Передплата 2024 «Добрий господар»

Дієта за високого гемоглобіну

Що таке гемоглобін? Гемоглобін — це білок у складі еритроцитів крові, який містить глобін (білок) і гему (сполуки заліза). Кров стає червоною завдяки атомам заліза. За допомогою гемоглобіну кисень і вуглекислий газ переносяться по організму. У крові чоловіків міститься більше гемоглобіну, ніж в крові жінок. Норми гемоглобіну: у чоловіків 135−160 грамів на літр крові, у жінок 120−140 грамів на літр крові

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Чому гемоглобін підвищується?

Підвищений рівень гемоглобі­ну може свідчити про такі захво­рювання: підвищення рівня ери­троцитів у крові; згущення крові; кишкова непрохідність; опіки; серцево-легенева недостатність, цукровий діабет, хронічний брон­хіт, пневмонія.

Куріння викликає брак кисню у крові, тому підвищується гемо­глобін. Але не завжди підвищений гемоглобін означає хвороби або відхилення від норми. Гемогло­бін підвищується після сильних фізичних навантажень, тобто у спортсменів, у людей, які займа­ються активними видами спорту. Також у скелелазів і пілотів, тому що вони проводять багато часу на висоті. Підвищений рівень гемо­глобіну є нормою для людей, які живуть у гірській місцевості.

Харчування за підвищеного гемоглобіну

Основні принципи харчування:

  • вживати якомога більше рі­дини;
  • скоротити споживання м’яса, субпродуктів, білків;
  • вживати в їжу рослинні білки — сою, бобові;
  • дозволяється вживати в їжу рибу і морепродукти в малих кіль­костях,
  • основою харчування є каші,
  • слід їсти якомога більше овочів — сирих або термічно об­роблених;
  • слід вживати фрукти.

Раціон харчування для людей з підвищеним гемоглобіном не ви­ключає залізовмісних продуктів. Дієту слід добирати, зважаючи на чинники, через які рівень вмісту гемоглобіну у крові підвищився.

Слід вживати правильне харчове залізо. У різних про­дуктах харчування міститься хар­чове залізо, яке розділяється на гемове і негемове. Ці два види заліза розрізняються засвоєн­ням в організмі людини. Гемове залізо всмоктується легко, а не­гемове — повільно. Тому за висо­кого гемоглобіну слід вживати в їжу продукти харчування, які міс­тять негемове залізо, щоб залізо не всмоктувалося в кров. Гемове залізо міститься у продуктах тва­ринного походження, а негемове — у фруктах, овочах, зернах, горі­хах.

Корисні продукти харчуван­ня за підвищеного гемоглобіну. Це продукти з вмістом негемово­го заліза, які допомагають нор­малізувати рівень гемоглобіну: рис, цілозернові хлібці, сир тофу, квасоля, шпинат, виноград, абри­коси, горіхи.

Рідина — ліки за підвищено­го гемоглобіну. За допомогою звичайної води з додаванням соку лимона можна домогтися розрі­дження крові, тим самим привес­ти гемоглобін у норму. За підви­щеного гемоглобіну за добу слід випивати 2−3 літри рідини. Можна пити воду, чай (чорний, зелений), компоти (без цукру), але виклю­чити соки і газовані напої. Молоч­ні продукти багаті кальцієм, тому перешкоджають всмоктуванню заліза в організм.

Продукти харчування, від яких слід відмовитися. Деякі продукти слід повністю виключити з раціону, тому що вони найчасті­ше містять гемове залізо і можуть принести шкоду організму.

Алкогольні напої слід повніс­тю виключити, тому, що за поєд­нання заліза і етилового спирту утворюються шкідливі елементи, які порушують роботу печінки. Та­кож алкоголь покращує всмокту­ваність заліза, що призводить до підвищення гемоглобіну у крові. Продукти розпаду алкоголю сти­мулюють кровотворення, тому у людей, які часто вживають алко­голь, рівень гемоглобіну підви­щений.

Риба і морепродукти багаті гемовим залізом, тому потрібно сказати «ні» сирій, сушеній і чер­воній рибі. Стан організму по­гіршиться через вживання в їжу сирої риби (це стосується люби­телів суші та ролів), тому що бак­терії, які містяться в необробленій рибі, викликають інфекційні за­хворювання у людей з високим вмістом заліза у крові. Вживати в їжу можна добре приготовану рибу або морепродукти. Солодо­щі та цукромісткі продукти слід виключити з раціону. Торти, булки і тістечка не містять гемового за­ліза, але їх вживання сприяє за­своєнню заліза навіть з продуктів із вмістом негемового. Червоне м’ясо рекомендується повністю виключити з раціону харчування. Дозволяється вживати в їжу м’ясо нежирних сортів. Також слід від­мовитися від усіх видів печінки. Червоні фрукти, овочі і ягоди слід виключити, бо вони багаті речови­нами, які стимулюють підвищення гемоглобіну. Не можна їсти яблу­ка через високий вміст заліза. Як найкраще нормалізувати гемо­глобін у крові, підкаже лікар.

Підготував Юрій Червінський.

Схожі новини