Абрикоси поліпшать пам’ять та підвищать працездатність
Абрикоси — частування сезонне, але улюблене майже усіма. Якщо вам пощастило і ви придбали стиглий, вчасно зірваний абрикос, то зможете гідно оцінити не лише його ніжний, солодкий смак, а й чудовий аромат
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494411/abrykos.jpg)
У харчуванні абрикоси використовують протягом тисячоліть. Вони мають хороші смакові якості, швидко втамовують голод, збагачують організм вітамінами і мікроелементами, лікують низку хвороб, роблять людину бадьорою, сильною і працездатною.
Хімічний склад
Абрикоси привертають нашу увагу не тільки своїм виглядом, смаком, а й поживністю. Вони містять від 4,7 до 27% цукру, пектинові речовини, яблучну, лимонну та винну органічні кислоти, дубильні речовини, значну кількість аскорбінової кислоти, вітаміни В1, В2, В15, Р, РР, багато каротину (провітаміну А), мінеральні солі. Особливо багаті абрикоси на калій. Вміст цукрів в сушених плодах досягає 75−80%.
Абрикоси просто рясніють корисними речовинами, список яких аж ніяк не обмежується вітамінами. Так, наприклад, ці ласощі неймовірно багаті на бета-каротин — речовину, яка допомагає підтримувати здоров’я очей, а також є прекрасним антиоксидантом. Вживаючи в їжу абрикоси весь сезон, ви не тільки підправите зір, а й істотно поліпшите стан печінки і щитовидки.
Вітамінна основа цього фрукта — вітаміни, А і С. Перший захищає шкіру від старіння, а другий, як відомо, охороняє імунітет людини, дозволяючи справлятися з вірусами і практично виключити ризик простудних захворювань.
У складі абрикоса міститься велика кількість йоду, калію, магнію та заліза. Ці мінерали мають важливе значення для серцево-судинної і кровоносної систем організму, завдяки чому цей фрукт важливо регулярно їсти тим, хто страждає від анемії.
Ще один очевидний плюс абрикосів — велика кількість клітковини, яка не розчиняється у шлунково-кишковому тракті, а набухає, зберігаючи жорсткість волокон, і чистить його. Завдяки цьому можна вирішити проблему розладів шлунка, а також звільнити свій організм від токсинів і шлаків.
Корисні та лікувальні властивості
У медицині абрикоси використовують як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Завдяки високому вмісту калію і заліза абрикоси допоможуть тим, хто потерпає від хвороб серцево-судинної системи, нирок, ожиріння. А ще завдяки високому вмісту фосфору і магнію поліпшують пам’ять і підвищують працездатність, позитивно впливають на судини мозку. Ці фрукти підтримують працездатність і допомагають витримувати нервово-емоційні перевантаження.
Вживання кураги (сушених абрикосів) призначають людям, які перенесли інфаркт, за аритмії, недостатності кровообігу та інших захворювань, а також хворим, які приймають певні лікарські препарати (зокрема сечогінні засоби і серцеві глікозиди).
У сушених абрикосах більше калорій, ніж у свіжих. Вважається, що внаслідок висушування в абрикосах підвищується концентрація бета-каротину, калію і заліза. До того ж розмочені сушені абрикоси (близько 100−150 г на добу) прекрасно очищають кишечник від шлаків і нормалізують його функцію за схильності і до проносів, і до запорів.
Курага висококалорійна, тому що містить багато легкозасвоюваних вуглеводів, багата на калій, містить також кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни, органічні кислоти та інші корисні речовини.
Курагу як поживний загальнозміцнювальний засіб (по 100−150 г на добу) рекомендують людям з ослабленим організмом, а також тим, хто одужує після хвороби, має хронічні захворювання (наприклад, туберкульоз), вагітним жінкам і дітям.
Медики радять вживати її хворим на серцево-судинні недуги (порушення серцевого ритму, інфаркт міокарда тощо).
Дуже корисні курага і абрикоси хворим на залізодефіцитну анемію та авітаміноз.
Абрикосовий сік — чудовий полівітамінний засіб, корисний всім здоровим людям. І просто безцінний у випадках шлунково-кишкових і серцево-судинних, шкірних, захворюваннях слизової оболонки рота, трофічних виразках гомілки.
Абрикосовий сік має сечогінну і протиінфекційну властивість, кровотворну і протиракову дії, є легким проносним і жарознижувальним засобом, втамовує спрагу. Сік абрикоса показаний за ішемічної хвороби серця, аритмії, серцево-судинних захворювань, що супроводжуються набряками і підвищеним тиском, закрепів, туберкульозу, анемії, захворювань шкіри, ожиріння.
Користь абрикосів вже давно оцінили в косметології. З абрикосових кісточок роблять олії і лосьйони для зволоження шкіри. Поживні речовини, що містяться в ядрах цього фрукта, помітно омолоджують і надають шкірі свіжого відтінку.
Однак абрикоси протипоказані людям, хворим на цукровий діабет, з проблемами печінки та гіпофункції щитовидної залози. Їх не рекомендують вживати, оскільки провітаміну А, який міститься в абрикосах у великій кількості, організм таких хворих не засвоює.
Галина Вербицька.