Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дієта для сердечників

Людям із серцевими проблемами добо­ве споживання їжі потрібно розділити на 4−6 прийомів, їсти часто і невеликими порціями

Їжте більше овочів і фруктів.
Їжте більше овочів і фруктів.

Науково-технічний прогрес подарував людству безліч потрібних і важливих відкриттів, які ми використовуємо для створення собі максимально комфортних умов. Але блага цивілізації можуть стати причиною проблем зі здоров’ям. Серед «хвороб цивілізації» не останнє місце займають і серцеві проблеми. У розвинених країнах хвороби серцево-судинної системи стають однією з головних причин передчасної смерті. Тому боротися з серцевими проблемами потрібно своєчасно. І одним з досить дієвих методів поліпшення стану «сердечників» є корекція щоденного меню. Правильна дієта допоможе підтримати серцевий м’яз, зміцнити судини і знизити рівень холестерину у крові.

Серце — це насос, який прокачує кров че­рез всі органи і системи. Організм управляє діяльністю серця за допомогою нервової та ендокринної систем. У регуляції роботи сер­цевого м’яза задіяно також безліч активних речовин, які надходять в організм з їжею. У випадку захворювань серцево-судинної системи особливо важливо підтримувати оптимальний баланс цих речовин у крові. Зробити це ми можемо за допомогою пра­вильного харчування. За допомогою харчу­вання ми може вплинути на роботу організму і стан окремих органів і систем. Коригуючи дієту, можна:

  • зменшити навантаження на серце і су­дини; знизити рівень холестерину у крові;
  • перешкодити появі набряків, які здатні сильно ускладнювати нормальну роботу сер­цево-судинної системи;
  • нормалізувати функціонування нервової системи;
  • поліпшити еластичність судин, що дуже важливо для нормальної роботи серцево-су­динної системи;
  • поліпшити обмін речовин.

Але для того, щоб їжа справляла на орга­нізм такий благотворний вплив, хворому по­трібно знати, як змінити своє меню.

Основні закони харчування за хвороб сер­ця досить прості, і кожен з нас може застосо­вувати їх без будь-яких труднощів.

Зменшіть споживання солі. Натрій не­обхідний нашому організму, але зайва кіль­кість цієї речовини сприяє появі набряків, що значно ускладнює роботу серцево-судинної системи.

Їжте більше овочів і фруктів. Це необхід­но для того, щоб організм отримував більше клітковини і вітамінів. Клітковина адсорбує і виводить з організму токсини та сприяє нор­малізації рівня холестерину у крові. Вважа­ється, що в день необхідно з'їдати близько 300 г овочів і фруктів. Поменше тваринних жирів у їжі. Вживаючи тваринні жири у великих кількостях, ми доставляємо в організм багато «поганого» холестерину, який відкладається на стінках судин і робить їх нееластичними. Щоб зменшити кількість тваринного жиру в меню, треба відмовитися або значно скоро­тити кількість деяких «особливо жирних» про­дуктів. До них відносять ковбаси, вершкове масло, сало, баранину, свинину, м’ясо водо­плавних птахів. Постарайтеся також відмови­тися від всіляких смажених страв.

Введіть у меню ненасичені жирні кис­лоти. Ці речовини сприяють утилізації «пога­ного» холестерину і покращують стан судин. До корисних ненасичених жирних кислот від­носять омега-3 і омега-6 ненасичені кислоти. Найбільше цих речовин в оліях та морській рибі.

Не захоплюйтеся калорійною їжею. Ожиріння — один з факторів, що призводять до хвороб серця, — виникає на тлі зайвого споживання калорій. Уникайте їсти велику кількість солодощів і борошняних виробів.

Відмовтеся від гострих і копчених страв, великої кількості приправ — всі вони подразнюють нирки і підвищують наванта­ження на серце.

Введіть у меню продукти, що містять калій і магній, — ці елементи необхідні для нормаль­ної роботи серця. Абрикоси свіжі або сушені (курага), фініки і банани допоможуть отриму­вати з їжею достатню кількість калію.

Не пийте занадто багато рідини. Це правило повинні застосовувати люди, схильні до утворення набряків.

Уникайте напоїв, що збуджують нерво­ву систему. Не варто зловживати алкоголем, міцним чаєм, кавою.

Людям із серцевими проблемами добо­ве споживання їжі потрібно розділити на 4−6 прийомів, їсти часто і невеликими порціями. Це допоможе організму легше справлятися із завданням переробляння їжі та доставки по­трібних речовин до клітин без перевантажень і стрибків тиску. Меню може бути відкориго­вано з урахуванням конкретного діагнозу хво­роби серця та інших нюансів вашого здоров’я. Допомогти з розробкою меню вам може лікар, який у змозі врахувати індивідуальні особли­вості вашого здоров’я. Харчування — досить сильний інструмент, за допомогою якого ми можемо зрушити показники здоров’я в бік одужання. Користуйтеся цим інструментом для поліпшення якості життя і будьте здорові!

Підготував Юрій Червінський.

Схожі новини