Передплата 2024 ВЗ

Які ліки можна купити в аптеці без рецепта

Як пояснюють у МОЗ, «правила гри» не змінилися. І раніше 60% ліків, що є в Україні, відпускалися за рецептом. Але тепер, крім паперового, аптеки приймають ще й електронні

Фото Southwest Virginia Community Health Systems
Фото Southwest Virginia Community Health Systems

Наприкінці березня українці кинулися «штурмувати» аптеки. Приводом послужила новина про те, що з 1 квітня більшість ліків, які ще донедавна можна було придбати без рецепта, відпускатимуться виключно з документальним підтвердженням доцільності такої покупки від лікаря. До аптек шикувалися черги, покупці змітали з полиць усе — від корвалолу та етилового спирту до німесилу й сиропів від кашлю.

Насправді, як нагадали у Міністерстві охорони здоров’я, на 60% препаратів, які присутні на українському фармринку, і досі потрібен був рецепт. Однак сьогодні на зміну паперо­вим прийшли електронні. Водночас, з огляду на війну, аптечні за­клади прийматимуть і такі, й такі рецепти, і це правило діятиме до закінчення воєнного стану. Важливо лише, щоб людина мала підтвердження, що це не вона сама собі призначила медикамен­тозну терапію, а схему лікування прописав лікар з урахуванням її основного захворювання, супутніх патологій, віку, способу життя тощо.

МОЗ не розширювало переліку лікарських засобів, на які по­трібен рецепт. У списку й надалі залишаються антибіотики, про­тисудомні та гормональні препарати, протизаплідні засоби, засоби для лікування захворювань серця та антигіпертензивні засоби, деякі протипаразитарні й антигістамінні (протиалергічні) препарати, кроворозріджувальні, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні препарати й окремі знеболювальні за­соби, протикашлеві та заспокійливі ліки. Тобто, приміром, німе­сил аптекарі й раніше не мали права відпускати без рецепта. Але якщо раніше вимагали паперовий, виписаний на спеціальному рецептурному бланку, то тепер очікують, що покупець надасть їм електронний.

Які популярні ліки та в якому дозу­ванні можна й надалі купувати без ре­цепта:

Знеболювальне і жарознижувальне

Усі анальгетики на основі парацетамолу та ібупрофену.

Анальгін — 10 таблеток. Щоб купити від­разу 100 таблеток або анальгін в ампулах, потрібен рецепт.

Ношпа і спазмалгон в таблетках — без рецепта. На ампули має бути рецепт.

Німесил та його аналоги — лише за ре­цептами.

Засоби проти кашлю

Більшість сиропів і таблеток відпуска­ються без рецепта. А от усі кодеїновмісні й на основі сальбутамолу — тільки за рецеп­том. Так само рецепт потрібен на більшість препаратів для інгаляцій.

Ліки проти гіпертонії та серцево-су­динних захворювань

Каптоприл, каптопрес, бісопролол — лише за рецептом, так само як сечогінні: фуросемід і діакарб.

Купити краплі валокардину й корвалолу без рецепта можна лише у маленьких фла­конах. На великі (50 мл) потрібен рецепт.

Аналогічно з магнікором та кардіомагні­лом. Без рецепта відпускаються тільки ма­ленькі упаковки. Щоб придбати відразу 100 таблеток, необхідно мати рецепт.

Гормональні препарати

Усі гормональні препарати відпускають­ся тільки за рецептом. Це стосується також гормональних контрацептивів, зокрема по­стинору, — засобу екстреної контрацепції, що спровокувало палку дискусію в соцме­режах. Адже щоб запобігти небажаній ва­гітності, таблетку потрібно прийняти впро­довж 72 годин, а не завжди є можливість у це «вікно» потрапити на прийом до лікаря, який випише рецепт.

Купуючи деякі гормональні мазі та кре­ми, як-от момедерм, також слід мати ре­цепт.

Протиалергічні засоби

Діазолін, лоратадин, супрастин тощо й надалі залишаються у вільному доступі. А от вже на супрастин в ампулах потрібен рецепт.

Етиловий спирт

На маленькі флакони рецепт не потрі­бен. Великі (100 г) потребують докумен­тального підтвердження, навіщо ви купуєте стільки спирту за раз.

Важливо

Якщо пацієнт приймає певні ліки по­стійно, то лікар може виписувати йому е-рецепт дистанційно. Це значно полег­шує життя і хворому, й лікарю, і це пере­вага електронного рецепта над паперо­вим.

Щоб дізнатися, рецептурні ліки, які ви приймаєте, чи ні, прочитайте інструкцію. Ця інформація завжди вказується у листі-вкладці, але також її можна знайти в Інтер­неті, на спеціалізованих сайтах, де розмі­щують правдиву інформацію про лікарські засоби, зареєстровані в Україні (tabletki.ua, likicontrol.com.ua, helsi. me, compendium.com.ua). Перевірити цю інформацію можна також у Державному реєстрі лікарських за­собів України, викладеному у вільному до­ступі в Інтернеті.

Як отримати е-рецепт

Зверніться до лікаря. Якщо за результа­тами огляду/обстежень лікар підтвердить, що вам потрібні ті чи інші рецептурні ліки, він пропише рецепт, в якому вкаже до­зування, тривалість прийому та активну речовину, і зареєструє його в Електронній системі охорони здоров’я.

На ваш телефон надійде SMS-повідомлення з номером електронного рецеп­та і кодом для його погашення.

В аптеці повідомте фармацевту номер рецепта та код.

Аптекар запропонує вам обрати з-поміж наявних лікарських засобів, які містять ак­тивну речовину, призначену лікарем.

Придбати ліки за е-рецептом в аптеці можна протягом 10 днів.

Запуск електронних рецептів в Укра­їні відбувається у кілька етапів. Торік е-рецепти запровадили на антибіотики, після цього — на наркотичні препарати. Ре­гуляція обігу ліків — одна з вимог переходу України до стандартів Євросоюзу.

Також лікарі підкреслюють, що без­контрольний прийом ліків може погіршити стан здоров’я людини, спровокувати нові захворювання і навіть призвести до ле­тальних наслідків. Приміром, німесил може викликати токсичний гепатит. А ще — він не­гативно впливає на нирки. Ним у жодному разі не можна збивати високу температуру. З цим ефективно справляється парацета­мол та ібупрофен, рецепт на які не потрі­бен.

Схожі новини