Вітамінна «азбука»
Медики закликають збалансувати харчування, а не шукати заміну їжі в таблетках. Проте й із цього правила є винятки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/484844/vitaminb12.jpg)
Здорове харчування передбачає споживання птиці, телятини та кролятини. Але зараз в Україні - скрутні часи, й більшість українців не вживає м’яса в необхідній кількості. А це означає, що багато людей можуть потерпати від нестачі вітаміну В12 (ціанкобаламіну).
Як подають наукові джерела, дефіцит вітаміну В12 виникає, як правило, з трьох причин:
- людина не їсть м’яса і не приймає харчових добавок, які містять цей вітамін;
- через запальні захворювання кишківника вітамін не засвоюється (всмоктування кобаламіну відбувається у нижньому відділі тонкої кишки);
- вітамін В12 «з'їдають» конкуренти — глисти чи бактерії.
Бувають й інші причини, як-от зловживання алкоголем, прийом деяких ліків (антибіотиків, протисудомних препаратів, оральних контрацептивів), генетичні порушення, перенесені операції на шлунку, СНІД, окремі захворювання печінки та нирок, гіпотиреоз, хронічний панкреатит або вікові зміни — у старших людей знижується секреція кислоти в шлунку, а саме завдяки їй ціанкобаламін вивільняється з їжі.
Як наслідок, порушується виробництво еритробластів й вони передчасно руйнуються у кістковому мозку. Ці клітини є попередниками еритроцитів — червоних кров’яних тілець, які за допомогою гемоглобіну постачають кисень до всіх тканин організму та, відповідно, забирають з них вуглекислий газ, який ми видихаємо через легені. Розвивається В12-дефіцитна або, як її ще називають, мегалобластна анемія. Ушкоджується біла речовина спинного і головного мозку. Може також виникати периферична нейропатія, коли уражається кілька периферичних нервів.
В яких продуктах міститься вітамін В12:
- м’ясо (особливо в яловичині й свинині), субпродукти (наприклад, у печінці), домашня птиця;
- яйця;
- цілісні злаки;
- молоко та молочні продукти;
- морепродукти (молюски, устриці) і морська риба (лосось і макрель).
Запідозрити нестачу кобаламіну непросто, адже наш організм — саморегульована система, яка поступово адаптується до змін, навіть якщо вони негативні. Людина може скаржитися на шлунково-кишкові прояви: може зникнути апетит, турбувати закрепи чи болі в животі, окреслити чітку локалізацію яких пацієнт не може. З’являється неврологічна симптоматика, зокрема слабкість у кінцівках й м’язові спазми. Порушується координація рухів. Можуть виникати труднощі з мовленням і пересуванням. Пацієнти можуть відчувати слабкість, запаморочення, постійну втому та дратівливість, мати пригнічений настрій. У запущених випадках свідомість стає сплутаною, погіршується пам’ять, що дає підстави запідозрити у людини вікову деменцію, зокрема хворобу Альцгеймера. Опосередковано дефіцит вітаміну В12 може призводити до цієї недуги, адже за його нестачі підвищується рівень гомоцистеїну. Ця нейротоксична сполука вважається фактором ризику атрофії головного мозку.
За даними британської служби охорони здоров’я, звіти про стан пацієнтів, які тривалий час потерпали від нестачі кобаламіну, демонструють «руйнівні наслідки для їхнього здоров’я». Як інформує Harvard Health, серйозний дефіцит цього вітаміну може призводити до депресії, викривленого сприйняття реальності, втрати пам’яті, нетримання сечі, втрати смаку й нюху, задишки й болю в суглобах.
Як перевірити, чи є дефіцит вітаміну В12
Для цього потрібно здати аналіз крові на визначення вмісту вітаміну у крові. Орієнтовна вартість такого дослідження у приватних лабораторіях — 240−250 гривень. Додатково рекомендується зробити загальний аналіз крові й аналіз на визначення рівня фолієвої кислоти, оскільки її нестача також може спровокувати виникнення мегалобластної анемії.
Як розв’язати проблему
Завдяки повноцінному харчуванню та прийому вітаміну в таблетках. А якщо вже виникли порушення в роботі організму — необхідно коригувати їх.
До теми
Головна лікарка амбулаторії сімейної медицини Діана Багрій розповіла, в який час доби необхідно приймати ті чи інші вітаміни й мінерали
Зранку
- Залізо. Це — головний компонент гемоглобіну. Найкраще приймати його натще. Не можна поєднувати з чаєм чи кавою, оскільки таніни й кофеїн можуть впливати на всмоктування заліза. Кальцій також перешкоджає його засвоєнню.
- Вітамін С — в організмі зберігається лише кілька годин, тому добову дозу оптимально було б розділити на кілька прийомів.
- Вітаміни групи В — найкраще приймати під час сніданку: триматимуть у тонусі до кінця дня.
- Вітамін Е — важливий для підтримки роботи серцево-судинної системи. Добре засвоюється, якщо приймати разом із жирами: йогуртом, молоком, горіхами чи авокадо.
Вдень
- Цинк — рекомендується приймати під час їди, оскільки натще може викликати нудоту, але не з добавками, які містять кальцій чи залізо.
- Вітамін D — найкраще всмоктується з їжею у присутності жирів. Але оскільки може негативно впливати на сон, краще приймати його до обіду.
- Йод — цей мікроелемент не накопичується в організмі, а тому приймати його треба регулярно, проте краще після обіду, оскільки дослідження показують, що йод додає енергії.
Удень/увечері
- Риб’ячий жир — містить важливі для організму омега-3 жирні кислоти, необхідні для нормального функціонування мозку, здоров’я серця та очей, росту й розвитку організму.
Організм самостійно цих кислот не виробляє. Їх можна отримати тільки з харчовими продуктами або харчовими добавками. Найкраще риб’ячий жир приймати під час їжі - тоді він краще засвоїться.
Увечері/вночі
- Кальцій — найважливіший мінерал для організму. Він допомагає проводити нервові імпульси та забезпечує роботу м’язів. Увечері засвоюється найкраще.
- Магній — сприяє засинанню, а тому найкраще приймати його перед сном.
Фахівчиня закликає не займатися самолікуванням: вітаміни може призначати тільки лікар й тільки після обстеження.
Сімейна лікарка, консультантка групи «Доказові батьки» Наталія Шевчук зазначає, що наука не встановила, буцімто полівітамінні та мінеральні добавки приносять додаткову користь людині, за умови, що вона збалансовано харчується. Ба більше: аптечні препарати можуть навіть зашкодити, якщо наплутати із дозуванням або придбати неякісні БАДи. Так, вітамін, А може збільшити ризик перелому шийки стегна та вад розвитку плоду. Вітамін Е — підвищити ймовірність виникнення геморагічного інсульту, а вітамін С і кальцій — появу каменів у нирках.
Звісно, відсоток виникнення цієї «побічки» є вкрай низьким, та й потрібно, щоб збіглося в часі кілька факторів. Проте такий варіант розвитку подій також не потрібно списувати з рахунку. Вітаміни та мінерали, які не синтезуються організмом (а це практично всі), необхідно отримувати з їжею. Жодні піґулки не замінять здорового раціону! Однак Наталія Шевчук все ж радить проконсультуватися з лікарем, якщо людина не вживає м’яса, молочних продуктів, яєць і не їсть збагачені продукти, наприклад, крупи, адже це означає, що вона може потерпати від дефіциту вітаміну В12. У холодну пору, особливо якщо є якісь порушення в роботі організму, варто упевнитися, що людина отримує достатньо вітаміну D.
Профілактично лікарка радить приймати лише:
- вітамін D у дозі 1000−2000 МО (для дорослих);
- фолієву кислоту (для жінок репродуктивного віку та тих, які планують вагітність) у дозі 0,4−0,8 мг на день.
Усе інше — після консультації з фахівцем.