Передплата 2024 ВЗ

Чудова рослина — ожина

Ожина — ароматна соковита ягода, споріднена малині. Смакові якості ожини майже два тисячоліття тому були відмічені давньоримським письменником Плінієм Старшим, проте вона набула популярності і серед цілителів, і травників, як лікарська рослина

Кущі з темно-синіми плодами можна побачити майже на всій території України. Ожина, солодко-кисла ягода, що має безліч корисних і лікувальних властивостей, буває на кухні будь-якої господині. Ожина може стати прикрасою торта, начинкою для пирога, основою для компотів, морсів, киселів тощо. Ожиновий чай, свіжі ягоди, сиропи і настоянки, відвари листя і гілок ожини допомагають у лікуванні та профілактиці захворювань організму.

Хімічний склад

Ягоди ожини містять величез­ну кількість вітамінів і корисних речовин: вітаміни групи В, Е, Р, С, каротин, глюкозу, фруктозу, органічні кислоти, токофероли, пектини, флавоноли, мінеральні речовини. Листя ожини багаті: ві­таміном С, дубильними речовина­ми, амінокислотами та мінераль­ними речовинами.

Регулярне вживання ягід ожи­ни підвищує імунітет. Вчені ви­явили, що плоди ожини допо­магають призупинити розвиток ракових пухлин у онкохворих. Фенольні сполуки, якими багата ожина, зміцнюють капіляри і во­лодіють протисклеротическим ефектом.

Корисні та лікувальні властивості

Стиглі, соковиті і приємні на смак ягоди ожини здавна вико­ристовують як десертне дієтичне блюдо. З ягід виготовляють соки, сиропи, варення, компоти, джем, мармелад та інші кондитерські вироби.

Ягоди ожини — прекрасний протизапальний і жарознижу­вальний засіб, тому при засту­ді, пневмонії або ГВРЗ корисно пити ожиновий сік. Плоди ожини корисні при хронічному циститі і хворобах сечостатевої системи. Стиглі ягоди ожини служать лег­ким проносним засобом і допо­магають нормалізувати роботу кишечнику. Корисний і дуже смач­ний також чай з листя рослини — напій поліпшує обмін речовин і рекомендується хворим на цукро­вий діабет.

Сучасна народна медици­на призначає ожину за хвороб серцево-судинної системи, за­хворювань нервової системи, за лихоманки, катару шлунково-кишкового тракту, діареї, шлун­кових крововиливів, недокрів'я, гінекологічних захворювань, ко­літів.

Чай з листя ожини. 1 ст. лож­ку залити 1 склянкою окропу, на­стоювати 15−20 хвилин, проці­дити, вживати по ½ склянки 3−4 рази на день до їди. Можна пити просто як освіжаючий чай, додав­ши за смаком мед і лимон.

Свіжі ягоди ожини рекомен­дується їсти за хвороб нирок, се­чового міхура, запалення сугло­бів, діабету і підозрі на онкологію.

Ягоди ожини «додають розу­му», зміцнюють пам’ять, стиму­люють уяву, активізують процеси мислення.

Сік зі стиглих соковитих плодів і молодого листя омолоджує весь організм.

Сік з листя лікує рани, дерма­този, трофічні виразки, лишаї, ек­земи.

Відвари з листя ожини знімають подразнення і запалення шкіри.

Ожину широко використову­ють у народній косметиці. Вона здатна краще за всіх з відомих засобів освіжити шкіру обличчя, позбавити від сірого відтінку, ви­далити віджилі клітини і повернути шкірі сяючий вигляд.

Для додання шкірі здорово­го матового відтінку. Подрібнити жменю листя ожини, ошпарити невеликою кількістю окропу, по­класти між шарами марлі і поклас­ти на обличчя на 15−20 хвилин. Умиватися не треба.

Маска освіжаюча. 2 ст. ложки ягід ожини зім'яти і додати стільки вершків, щоб вийшла сметано­подібна маса. Накласти на шкіру обличчя на 10−15 хвилин. Змити маску тампоном, змоченим в те­плій заварці зеленого чаю, потім вмитися прохолодною водою. Ця ж маска підходить для шиї і де­кольте.

В’янучу і в’ялу шкіру добре протирати сумішшю ожинового соку і молока 1:1. Жирну шкіру цільним соком. Суху — сумішшю ожинового соку і кип 'яченої води.

Маска для догляду за жирною шкірою обличчя. Свіжі ягоди ожи­ни перетворити на пюре, додати ½ чайної ложки меду і 2−4 краплі лимонного соку. Нанести на шкіру обличчя на 10−15 хвилин. Вмива­тися водою кімнатної температу­ри.

Маска з ожинового пюре очи­щає шкіру обличчя і звужує пори.

Щоб зняти втому, потрібно змі­шати 1:1 сік ожини з мінеральною водою без газу і протирати облич­чя вранці і ввечері.

Для живлення шкіри і додання їй матовості. Змастити шкіру зво­ложувальним кремом і накласти на обличчя на 15 хвилин про­пущені через м’ясорубку листя ожини. Вмиватися кип’яченою водою.

Протипоказання

Ожина не має спеціальних про­типоказань, однак необхідно зна­ти, що у деяких людей вживання цих ягід викликає алергічну реак­цію. Симптоми можуть з’явитися як через кілька хвилин, так і через кілька діб після прийому (виража­ються в нудоті, проносі, блювоті і набряку слизових).

Підготувала Галина Вербицька.