Передплата 2024 «Добра кухня»

ВООЗ попереджає: до 2030 року кожна людина страждатиме від алергії

Кількість захворювань на алергію стрімко збільшується у всьому світі, випереджаючи за темпами росту навіть рак та серцево-судинні захворювання

Фото: pexels
Фото: pexels

На думку лікаря-імуноло­га-алерголога вищої катего­рії Олександра Назаренка, «темп зростання кількості хво­рих на різні види алергій най­вищий серед інших хвороб. За загальною кількістю людей, що страждають від них, алергії по­ступаються лише онкологічним захворюванням та серцево-су­динним розладам здоров’я. Це пов’язано з погіршенням еко­логії та генетичною схильністю до цієї хвороби».

У кожного алергіка — «свій» подразник. Хтось важко пере­носить період цвітіння трав, когось мучать напади поліно­зу чи ринокон’юнктивіту під час цвітіння злакових рослин. «Закладеність носа, тривале чхання, сльозотеча і свербіж в очах — ось основні ознаки алергії, — зазначає алерголог Людмила Сайко. — Крім того, потрапляючи в дихальні шляхи, пилок рослин часто провокує алергічний кашель, а у хворих на бронхіальну астму здатний спричинити загострення за­хворювання. Алергени часто призводять до виникнення шкірних проявів алергії у всьо­му їх розмаїтті: свербіж, по­червоніння, висипання за ти­пом кропив’янки або екземи, атопічний дерматит. І це ще не повний перелік проявів алергії. На жаль, багато хто вдається до самолікування, послугову­ючись порадами знайомих та фармацевтів в аптеках. Але більшість ліків проти алергії лише усувають симптоми, а не причин самої хвороби. Бо­ротьба з симптомами важли­ва, однак цього замало. Саме тому профілактика загострень є одним із основних завдань терапії».

Головне і в профілактиці, і у лікуванні алергії - постаратися максимально обмежити контакт з алергеном, рекомендують лі­карі. Якщо у вас алергія на пи­лок, не відвідуйте місця з вели­кою кількістю рослин. Найбільша концентрація пилку у повітрі спостерігається рано-вранці і в сухі спекотні дні, тому у цей час краще перебувати в приміщенні. Необхідно менше перебувати на повітрі, не їздити з відчиненими вікнами в машині. Після повер­нення з вулиці обов’язково вми­вайтеся та мийте руки з милом (а краще прийміть душ), ніс про­мивайте ізотонічним сольовим розчином, щоб змити алергени. Ідеальна погода для провітрю­вання приміщення — дощ. Вікон­ну сітку регулярно мийте водою і не забувайте про часте вологе прибирання.

«В алергології існує понят­тя гіпоалергенний побут, тобто максимальне припинення кон­такту з потенційними алерге­нами. Не заводьте домашніх тварин. Не куріть у будинку. Користуйтеся гіпоалергенними матрацами, подушками та ков­драми. Якщо речі довго висять у шафі, то на них осідає пил, тому перш ніж одягати вбрання, його рекомендується випрати. Завжди майте при собі виписа­ні лікарем антигістамінні пре­парати. Якщо маєте алергію на побутову хімію, не використо­вуйте таких засобів або зведіть контакти до мінімуму», — засте­рігає Л. Сайко.

Вас повинні насторожити: тривалий нежить; свербіж у носі та напади чхання; свербіж по­вік, сльозотеча; почервоніння очей; шкірні висипання; набря­ки; затруднене дихання. Якщо ці симптоми турбують вас трива­лий час, зверніться до алерго­лога або ж до сімейного лікаря.