Дієта за високого гемоглобіну
Що таке гемоглобін? Гемоглобін — це білок у складі еритроцитів крові, який містить глобін (білок) і гему (сполуки заліза). Кров стає червоною завдяки атомам заліза. За допомогою гемоглобіну кисень і вуглекислий газ переносяться по організму. У крові чоловіків міститься більше гемоглобіну, ніж в крові жінок. Норми гемоглобіну: у чоловіків 135−160 грамів на літр крові, у жінок 120−140 грамів на літр крові
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/485397/diieta.jpg)
Чому гемоглобін підвищується?
Підвищений рівень гемоглобіну може свідчити про такі захворювання: підвищення рівня еритроцитів у крові; згущення крові; кишкова непрохідність; опіки; серцево-легенева недостатність, цукровий діабет, хронічний бронхіт, пневмонія.
Куріння викликає брак кисню у крові, тому підвищується гемоглобін. Але не завжди підвищений гемоглобін означає хвороби або відхилення від норми. Гемоглобін підвищується після сильних фізичних навантажень, тобто у спортсменів, у людей, які займаються активними видами спорту. Також у скелелазів і пілотів, тому що вони проводять багато часу на висоті. Підвищений рівень гемоглобіну є нормою для людей, які живуть у гірській місцевості.
Харчування за підвищеного гемоглобіну
Основні принципи харчування:
- вживати якомога більше рідини;
- скоротити споживання м’яса, субпродуктів, білків;
- вживати в їжу рослинні білки — сою, бобові;
- дозволяється вживати в їжу рибу і морепродукти в малих кількостях,
- основою харчування є каші,
- слід їсти якомога більше овочів — сирих або термічно оброблених;
- слід вживати фрукти.
Раціон харчування для людей з підвищеним гемоглобіном не виключає залізовмісних продуктів. Дієту слід добирати, зважаючи на чинники, через які рівень вмісту гемоглобіну у крові підвищився.
Слід вживати правильне харчове залізо. У різних продуктах харчування міститься харчове залізо, яке розділяється на гемове і негемове. Ці два види заліза розрізняються засвоєнням в організмі людини. Гемове залізо всмоктується легко, а негемове — повільно. Тому за високого гемоглобіну слід вживати в їжу продукти харчування, які містять негемове залізо, щоб залізо не всмоктувалося в кров. Гемове залізо міститься у продуктах тваринного походження, а негемове — у фруктах, овочах, зернах, горіхах.
Корисні продукти харчування за підвищеного гемоглобіну. Це продукти з вмістом негемового заліза, які допомагають нормалізувати рівень гемоглобіну: рис, цілозернові хлібці, сир тофу, квасоля, шпинат, виноград, абрикоси, горіхи.
Рідина — ліки за підвищеного гемоглобіну. За допомогою звичайної води з додаванням соку лимона можна домогтися розрідження крові, тим самим привести гемоглобін у норму. За підвищеного гемоглобіну за добу слід випивати 2−3 літри рідини. Можна пити воду, чай (чорний, зелений), компоти (без цукру), але виключити соки і газовані напої. Молочні продукти багаті кальцієм, тому перешкоджають всмоктуванню заліза в організм.
Продукти харчування, від яких слід відмовитися. Деякі продукти слід повністю виключити з раціону, тому що вони найчастіше містять гемове залізо і можуть принести шкоду організму.
Алкогольні напої слід повністю виключити, тому, що за поєднання заліза і етилового спирту утворюються шкідливі елементи, які порушують роботу печінки. Також алкоголь покращує всмоктуваність заліза, що призводить до підвищення гемоглобіну у крові. Продукти розпаду алкоголю стимулюють кровотворення, тому у людей, які часто вживають алкоголь, рівень гемоглобіну підвищений.
Риба і морепродукти багаті гемовим залізом, тому потрібно сказати «ні» сирій, сушеній і червоній рибі. Стан організму погіршиться через вживання в їжу сирої риби (це стосується любителів суші та ролів), тому що бактерії, які містяться в необробленій рибі, викликають інфекційні захворювання у людей з високим вмістом заліза у крові. Вживати в їжу можна добре приготовану рибу або морепродукти. Солодощі та цукромісткі продукти слід виключити з раціону. Торти, булки і тістечка не містять гемового заліза, але їх вживання сприяє засвоєнню заліза навіть з продуктів із вмістом негемового. Червоне м’ясо рекомендується повністю виключити з раціону харчування. Дозволяється вживати в їжу м’ясо нежирних сортів. Також слід відмовитися від усіх видів печінки. Червоні фрукти, овочі і ягоди слід виключити, бо вони багаті речовинами, які стимулюють підвищення гемоглобіну. Не можна їсти яблука через високий вміст заліза. Як найкраще нормалізувати гемоглобін у крові, підкаже лікар.
Підготував Юрій Червінський.