Передплата 2024 «Добрий господар»

Як заготовити м’яту

М’ята — унікальна пряність з розкішним ароматом, приємним смаком і цілющими властивостями, а значить, у сезон обов’язково варто заготовити про запас цю вітамінну зелень

М'ята. Фото pexels
М'ята. Фото pexels

М’ята надає свіжого арома­ту будь-якій страві, в яку її до­дають. М’ятою облагороджу­ють м’ясні страви, на її основі готують безліч соусів, десертів, випічки, варення, цю травичку додають навіть у супи. М’яту ви­користовують не лише свіжою, а й сухою, а також замороженою.

Найпростіший спосіб заго­тівлі м’яти — це сушіння.

  • Зрізані пучки м’яти слід підвісити на горищі або у будь-якому іншому сухому і темно­му місці. Дочекатися, поки ви­сохне, і перетерти на порошок. Зберігати в полотняних мішеч­ках або скляних банках.
  • Зібране листя розкласти в один шар і висушити. Основна вимога — відсутність прямого сонячного світла.
  • Також можна скористатися і сушаркою для овочів та фрук­тів. Щоб була можливість вико­ристовувати м’яту без втрати смаку, її можна заморозити.
  • Для цього чисті сухі лис­точки потрібно розкласти в один шар на обробну дошку і поста­вити в морозилку. Після за­мерзання скласти в пакет або контейнер для зручнішого збе­рігання і повернути в камеру.
  • Змолоти свіжу м’яту в блендері або м’ясорубці, роз­класти масу у формочки для льоду, заморозити. Заготівля годиться для додавання у соу­си, супи і смузі.
  • Нарізати м’яту тонкою со­ломкою, скласти у формочки для льоду, залити водою і замо­розити. Такі кубики годяться для приготування прохолодних на­поїв.

Також зберегти ароматну травичку можна, подрібнивши її у блендері з цукром і склавши потім у банки. Цей вид заготов­ки ідеальний для десертів, ви­пічки і різних солодких соусів. Зберігати в холодильнику.