Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні дозволили вакцинувати дітей від 5 років

А другий «бустер» зможуть отримати всі охочі

Фото EPA-EFE/Tamas Vasvari
Фото EPA-EFE/Tamas Vasvari

Захворюваність на COVID-19 в Україні зростає. За минулий тиждень виявили майже 37 тисяч нових підтверджених випадків. Приблизно 6,3 тисячі українців потрапило у стаціонари. 90 інфікованих померло.

Попри повномасштабну війну, поставки вакцин в Україну не припиняються. Тільки на Львівщині діє 173 пункти щеплень та центрів вакцинації, де можна отримати базовий імунний захист проти коронавірусної інфекції або ж підсилити його.

Міністерство охорони здоров’я вирішило розширити доступ до вакцинації та дозволило щеплення дітей від 5 років. Раніше вакцинуватися могли лише діти до 12 років. Як і підлітків, дітей дошкільного та молодшого шкільного віку щеплюватимуть лише Comirnaty від Pfizer. Але наразі ще треба зачекати поставок вакцини, оскільки для цієї вікової категорії вона застосовується в іншому дозуванні.

Другу бустерну дозу відтепер можуть отримати не тільки люди, старші 60 років та люди з хронічними захворюваннями, а й всі охочі.

Ще одне нововведення: в Україні скоротили мінімальні терміни між первинним курсом вакцинації та першим «бустером» до 5 місяців. Досі було пів року.

Також для бустерного щеплення дозволили застосовувати інактивовану вакцину CoronаVac, навіть якщо у попередні рази вводилися інші препарати.

Оновлена схема вакцинації проти коронавірусу виглядає так:

  • Дорослим рекомендується пройти базовий курс щеплення однією дозою векторної вакцини Janssen або двома дозами інактивованої вакцини CoronaVac від Sinovac з інтервалом у 14−28 днів чи мРНК-вакцини Comirnaty від Pfizer-Biontech з інтервалом у 21−28 днів.
  • Вакцини можна міксувати: після першої дози CoronaVac можна отримати другу дозу Comirnaty, і навпаки. Інтервал між щепленнями для змішаних схем — 28 днів.
  • Наразі в Україні доступні лише ці препарати (майже 5 млн доз CoronaVac, близько 400 тисяч доз Comirnaty та 30 тисяч доз Janssen).
  • Через 5 місяців слід отримати першу бустерну дозу.
  • Через 4 місяці — другу.

Як перший, так і другий «бустер» можна робити будь-якою зі згаданих вакцин, зокрема якщо щеплення проводилося за змішаною схемою. Якщо людина пропустила бустерну дозу, вколоти її повинна якнайшвидше. Розпочинати курс вакцинації спочатку не потрібно. Всі дози будуть зараховані.

Схожі новини