Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Паніка — недруг, а не друг!

За даними ВООЗ, близько 4% населення планети мають ті чи інші панічні розлади

Дуже важливо навчитися швидко долати симптоми панічної атаки, щоб повернути собі продуктивність та здатність тверезо оцінювати події. Фото pexels
Дуже важливо навчитися швидко долати симптоми панічної атаки, щоб повернути собі продуктивність та здатність тверезо оцінювати події. Фото pexels

Війна та непрості умови життя в умовах воєнного стану, обстріли, перебування у бомбосховищах — все це підґрунтя для розвитку різних психічних розладів, серед яких і панічні атаки. Дуже важливо навчитися швидко долати симптоми панічної атаки, щоб повернути собі продуктивність та здатність тверезо оцінювати події. У цій складній ситуації вкрай важливо зберігати тверезий розум та мислити критично заради своєї безпеки та безпеки своїх дітей.

— Панічні атаки — це раптовий напад сильно­го страху, який настає зненацька, розвиваєть­ся дуже швидко, — роз­повідає психоневролог Олександр Балух, — і триває від кількох хви­лин до години, а іноді й довше. Людина в стані панічної атаки відчуває озноб, посилене пото­виділення, тремтіння, запаморочення аж до втрати свідомості, біль у грудях (людині може здатися, що у неї сер­цевий напад), брак пові­тря і навіть страх смерті. Якщо людина хоча б раз відчула напад страху, на­приклад, за кермом, у переповненому задуш­ливому автобусі, ліфті, можемо говорити про панічний напад, який може супроводжувати­ся певним видом фобій: клаустрофобія (страх замкнутого просто­ру), агорафобія (страх відкритого простору), соціофобія (страх вели­кого скупчення людей), аерофобія (страх польо­тів) і т. ін. Все залежить від того, де стався пер­ший панічний напад або з яким типом ситуації він асоціювався у людини. Побоюючись повторен­ня панічного нападу, людина починає значно обмежувати своє жит­тя: уникає громадського транспорту, намагаєть­ся не користуватися ліф­том, перестає відвідувати людні місця, іноді й зовсім намагається не виходити з дому. Лю­дина живе в постійній тривозі, очікуючи повто­рення панічного нападу, постійно прислухається до своїх відчуттів, ще більше поглиблюючи свій стан і провокуючи виникнення наступного нападу.

Ось як описує панічну атаку одна з пацієнток Олександра Івановича: «Без причини охоплює неймовірний страх, аж затерпає шкіра голови.

Пече й шалено кала­тає серце, постійно ска­че тиск, хоча кардіолог запевнив, що з серцем у мене все гаразд. Якісь ідіотські думки крутяться в голові, мучить безсо­ння. Постійне відчуття страху, що серце зараз зупиниться, мене пара­лізує". Ще одна пацієнт­ка відчула наближення панічної атаки під час переговорів з клієнтами фірми. У неї запаморо­чилася голова, браку­вало повітря, з’явилося часте серцебиття. За­мість успішного ведення переговорів довелося викликати швидку допо­могу.

Медики стверджу­ють, що раптові напади страху переживають до 40% осіб різного віку й соціального статусу. Од­нак до потрібного ліка­ря — психотерапевта чи психоневролога — звер­таються далеко не всі. Спровокувати напади панічної атаки можуть стрес, розумова, пси­хічна або фізична втома. Виснажений організм реагує так неспокійно, що виникає страх смерті чи божевілля.

Спеціально для знят­тя нападів паніки психі­атри придумали метод «паперового пакета»: в нього потрібно зробити кілька вдихів і видихів. Якщо пакета немає під рукою, постарайтеся дихати рівно, повільно вдихати і видихати по­вітря. Уже через кілька хвилин правильного дихання стає легше і паніка відступає. Якщо ви відчуваєте, що не можете подолати свої страхи самотужки, вар­то звернутися до фахів­ця — психіатра чи психо­невролога.

У складних умовах сьогодення важливо пам’ятати як мінімум про дві речі: про закономірні коливання настрою — від оптимізму з ейфорією до тривоги та відчаю й знову до оптимізму, й про те, що кожен має робити свою роботу. Власне концентрація на тій справі, яку вмієш, яка у тебе добре виходить, допомагає зменшити тривожність, а відтак є профілактикою виник­нення панічних атак.

Схожі новини