Передплата 2024 ВЗ

Ехінацея — диво-трава для імунітету

Ехінацея пурпурна — багаторічна рослина родом із Північної Америки з красивими пурпуровими суцвіттями. Має специфічний смак та запах. Культивують як лікувальну та декоративну рослину

Ехінацея. Фото pexels
Ехінацея. Фото pexels

З лікувальною метою вико­ристовують коріння та квітки рослини, краще свіжі, а також листя. У всіх частинах рослини дуже багато мінеральних речовин, у тому числі рідкісних, яких нам часто не ви­стачає в харчуванні: це кальцій, калій, селен, марганець, цинк, молібден, срібло, кобальт, хлор, залізо, алюмі­ній, магній, ванадій, барій, берилій, нікель. Ехінацея має протизапальну, протигрибкову, противірусну, проти­алергічну, протиревматичну та імуно­модулюючу дії.

Ехінацея популярна у багатьох країнах — у ФРН, Франції, США та ін­ших. У ФРН є засіб ехінацин для при­йому внутрішньо та в ампулах.

Настоянка ехінацеї ефективна для лікування, а особливо профілактики, респіраторних та вірусних захворю­вань. Її застосовують у випадках за­студи, грипу, інфекцій вух, захворю­вань сечового міхура, мононуклеозу, зараження крові; хвороб печінки, хронічних запальних процесів, цукро­вого діабету, наслідків впливу хіміч­них речовин — інсектицидів, пестици­дів, фунгіцидів, важких металів; після хіміотерапії та променевої терапії, лікування антибіотиками.

Завдяки глікозидам кофеїнової кислоти ехінацея суттєво прискорює одужання від інфекційних та вірусних захворювань.

Ехінацею використовують за пси­хічної депресії, явищ психічної та фі­зичної перевтоми, а також у випадках інфекційних захворювань.

Настоянка: сирий подрібнений корінь або квітки залити 70%-им спиртом у співвідношенні 1:4 і насто­ювати 1 місяць і довше. Приймати по 0,5−1 ч. ложці тричі на день, також цю настоянку можна використовувати зовнішньо для вологих компресів від ран і опіків.

Інший рецепт: квітки ехінацеї пурпурової скласти в півлітрову банку доверху і залити хорошою горілкою по вінця. Щільно закрити кришкою і настоювати у темному місці 40 діб. Потім злити і вживати по 15 крапель за 20−30 хв до їди, розчинивши у не­великій кількості води або додавши в чай.

Настій ехінацеї корисний узим­ку: захищає нас від застуди, зміцнює імунітет, позбавляє втоми та стиму­лює фізичну активність. 1 ст. ложку сухої подрібненої сировини (трави) залити 1 склянкою окропу, кип’ятити на водяній бані 10−15 хв. Настоюва­ти до охолодження, потім процідити. Вживати по 1/3 склянки тричі на день.

Відвар коренів: 1 ст. ложку су­хого подрібненого кореня залити 300 мл води, кип’ятити на водяній бані 30 хв, настоювати до охоло­дження і процідити. Приймати по 1−2 ст. ложки 3−4 рази на день до їди у разі гострих інфекційних захворю­вань, хронічної втоми, грипу…

Відвар листя. П’ють за грипу та застуди, але він має також лікувальну дію від набряків, болів голови і болів у суглобах, виразка шлунка; покра­щує зір, збуджує апетит, нормалізує кров’яний тиск; має тонізуючу та за­гальнозміцнювальну дії.

Свіже або сухе подрібнене листя ехінацеї (1 ч. ложку) залити склян­кою води і нагрівати на водяній бані близько 30 хв, настояти, процідити і пити по 1/3 склянки тричі на день до їди.

Екстракт коренів. Подрібнений свіжий корінь залити 95%-им ме­дичним спиртом так, щоб він трохи покривав його, настоювати 2 тиж­ні. Процідити, а залишки вичави­ти. Приймати спиртовий настій по 25−30 крапель тричі на день за пів години до їди, запиваючи водою, як імуностимулювальний засіб, за пе­ревтоми, грипу (профілактика, ліку­вання)… Зберігати в холодильнику, термін придатності - 2−3 роки.

Ехінацея з медом. Сировину по­дрібнити на порошок і змішати з ме­дом 1:3; приймати по 1−2 ч. ложки 2−3 рази на день із чаєм.

Протипоказання. Приймати засо­би ехінацеї не можна вагітним і жін­кам, що годують, хворим на систем­ний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, ревматизм, розсіяний скле­роз і туберкульоз. Протипоказанням також є алергія на саму рослину. За гострої ангіни не можна вживати на­стоянку.

За вживання ехінацеї у великих дозах може початися безсоння, лю­дина стає збудливою, з’являються нудота, блювання, порушується ро­бота кишківника та нирок.

Схожі новини