються молекули білків, які цей холестерин і переносять. Тому якщо білка мало, а холестерину — багато, то він стає поганим та проникає всередину стінки судин, де й осідає. Такий процес відбувається навіть у маленьких дітей, а не тільки в людей старшого віку. „Хороший“ холестерин — це ліпопротеїди високої щільності. Він, навпаки, забирає „поганий“ холестерин, який налипнув, і несе його в печінку, де той деградує. В організмі повинен зберігатися баланс між обома видами холестерину. Якщо „хорошого“ достатньо, то скільки б не було „поганого“, нам нічого не загрожує».
Оксана Скиталінська нагадує: людям з порушеннями холестеринового обміну Всесвітня та Європейська кардіологічні спілки рекомендують починати не з лікування, а зі зміни способу життя — сну, фізичної активності й харчування. Статини призначають лише тим людям, які мають спадкові форми атеросклерозу. Ці форми проявляються ще у молодому віці. Якщо пробне, правильно підібране харчування протягом 3−6 місяців під контролем аналізів не дасть результату, тільки тоді такій людині призначають ліки.
Що має бути у харчуванні
Овочі, фрукти та ягоди збагачені розчинною й нерозчинною клітковиною (вона допомагає абсорбувати зайвий жир і транспортувати його по кишківнику), фітонутрієнтами, органічною водою, вітамінами, зокрема вітаміном С, фолієвою кислотою, каротиноїдами. Водночас дієтологиня звертає увагу: щоб добре почуватися, щоб обмін речовин відбувався правильно, нам потрібно харчуватися збалансовано, тобто у відповідних пропорціях мають бути овочеві страви, трішки фруктів та ягід, обов’язково зелень (рослинні продукти у свіжому, квашеному, тушкованому, запеченому, вареному вигляді), але також білки, жири й трішки круп (якщо немає проблем із вагою).
У всі каші, які їсте (вівсяну, гречану), Оксана Скиталінська рекомендує додавати змелені на порошок висівки. Спочатку чайну ложку, потім — дві. Висівки треба проварити. Таким чином збагатите кашу магнієм і клітковиною, бо сьогодні крупи дуже вихолощені, й сучасна людина не має доступу до висококлітковинної їжі. Клітковина є також у водоростях.
У спеку резервні можливості організму виснажуються. Клітини зазнають більшого стресу. У них активуються білки теплового шоку, окислюються мембрани. Тому у цей період ми потребуємо більше вітаміну С і вітамінів В6, В9 та В12. Джерелом вітаміну В9 (фолатів) є зелень: петрушка, кріп, шпинат. Завдяки цьому продукту зменшиться навантаження на судини — на них буде менше відкладатися холестеринових бляшок. Вітаміни групи В є в аптечних пивних дріжджах. «3−4 таблетки взяли, запили водичкою й отримали велику кількість природного вітаміну», — інструктує дієтологиня.
Солодощів у раціоні, навпаки, має бути менше. Глюкоза, якщо її в організмі надмірна кількість, перетворюється на жир. Коли жиру багато, він стає насиченим. Якщо насиченого жиру багато, це сприяє утворенню «поганого» холестерину, який дає прояви атеросклерозу. Загалом у меню має бути менше простих, вільних цукрів — рафінованого цукру, фруктози, який нам пропонують як альтернативний підсолоджувач (фруктоза не потребує інсуліну в крові для транспортування, але проходить через печінку, перетворюється на глюкозу, після чого — на жир, і коли її багато, викликає порушення холестеринового обміну, різке підвищення рівня тригліцеридів, і стеатоз печінки, тобто відкладення жиру у ній). До речі, у підшлунковій залозі також може відкладатися жир.
«Вільні цукри містяться у солодких напоях. Ми стресуємо, нам хочеться чогось солодкого. Зараз спекотно. Раз — і випили якийсь солодкий напій, — наводить приклад фахівчиня. — З нього цукор миттєво потрапляє в кров і несеться у печінку, м’язи. Все, що зайве, потрапляє у жирову тканину, де й відкладається. Тому буде дуже важко схуднути на солодкій воді. Просто неможливо. Крім того, у спеку загущується кров, і якщо ми з'їмо щось солодке, кров буде не лише більш густа, а й більш липка. Еритроцитам, які переносять кисень, буде важче виконувати свою функцію. Особливо це стосується людей зі серцево-судинними захворюваннями, старшого віку. Солодка та липка кров може зіграти з ними злий жарт».
Чого також варто уникати — різноманітних солодощів на кшталт печива. Якщо ви — великий любитель меду, можете додати пів чайної ложечки, за умови, що ви багато цього дня рухалися та їли клітковину.
«Раджу замінити солодощі суперкорисним продуктом — ягодами. Чорними, які є зараз, — чорноплідною горобиною, ожиною. Якщо ягоди здаються надто кислими й ви здорова, фізично активна людина, можете трішечки присипати цукром», — додає Оксана Скиталінська.
Третє, що треба зменшити, — це насичені жири. «Тобто те, що ріжеться, намазується. Це масло, жирна сметана, сало, жирні сорти твердого сиру. У людей, які загалом мають підвищений рівень холестерину, насичений жир підвищуватиме рівень „поганого“ холестерину. Де він міститься? У м’ясі, тож якщо ви їли сьогодні м’ясо, то цього вже достатньо. Сала вже не треба, хіба що ви багато працювали та не маєте зайвої ваги, ви — худорлява людина, яка багато рухається, тоді шматочок промороженого сала можете з'їсти. Насичений жир зігріває, а нам зараз не треба грітися. Нам треба віддавати тепло, пітніти. Тож сало відкладаємо до настання холодів. Воно нам ще знадобиться, коли будуть блекаути. Сало — корисний продукт, — підкреслює лікарка. — У жовтках є насичений жир, тому варимо яйця некруто. Це — один із найбільш корисних продуктів навіть для тих людей, які мають атеросклероз. Яйце — це збалансований білок. У ньому є всі амінокислоти, необхідні для людини, у найкращому співвідношенні, що дає нам можливість почуватися здоровими, забезпечує справну роботу імунної системи, м’язів, синтез гормонів. Жовток збалансовується лецитином, який є у білку, тож його шкідлива дія за надміру холестерину нівелюється. Щодня можна з'їдати 1−2 яйця».
У раціоні мають бути ненасичені жири: соняшникова (увага!) нерафінована олія та справжня оливкова олія, бо зараз є дуже багато фальсифікату. Їх можна змішувати й додавати у салати безпосередньо перед вживанням. Оліями не захоплюємося — 1−2 столові ложки в день буде достатньо.
«Їжте горіхи, насіння льону, — радить Оксана Скиталінська. — Кілька шматочків соленої риби, оселедця, наприклад, бо він містить білок, омега-3 жирні кислоти й трошки солі, а сіль нам сьогодні потрібна, бо ми її втрачаємо, коли пітніємо (разом із калієм, до речі)».