Передплата 2024 «Добра кухня»

Волосся випадало жмутами, шкіра злазила пластами…

Підлітків госпіталізували зі симптомами отруєння токсичною речовиною. А виявилося, біди наробив вітамін А. Доза, яку приймали, перевищувала гранично допустиму… в 300 разів

Фото ЗУСДМЦ
Фото ЗУСДМЦ

Допомогу 13-річним сестрам-двійнятам надали у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. До лікарні дівчатка потрапили у поганому стані. За скаргами, клінічною картиною й результатами загальних аналізів лікарі педіатричного відділення запідозрили у пацієнток отруєння токсичною речовиною. Але якою — це ще слід було з’ясувати.

Медики провели всі не­обхідні дослідження, але ні миш’яку, ні ртуті, ні свинцю, ні талію в дитячому організмі не виявили. Причина стала відомою лише після того, як фахівці Центру поспілкували­ся з мамою підлітків. Розповіла, що доньки приймали вітамін, А — за рекомендацією лікаря, але, може, неправильно розрахува­ла дозу, адже препарат їм пе­редали з-за кордону? Згодом сестри зізналися, що потай­ки ласували вітамінними «вед­медиками» як цукерками. Тож і вийшло, що приймали дозу ві­таміну А, яка у 300 разів пере­вищувала гранично допустиму, та, що найгірше, робили це до­сить довго.

Спершу у двійнят почала лу­щитися шкіра — на обличчі, шиї, руках. Після цього почало випа­дати волосся. Дівчатка скаржи­лися на сильний головний біль і біль у кінцівках. Прискіпливо обстеживши пацієнток, медики встановили, що, крім дермато­логічних проблем, гіпервітамі­ноз спровокував порушення у роботі печінки. Також у підлітків з’явилися ознаки остеопорозу і погіршився їхній психоемоцій­ний стан. Як тільки сестри при­пинили приймати препарат, у них відразу покращилося само­почуття, а вже незабаром — по­чало відростати волосся.

Як повідомили у пресслужбі Центру з посиланням на лікар­ку-педіатра, гастроентеролога Віту Волощук, фахівцям вдало­ся стабілізувати стан пацієн­ток, однак специфічного анти­дота проти вітаміну, А не існує. Лікування полягає у припинен­ні прийому препарату. Потрі­бен час, щоб організм відно­вився.

Усі бояться гіповітамінозу, але гіпервітаміноз нерідко за­вдає організму більшої шко­ди, ніж нестача якогось вітамі­ну. Біологічно активні добавки відпускаються в аптеках без ре­цепта, тож придбати їх може ко­жен. Утім, фахівці наголошу­ють: перед прийомом будь-яких препаратів, зокрема вітамінних, слід проконсультуватися зі сі­мейним або лікуючим лікарем. Харчові добавки, як і лікарські засоби, призначаються з ураху­ванням стану здоров’я людини, її віку, статі, фізичної активності та стилю харчування.

Приміром, люди старшого віку можуть потребувати біль­ше кальцію, ніж молодь, яка що­дня споживає молочні й кис­ломолочні продукти. Але якщо молода людина п'є багато кави або полюбляє їсти на сніда­нок вівсянку, порада приймати кальцій у таблетках може вида­тися доцільною: одне горнят­ко напою виводить з організму близько 6 мг цього мікроеле­мента, і те саме робить вівсяна крупа, а точніше, фітинова кис­лота, що в ній міститься. Проте передозування кальцієм може призводити до серйозних на­слідків, наприклад, появи каме­нів у нирках.

Вегетаріанці зазвичай по­терпають від нестачі вітамі­ну В12 (ціанокобаламіну), але людина, яка через день їсть м’ясо та в якої немає порушень в роботі кишківника, не мати­ме дефіциту цієї речовини. На­томість надлишок ціанокобала­міну, який надійде в її організм з вітамінними добавками, може спричинити проблеми зі сер­цем і судинами.

Важливо зважати й на су­путнє медикаментозне лікуван­ня. Багато українців мають про­блеми зі щитовидною залозою та приймають йод у таблетках. Але вітамінні комплекси, як пра­вило, також містять йод. Як на­слідок, людина приймає, при­міром, не 200 (це максимальна добова доза), а 275 мкг йоду. Це може призвести до послаблен­ня синтезу тироксину і, як ре­зультат, до гіпотиреозу.

У більшості випадків для по­повнення запасів вітамінів й мі­кроелементів в організмі до­статньо збалансувати своє харчування. За потреби лікар випише скерування на аналізи, щоб визначити концентрацію речовин, яких може бракувати, та порекомендує ті чи інші ві­тамінні препарати, чітко розпи­савши їх дозування.

Схожі новини