Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому так важливо їсти разом?

Спільне споживання їжі має терапевтичний ефект — рятує від стресу

За даними опитування Wakefield Research, чимало людей вважають, що спільне споживання їжі є корисним для здоров’я. Фото healthylittlefoodies.com.
За даними опитування Wakefield Research, чимало людей вважають, що спільне споживання їжі є корисним для здоров’я. Фото healthylittlefoodies.com.

Виявляється, аби впоратися зі стресом, зовсім не обов’язково вдаватися до медитації або психотерапії. Як стверджують учені, проти стресу прекрасно працюють простіші методи, зокрема, споживання їжі у компанії родичів або друзів.

За даними дослідження Американської кардіологічної асоціації (AHA), 91% батьків відзначили: їхні родини переживають менший стрес, якщо їдять разом.

Як свідчать результати проведеного у вересні опитування Wakefield Research, 84% респондентів хотіли би мати можливість частіше їсти разом зі своїми близькими. Не дивно, адже, за даними соціологів, пересічний дорослий американець принаймні у половині випадків змушений їсти на самоті.

Спільні трапези корисні для здоров’я

Опитування Wakefield Research також засвідчило: чимало людей вважають, що спільне споживання їжі є дуже корисним для здоров’я. 54% опитаних стверджують, що трапеза у компанії допомагає зняти стрес і трохи «розвантажитися», а 59% респондентів визнали: коли вони їдять разом із іншими людьми, то значно частіше роблять вибір на користь здоровішої їжі.

«Спільна трапеза — прекрасний спосіб зменшити стрес, підвищити свою самооцінку й покращити соціальні зв’язки, — розповіла у заяві AHA для ЗМІ Ерін Мічос, заступниця директора відділу профілактичної кардіології Центру Джона Гопкінса Ciccaron. — Нагадаю, хронічний стрес у будь-який період життя може збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту, тому людям важливо якнайшвидше знайти способи впоратися зі стресом»

Маєте «нерви»? Повечеряйте з друзями

За даними Американської кардіологічної асоціації, близько 70% штатних працівників нервували би значно менше, якби могли частіше обідати чи вечеряти разом із друзями, чи колегами.

«Звісно, зібрати кількох людей на спільну трапезу не завжди легко. Але, як і у випадку з іншими здоровими звичками, є сенс почати з якогось малого кроку, але вже й зараз, — каже Ерін Мічос. — Варто поставити собі мету: щотижня зустрічатися з друзями, родичами або колегами на один спільний прийом їжі».

Схожі новини