Передплата 2024 «Добра кухня»

Абрикоси поліпшать пам’ять та підвищать працездатність

Абрикоси — частування сезонне, але улюблене майже усіма. Якщо вам пощастило і ви придбали стиглий, вчасно зірваний абрикос, то зможете гідно оцінити не лише його ніжний, солодкий смак, а й чудовий аромат

У харчуванні абрикоси використовують протягом тисячоліть. Вони мають хороші смакові якості, швидко втамовують голод, збагачують організм вітамінами і мікроелементами, лікують низку хвороб, роблять людину бадьорою, сильною і працездатною.

Хімічний склад

Абрикоси привертають нашу увагу не тільки своїм виглядом, смаком, а й поживністю. Вони містять від 4,7 до 27% цукру, пек­тинові речовини, яблучну, лимон­ну та винну органічні кислоти, ду­бильні речовини, значну кількість аскорбінової кислоти, вітаміни В1, В2, В15, Р, РР, багато каротину (провітаміну А), мінеральні солі. Особливо багаті абрикоси на ка­лій. Вміст цукрів в сушених плодах досягає 75−80%.

Абрикоси просто рясніють корисними речовинами, список яких аж ніяк не обмежується віта­мінами. Так, наприклад, ці ласощі неймовірно багаті на бета-каро­тин — речовину, яка допомагає підтримувати здоров’я очей, а також є прекрасним антиокси­дантом. Вживаючи в їжу абрикоси весь сезон, ви не тільки підправи­те зір, а й істотно поліпшите стан печінки і щитовидки.

Вітамінна основа цього фрукта — вітаміни, А і С. Перший захищає шкіру від старіння, а другий, як ві­домо, охороняє імунітет людини, дозволяючи справлятися з віру­сами і практично виключити ризик простудних захворювань.

У складі абрикоса міститься велика кількість йоду, калію, маг­нію та заліза. Ці мінерали мають важливе значення для серцево-судинної і кровоносної систем ор­ганізму, завдяки чому цей фрукт важливо регулярно їсти тим, хто страждає від анемії.

Ще один очевидний плюс абри­косів — велика кількість клітковини, яка не розчиняється у шлунко­во-кишковому тракті, а набухає, зберігаючи жорсткість волокон, і чистить його. Завдяки цьому мож­на вирішити проблему розладів шлунка, а також звільнити свій ор­ганізм від токсинів і шлаків.

Корисні та лікувальні властивості

У медицині абрикоси викорис­товують як у свіжому, так і в суше­ному вигляді. Завдяки високому вмісту калію і заліза абрикоси до­поможуть тим, хто потерпає від хвороб серцево-судинної систе­ми, нирок, ожиріння. А ще завдяки високому вмісту фосфору і магнію поліпшують пам’ять і підвищують працездатність, позитивно впли­вають на судини мозку. Ці фрукти підтримують працездатність і до­помагають витримувати нервово-емоційні перевантаження.

Вживання кураги (сушених абрикосів) призначають людям, які перенесли інфаркт, за аритмії, недостатності кровообігу та інших захворювань, а також хворим, які приймають певні лікарські препа­рати (зокрема сечогінні засоби і серцеві глікозиди).

У сушених абрикосах більше калорій, ніж у свіжих. Вважаєть­ся, що внаслідок висушування в абрикосах підвищується концен­трація бета-каротину, калію і за­ліза. До того ж розмочені сушені абрикоси (близько 100−150 г на добу) прекрасно очищають ки­шечник від шлаків і нормалізують його функцію за схильності і до проносів, і до запорів.

Курага висококалорійна, тому що містить багато легкозасвою­ваних вуглеводів, багата на калій, містить також кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни, органічні кислоти та інші корисні речовини.

Курагу як поживний загально­зміцнювальний засіб (по 100−150 г на добу) рекомендують людям з ослабленим організмом, а також тим, хто одужує після хвороби, має хронічні захворювання (на­приклад, туберкульоз), вагітним жінкам і дітям.

Медики радять вживати її хво­рим на серцево-судинні недуги (порушення серцевого ритму, ін­фаркт міокарда тощо).

Дуже корисні курага і абрикоси хворим на залізодефіцитну ане­мію та авітаміноз.

Абрикосовий сік — чудовий по­лівітамінний засіб, корисний всім здоровим людям. І просто безцін­ний у випадках шлунково-кишко­вих і серцево-судинних, шкірних, захворюваннях слизової оболон­ки рота, трофічних виразках го­мілки.

Абрикосовий сік має сечогін­ну і протиінфекційну властивість, кровотворну і протиракову дії, є легким проносним і жарозни­жувальним засобом, втамовує спрагу. Сік абрикоса показаний за ішемічної хвороби серця, аритмії, серцево-судинних захворювань, що супроводжуються набряками і підвищеним тиском, закрепів, ту­беркульозу, анемії, захворювань шкіри, ожиріння.

Користь абрикосів вже давно оцінили в косметології. З абрикосо­вих кісточок роблять олії і лосьйони для зволоження шкіри. Поживні ре­човини, що містяться в ядрах цього фрукта, помітно омолоджують і на­дають шкірі свіжого відтінку.

Однак абрикоси протипока­зані людям, хворим на цукровий діабет, з проблемами печінки та гіпофункції щитовидної залози. Їх не рекомендують вживати, оскіль­ки провітаміну А, який міститься в абрикосах у великій кількості, ор­ганізм таких хворих не засвоює.

Галина Вербицька.

Схожі новини