Передплата 2024 «Добрий господар»

Перезимуємо! І все буде Україна!

Українці налаштовані на те, що зима буде непростою з усього погляду: через агресора ми уже вчимося жити в умовах відімкнення електроенергії, а відтак тепла, зв’язку, Інтернету, звичного комфортного побуту

Мусимо дбати про власне здоров’я та піклуватися одне про одного. Фото ілюстративне
Мусимо дбати про власне здоров’я та піклуватися одне про одного. Фото ілюстративне

Синоптичні прогнози кардинально різняться — від аномальних морозів до сльоти. Хоча і те, й друге щороку упродовж зими маємо поперемінно. Медики попереджають про різноманітні штами грипу, які чигають на нас у цьому епідсезоні, та й коронавірус нікуди не зник. Отже, мусимо дбати про власне здоров’я та піклуватися одне про одного.

Вакцинуйтеся і часто мийте руки!

На Львівщині лабораторно підтвердже­но 460 випадків захворюваності на грип, повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контр­олю та профілактики хвороб МОЗ Укра­їни Наталія Тімко-Іванченко. При цьому кількість хворих на коронавірус зменшу­ється. «Активно триває вакцинація проти Covid-19 та грипу. У той час захворюваність на коронавірус на Львівщині знижується. Бережіть себе і рідних. Одягайтесь, щоб забезпечити температуру комфорту. „Каш­льовий етикет“, дистанція, маска, вакцина­ція — надійна зброя проти вірусів. І основне: захворів — сиди вдома», — зазначила Ната­лія Тімко-Іванченко. А також акцентувала, що в області активно триває вакцинація проти Covid-19 та грипу. У Центрі громад­ського здоров’я МОЗ попереджають, що впродовж епідемічного сезону 2022−2023 років в Україні будуть поширюватися чоти­ри віруси грипу. Окрім цього, циркулюва­тиме й коронавірус. Вчасно вакцинуйтеся, адже зимові інфекції роблять судини більш вразливими. На зимовий рівень інфарктів впливає та ж захворюваність на грип. Важ­кий грипозний стан дуже шкодить серцю. І не забувайте найбанальнішу пораду: часті­ше мити руки з милом, оскільки під час цієї гігієнічної процедури гинуть майже 90% мі­кроорганізмів.

Одягайтеся за капустяним принципом

Зима у нашому регіоні, незалежно від температурних показників, характерна під­вищеною вологістю та поривчастим вітром. Тож навіть за незначних знижень темпера­тури може виникнути гіпотермія, або пере­охолодження. Переохолодитися, причому серйозно, можна і за температури вище нуля за високої вологості і сильного вітру. «Щоб не змерзнути, одягайтеся за «капус­тяним принципом», тобто принципом ба­гатошаровості в одязі, щоб один із шарів можна було зняти або, навпаки, одягти, що дозволить легко регулювати температуру тіла, не допускаючи ні перегрівів, ні пере­охолоджень, — радить лікар-травматолог Віктор Панасюк.- Бавовняна білизна, зверху термобілизна, об'ємний светр, те­плі шкарпетки, рукавички, головний убір допоможуть створити навколо тіла відпо­відний мікроклімат.

Добре, якщо ваш одяг є водо- та вітро­непроникним. Пам’ятайте, що найбільш вразливі частини тіла у цьому випадку — пальці рук і ніг, ніс, вуха та щоки. Тому ру­кавиці, теплий шарф або капюшон, який захистить від вітру, плюс зручне, а головне, нетісне взуття — ось неодмінні атрибути ва­шої прогулянки. Якщо вам доводиться ко­гось або чогось чекати, не стійте на місці, намагайтеся рухатися: активно тупайте, частіше ворушіть пальчиками, ховайте ніс у шарф. Зігрітися тепер можна практично у всіх закладах: пунктах незламності, ма­газинах, кав’ярнях, навіть у поліцейських відділках. Для загального прогріву організ­му випийте склянку солодкого чаю, з'їжте 2−3 грудки цукру або таблетку глюкози". Зважаючи на зимовий короткий світловий день, а з відімкненням електроенергії нема змоги його продовжити, слід використо­вувати світлову терапію — перебувати на яскравому світлі кілька разів на день. Зимо­ві прогулянки не тільки допомагають загар­тувати організм, а й зміцнюють стійкість до хронічних захворювань, інфекцій.

Вночі -, вдень +

Ще одна характерна ознака зими у на­шому регіоні - різкі температурні коливання від нічних морозів до денного майже весня­ного тепла. «Нестійкі зими часто супрово­джуються різкими скачками атмосферного тиску, магнітними бурями. Особливо уваж­но за своїм станом слід стежити людям із серцево-судинними заворюваннями, астматикам, — застерігає терапевт Ірина Вавриш. — Може виникнути нездужання і у алергіків, а також у пацієнтів з гастритом, хворобою нирок та підшлункової залози». Зимовий холод часто є причиною звужен­ня кров’яних судин, що може спровокувати серцевий напад чи навіть інфаркт. Науково встановлено, що зниження кожного 1 гра­дуса за Цельсієм збільшує ризик інфаркту на 2 відсотки. Холодна погода сприяє під­вищенню в’язкості крові та тромбоутво­ренню. Зважати треба і на смаки українців: взимку ми особливо полюбляємо жирну білкову їжу, що сприяє підвищенню рівня холестерину, утворенню «бляшок».

Проте якою б складною не була цього­річна зима, Святий Миколай відчиняє двері традиційним українським святам. Так, не буде гучних гостин, але головне, щоб у ці світлі дні ми відкрили свої серця і душі для Бога, поділилися теплом з потребуючими. Святкуймо родинно, зі щирою молитвою за наших захисників та вірою в ЗСУ. Пере­можемо!

Схожі новини