Передплата 2024 «Добра кухня»

Нові штами коронавірусу

На жаль, коронавірус нікуди не зник. Через війну в Україні ми, звичайно, менше звертаємо на нього уваги, але вірус не спить і продовжує атакувати. Причому досить активно

«Омікрон» менш агресивний, ніж його попередники, але зараз­ніший.
«Омікрон» менш агресивний, ніж його попередники, але зараз­ніший.

Так, на початку жовтня, за даними МОЗ, за тиждень зафіксовано понад 42 тисячі хворих. Такі показники раніше, до війни, змушували бити на сполох і говорити про пік коронавірусної хвилі. Нині захворюваність, на щастя, пішла на спад. Так, в останній тиждень жовтня було виявлено 16 378 нових випадків коронавірусної хвороби. Що також чимало.

Наразі на території України орудує штам «Омікрон». Він має 3 особливості. Це:

  • тяжкий перебіг хвороби у літніх людей. Тяжкість зумовлена, перш за все, декомпенсацією вже наявних проблем (діабету, гі­пертонії, серцевої недостатності), а не дихальною недостатністю. Простими словами, ковід рве там, де тонко, і б'є по найуразливі­ших «мішенях» в організмі людини;
  • збільшення числа тромбозів. Вони й раніше були неприємним ускладненням ковіду, але зараз із ними стикається дедалі більше «коронованих». Причому тромбоз може з’явитись у різні терміни хвороби, іноді прямо з перших симптомів;
  • почастішали випадки транзиторної енцефалопатії. Це дуже грізне ускладнення, за якого ушкоджуються та гинуть клітини го­ловного мозку.

«Омікрон» менш агресивний, ніж його попередники, але зараз­ніший.

Ще одна особливість «Омікрону» — він активно продукує одразу багато варіантів, яким дали імена монстрів із давньогрецької мі­фології. Це: BF.7 — Мінотавр; BQ.1 — Тифон; XBB — Грифон; BQ.1.1 — Цербер. Вчені встигли назвати це явище «супом з варіантів». І через нього осіння коронавірусна хвиля може сильно відрізнятися від попередніх, бо поширення нових штамів, стійких до імунітету, може статися одночасно, чого раніше не було.

«Це інший варіант розвитку подій. На нас чекає хмара, рій, скуп­чення або „суп із штамів“, які з’являться одночасно і будуть дуже стійкими до імунітету», — заявляє доктор Т. Раян Грегорі, біолог-еволюціоніст з Університету Гвельфа в Канаді.

За прогнозами Європейського центру профілактики та контролю захворюваності (ECDC), спалах захворюваності на ковід очіку­ється наприкінці листопада — на початку грудня. І його головним винуватцем стане «Цербер». Бо має здатність значною мірою ухи­лятися від відповіді імунної системи. Однак, як зазначають експер­ти ECDC, нині немає доказів того, що BQ.1.1 пов’язаний із підви­щеною тяжкістю інфекції порівняно з циркулюючими варіантами Omicron.

Наразі «Цербер» найпоширеніший у 5 країнах Європи: у Фран­ції - 19%; Бельгії - 9%; Ірландії - 7%; Нідерланди — 6%; Італії - 5%.

Днями «Цербера» виявили і на території Польщі. Нагадуємо, щоб захиститися від ускладнень коронавірусу та тяжкого перебігу захворювання, необхідно вакцинуватися. В Україні дозволено вак­цинацію від коронавірусу з 12 років.

Схожі новини