Передплата 2024 «Добрий господар»

Інсульт — у 37 років

Гостре порушення мозкового кровообігу трапилося у молодої жінки, коли лікувалася від раку щитоподібної залози

Ілюстративне фото Hartford HealthCare
Ілюстративне фото Hartford HealthCare

Пацієнтку зі симптомами інсульту госпіталізували до Обласного центру судинної та ендоваскулярної хірургії Рівненської обласної клінічної лікарні. Про це розповіли у медзакладі. Відновлювати кровотік у мозку молодої жінки фахівці шпиталю взялися у тісній співпраці з інсультними центрами Рівненщини, адже випадок був нетиповий. Пацієнтка, у якої за всіма ознаками стався інсульт, мала у шиї злоякісну пухлину.

КТ-ангіографія та МРТ-сканування, яке провели жінці, під­твердили дефіцит мозково­го кровопостачання. Увівши контраст в артерії голови пацієнтки, лікарі зауважи­ли, що просвіт правої вну­трішньої сонної артерії у неї звужений. Застосувавши систему дистального захис­ту головного мозку, хірур­ги провели стентування та ангіопластику ураженої су­дини. У задовільному стані жінку виписали додому.

Медики нагадують: моз­ковий інсульт належить до найважчих форм церебро­васкулярних захворювань. Щороку вперше в житті його переносять від 100 до 120 тисяч українців. Середній показник захворюваності в Україні - від 280 до 290 ви­падків на 100 тисяч насе­лення, тоді як у розвинених європейських країнах — 200 на 100 тисяч населення.

Схожі новини