Кульбаба — «сонячна аптека»
Маленький жовтий лікар — кульбаба — містить золотий запас найбільш корисних речовин. З давніх часів її використовують з лікувальною метою, тож називають «еліксиром життя» недарма: всі частини цієї корисної рослини — і коріння, і листя, і квіти — мають цілющі властивості
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/489554/kulbaba.jpg)
ульбаба популярна у європейській кухні: найніжніше листя використовують для приготування салатів і сендвічів, а більш грубе — як основу для гарнірів, крім цього, його варять, тушкують, смажать, квасять, маринують і додають в овочеві пюре і рагу.
Крім кулінарії, кульбабу широко застосовують з косметичною і медичною метою, а також як сировину для виготовлення лікарських препаратів.
Хімічний склад
Лікарська кульбаба — рослина невибаглива, але містить у собі добру половину хімічних елементів таблиці Менделєєва — натрій, калій, марганець, магній, алюміній, залізо, мідь, кальцій, а також вітаміни А, С, F і групи В.
Коріння і листя кульбаби містять гіркі глікозиди тараксацин і тараксацерин, смолисті речовини, каучук, аспарагін, холін, органічні кислоти, фарбувальні речовини, жирні олії, вітаміни та інші речовини. Листя містить вітамін С, сапоніни, кальцій, калій, фосфор і залізо.
Корисні та лікувальні властивості
Кульбаба допомагає хворим на атеросклероз, недуги печінки, за каменів у нирках і жовчному міхурі і запальних захворюваннях нирок. Кульбаба також застосовується у випадках отруєнь та інтоксикації, цирозу печінки, холециститу, низького рівня калію, набряків, поганого апетиту, гастриту зі зниженою кислотністю, захворюваннях суглобів.
Сік з кульбаби — найцінніший тонізуючий і зміцнювальний засіб. Гіркі речовини кульбаби стимулюють функції печінки, руйнують камені і виводять пісок з жовчного міхура.
Настій з коренів кульбаби використовують як тонізуючий, потогінний і кровоочисний засіб.
Коріння кульбаби корисне для діабетиків, воно має здатність знижувати рівень цукру у крові. Порошок з коріння кульбаби входить до складу трав’яних зборів для схуднення та допомагає відновити обмін речовин, залікувати рани, виразки, опіки, пролежні.
Рослина має жовчогінну, жарознижувальну, проносну, відхаркувальну, заспокійливу, спазмолітичну і легку снодійну дії.
Водний настій коренів і листя покращує травлення, апетит і загальний обмін речовин, підвищує загальний тонус організму.
Завдяки наявності біологічно активних речовин харчова кашка з кульбаби сприяє зниженню бродильних процесів у випадках колітів.
Експериментально у процесі хіміко-фармакологічного вивчення кульбаби підтверджено протитуберкульозні, антивірусні, фунгіцидні, антигельмінтні, антиканцерогенні та антидіабетичні її властивості.
Кульбабу рекомендують для лікування анемії.
Порошок з висушеного коріння кульбаби використовують для посилення виведення з організму шкідливих речовин з потом і сечею, як антисклеротичний засіб, від подагри, ревматизму.
Ця сонячна квітка діє як легкий стимулятор, тому кульбаба застосовується від занепаду сил, синдрому хронічної втоми, перевтоми і нервового перенапруження.
Кульбаба для краси!
Здатність кульбаби видаляти відмерлі клітини, зволожувати і робити шкіру еластичною успішно використовується в косметології (живильні, зволожувальні, відбілювальні та омолоджувальні засоби). Втираючи в шкіру молочний сік листя кульбаби, античні красуні позбувалися пігментних плям і веснянок.
За умови щоденного і регулярного вживання кульбаби поліпшується колір обличчя, очищується шкіра — зникають вугрі, прищі і фурункули.
Маска зі свіжого листя кульбаби живить, зволожує і омолоджує шкіру, а настій квіток відбілює веснянки і пігментні плями.
Протипоказання
Кульбабу не рекомендують вживати під час закупорки жовчних шляхів, з обережністю застосовувати хворим на гастрит і виразкову хворобу. За передозування можлива блювота і діарея.
Підготувала Галина Вербицька.