Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як підтримати дитину, тато чи мама якої - на війні

Психологи дали поради, як допомогти найменшим впоратися з негативними почуттями

Фото Mercatornet
Фото Mercatornet

Поки рідні на фронті захищають життя дитини та її майбутнє у вільній країні, обов’язок дорослих, які залишаються поряд, — надати дитині моральну підтримку. Пояснити, чому саме її тато, мама чи брат так надовго відлучилися з дому, чому рідна людина лише зрідка телефонує і щодня ризикує своїм життям. Допомогти впоратися з сумом, страхом втрати й іншими
почуттями.

Як зробити це правильно, у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», розповіли фахівці Центру здоров’я та розвитку «Коло сім'ї».

  • Пояснюйте дитині, заради чого близька їй людина на війні — випробування долати легше, якщо розумієш його сенс. Наприклад, можна сказати, що тато чи мама разом з армією роблять все від них залежне, щоб Україна перемогла.
  • Підтримуйте стосунки з рідною людиною — роздивляйтеся спільні фото, за можливості спілкуйтеся телефоном. Запропонуйте намалювати щось або зробити оберіг, аби передати його на фронт.
  • Відстежуйте, що дитина бачить і чує з новин, обговорюйте це разом. Дитина має право знати, що відбувається, але потрібно стежити, щоб вона не була перевантажена інформацією. Коментуйте й пояснюйте.
  • Допомагайте справлятися з тривогою та смутком. Не можна запевняти дитину, що нічого поганого з її рідними 100% не трапиться. Але допомогти жити з цією невідомістю і надмірно не хвилюватися — під силу.
  • Запропонуйте вести щоденник або пишіть його разом. Це допоможе впорядкувати думки й вивільнити надмірні переживання.

«Піклуючись про дитину, не забувайте про себе, — нагадують психологи. — Будьте чутливі до власних потреб. Це дозволить зберегти ресурс, щоб підтримувати інших. Коли один із подружжя йде на фронт, інший залишається сам на сам з усіма обов’язками, серед яких і турбота про дитину. Поясніть синові чи дочці, що розумієте їхню потребу у щоденній підтримці, але якщо відчуваєте, що не справляєтеся, просіть про підтримку самі».

Схожі новини