Дієта для сердечників
Людям із серцевими проблемами добове споживання їжі потрібно розділити на 4−6 прийомів, їсти часто і невеликими порціями
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/481449/diieta.jpg)
Науково-технічний прогрес подарував людству безліч потрібних і важливих відкриттів, які ми використовуємо для створення собі максимально комфортних умов. Але блага цивілізації можуть стати причиною проблем зі здоров’ям. Серед «хвороб цивілізації» не останнє місце займають і серцеві проблеми. У розвинених країнах хвороби серцево-судинної системи стають однією з головних причин передчасної смерті. Тому боротися з серцевими проблемами потрібно своєчасно. І одним з досить дієвих методів поліпшення стану «сердечників» є корекція щоденного меню. Правильна дієта допоможе підтримати серцевий м’яз, зміцнити судини і знизити рівень холестерину у крові.
Серце — це насос, який прокачує кров через всі органи і системи. Організм управляє діяльністю серця за допомогою нервової та ендокринної систем. У регуляції роботи серцевого м’яза задіяно також безліч активних речовин, які надходять в організм з їжею. У випадку захворювань серцево-судинної системи особливо важливо підтримувати оптимальний баланс цих речовин у крові. Зробити це ми можемо за допомогою правильного харчування. За допомогою харчування ми може вплинути на роботу організму і стан окремих органів і систем. Коригуючи дієту, можна:
- зменшити навантаження на серце і судини; знизити рівень холестерину у крові;
- перешкодити появі набряків, які здатні сильно ускладнювати нормальну роботу серцево-судинної системи;
- нормалізувати функціонування нервової системи;
- поліпшити еластичність судин, що дуже важливо для нормальної роботи серцево-судинної системи;
- поліпшити обмін речовин.
Але для того, щоб їжа справляла на організм такий благотворний вплив, хворому потрібно знати, як змінити своє меню.
Основні закони харчування за хвороб серця досить прості, і кожен з нас може застосовувати їх без будь-яких труднощів.
Зменшіть споживання солі. Натрій необхідний нашому організму, але зайва кількість цієї речовини сприяє появі набряків, що значно ускладнює роботу серцево-судинної системи.
Їжте більше овочів і фруктів. Це необхідно для того, щоб організм отримував більше клітковини і вітамінів. Клітковина адсорбує і виводить з організму токсини та сприяє нормалізації рівня холестерину у крові. Вважається, що в день необхідно з'їдати близько 300 г овочів і фруктів. Поменше тваринних жирів у їжі. Вживаючи тваринні жири у великих кількостях, ми доставляємо в організм багато «поганого» холестерину, який відкладається на стінках судин і робить їх нееластичними. Щоб зменшити кількість тваринного жиру в меню, треба відмовитися або значно скоротити кількість деяких «особливо жирних» продуктів. До них відносять ковбаси, вершкове масло, сало, баранину, свинину, м’ясо водоплавних птахів. Постарайтеся також відмовитися від всіляких смажених страв.
Введіть у меню ненасичені жирні кислоти. Ці речовини сприяють утилізації «поганого» холестерину і покращують стан судин. До корисних ненасичених жирних кислот відносять омега-3 і омега-6 ненасичені кислоти. Найбільше цих речовин в оліях та морській рибі.
Не захоплюйтеся калорійною їжею. Ожиріння — один з факторів, що призводять до хвороб серця, — виникає на тлі зайвого споживання калорій. Уникайте їсти велику кількість солодощів і борошняних виробів.
Відмовтеся від гострих і копчених страв, великої кількості приправ — всі вони подразнюють нирки і підвищують навантаження на серце.
Введіть у меню продукти, що містять калій і магній, — ці елементи необхідні для нормальної роботи серця. Абрикоси свіжі або сушені (курага), фініки і банани допоможуть отримувати з їжею достатню кількість калію.
Не пийте занадто багато рідини. Це правило повинні застосовувати люди, схильні до утворення набряків.
Уникайте напоїв, що збуджують нервову систему. Не варто зловживати алкоголем, міцним чаєм, кавою.
Людям із серцевими проблемами добове споживання їжі потрібно розділити на 4−6 прийомів, їсти часто і невеликими порціями. Це допоможе організму легше справлятися із завданням переробляння їжі та доставки потрібних речовин до клітин без перевантажень і стрибків тиску. Меню може бути відкориговано з урахуванням конкретного діагнозу хвороби серця та інших нюансів вашого здоров’я. Допомогти з розробкою меню вам може лікар, який у змозі врахувати індивідуальні особливості вашого здоров’я. Харчування — досить сильний інструмент, за допомогою якого ми можемо зрушити показники здоров’я в бік одужання. Користуйтеся цим інструментом для поліпшення якості життя і будьте здорові!
Підготував Юрій Червінський.