Хрін — пекучі ліки
Хрін — не тільки пекуча приправа до м’яса, риби, а й рослина з багатьма корисними та лікувальними властивостями
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/487884/khrin.jpg)
Завдяки великій кількості ароматичних речовин, ефірних олій і вітамінів він впливає практично на всі органи і системи організму.
Як гостру і гірку приправу до їжі хрін вживали давні греки ще за п’ятнадцять століть до нашої ери. Користь хрону криється у тому, що він здатний викликати апетит і піднімати тонус, активізуючи життєву силу та енергію.
Хімічний склад
Лікувальні і корисні властивості хрону обумовлені його багатим складом. Хрін містить рослинний білок, малу частку жирів, вуглеводи, серед яких багато різних природних цукрів, глікозиди та сапоніни, багато харчових волокон, вітаміни — РР, групи В, Е, С.
Крім того, корінь хрону містить калій, марганець, сірку, хлор, кальцій, магній, мідь, залізо, натрій, алюміній, фосфор. Також у ньому присутні моно- і дисахариди, органічні та жирні (ненасичені) кислоти, жири, білки, вуглеводи, азотисті речовини (аспаргін та аргінін).
Багатий лікарський склад мають як корені, так і листя — і те, й інше з успіхом використовують для лікування.
Корисні та лікувальні властивості
У хроні багато фітонцидів — речовин, що активно вбивають хвороботворні бактерії і пригнічують їхній розвиток, знищують фітонциди і гриби та інші збудники небезпечних захворювань. Антибактеріальний фермент лізоцим, на який теж багатий хрін, руйнує стінки клітин бактерій, і вони швидко гинуть.
Ефективну протизапальну дію хрону застосовують у комплексі з традиційним лікуванням ГРВІ, нежитю, ангіни і бронхіту.
Так само хрін чудово справляється з проблемами і захворюваннями, викликаними різними видами бактерій. Наприклад, проти запаху з рота допомагає полоскання настоянкою хрону.
Корисний хрін і для шлунково-кишкового тракту. Він підсилює моторику, стимулює діяльність травної системи, активує секреторну функцію. Тому його застосовують для лікування різних захворювань травного тракту (без підвищеної кислотності і ознак запалення шлунка).
Лікувальну дію він має завдяки мінеральним солям, гірчичній олії і особливій речовині - синігріну, яка додає хрону специфічного гострого смаку.
Разом ці компоненти, що входять до хімічного складу хрону, збуджують апетит і впливають на рецептори травної системи, стимулюючи вироблення шлункового соку.
Хрін — чудовий кардіотонік, а тому незамінний у раціоні людей, що мають підвищений артеріальний тиск і захворювання серця.
Хрін має здатність нормалізувати вміст цукру у крові, тому його рекомендують за цукрового діабету.
У народній медицині є велика кількість рецептів використання хрону для лікування багатьох запальних захворювання і хвороб, пов’язаних з порушеннями сольового балансу у суглобах.
Настоянку хрону активно використовують для зняття зовнішніх запалень та лікування подагри, для прогрівання розтягнутих м’язів і прискорення загоєння ран. Крім того, відома користь хрону у випадках ревматизму. Регулярне вживання коренеплоду сприяє зняттю болю і частковій регенерації хрящової тканини.
Завдяки своїм протизапальним властивостям корисний хрін у лікуванні невралгії, ревматизму, артриту, виразок шкірних покривів.
Зовнішньо застосовуються водні настої хрону для примочок і компресів, полоскань горла, за шкірних захворювань і запалень, спричинених інфекцією, для обробки гнійних ран.
Хрін має сечогінну дію і рекомендований за сечокам’яної хвороби.
Водним розчином хрону видаляють зі шкіри веснянки і пігментні плями, з подрібненого кореня хрону у суміші з яблуком роблять корисні маски для обличчя, глибоко очищають пори і додають шкірі пружності і гладкості.
Листя хрону в народі здавна використовували для лікування остеохондрозу.
Якщо болить голова, спробуйте прикласти до скронь свіже листя хрону — біль незабаром зменшиться, з цією ж метою можна вдихати запах тертого кореня хрону.
Кашку з тертого хрону прикладають до п’яткової шпори, попередньо змастивши шкіру рослинною олією або гліцерином — це допомагає швидкому розсмоктуванню.
Та якою не була б користь хрону, не варто забувати й про протипоказання.
Повністю виключити цей продукт з раціону рекомендують людям з підвищеною кислотністю і запаленням шлунка, гастритом, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, простатитом.
Не рекомендується хрін вагітним і жінкам, що годують немовлят грудьми, а також людям, що мають запальні захворювання нирок і печінки.
У будь-якому випадку не варто зловживати великою кількістю хрону. Це може призвести до підвищення кров’яного тиску і викликати кровотечі.
Підготувала Галина Вербицька.