Передплата 2024 «Добра кухня»

Гармонія гормонів

У жіночому організмі все має бути гармонійним, особливо це стосується гормонального тла. Брак чи надлишок будь-якого гормону серйозно позначається на загальному стані й може призводити до найрізноманітніших наслідків

Найважливішим для жіно­чого організму є естроген, який поєднує групу різних гормонів. Фото ілюстративне з сайту pexels
Найважливішим для жіно­чого організму є естроген, який поєднує групу різних гормонів. Фото ілюстративне з сайту pexels

Найважливішим для жіно­чого організму є естроген, який поєднує групу різних гормонів. Більшою мірою вони виробляються в яєчниках та впли­вають на жіночі зовнішні озна­ки і навіть на характер. Завдяки естрогену відбувається швидка регенерація клітин в організмі, тому за його нормального балан­су набагато довше зберігається пружність і гладкість шкіри, волос­ся залишається густим і блиску­чим, а на стінках судин не утворю­ються відкладення холестерину.

Недостатня кількість естрогену негативно позначається на фігурі - ще у підлітковому віці формується «хлопчачий» силует. Крім цього, дисбаланс естрогену стимулює надмірне оволосіння по всьому тілу, раннє старіння шкіри облич­чя. Але надлишок естрогену так само шкідливий для жіночого ор­ганізму, як і його брак. Наприклад, може призвести до ожиріння в ді­лянці стегон і живота, а в деяких випадках призводить до розвитку міоми матки.

Прогестерон посідає друге місце за своєю значущістю для жіночого організму. Незважаючи на те, що він, по суті, є чоловічим гормоном, в організмі жінки по­чинає вироблятися, якщо дозріла яйцеклітина залишає свій фолікул. Якщо ж цей процес не здійсню­ється — прогестерон не виробля­ється. Прогестерон досягає мак­симального рівня концентрації у дні овуляції, оскільки пов’язаний з певними циклами в жіночому ор­ганізмі. І саме від його балансу за­лежатиме здатність жінки зачати та виносити дитину.

Найактивнішим статевим гор­моном, що виробляється у яєчни­ках та в плаценті, є естрадіол. Та­кож він може у невеликій кількості перетворюватися з тестостерону. Завдяки нормальному балансу естрадіолу статева система роз­вивається за жіночим типом, вста­новлюється чіткий менструальний цикл, дозрівають яйцеклітини і під час вагітності росте матка. Крім цього, гормон має анаболічну функцію — може прискорити ре­генерацію кісток та їх ріст. Також в організмі він знижує рівень хо­лестерину, але при цьому підви­щує згортання крові. Коли баланс естрадіолу порушений, жінка по­чинає страждати від дратівливості та нервової напруги.

У жіночому організмі наднирко­ві залози у невеликій кількості ви­робляють тестостерон, гормон, що відповідає за сексуальність, характер і цілеспрямованість. Як правило, надлишок тестостерону стимулює прекрасну стать більше часу займатися спортом і розви­вати мускулатуру. Варто зазначи­ти, що такий дисбаланс дозволяє довше зберігати молодість, але характер набуває агресивних рис і мінливого настрою. Дефіцит гор­мону, навпаки, знижує лібідо та за­гальну активність.

У надниркових залозах також виробляється такий гормон, як окситоцин. Він відповідає за по­чуття прихильності, ніжності та сентиментальність, але надлишок призводить до істеричності та нав’язливості жінки у стосунках з оточенням. Своєї найбільшої кон­центрації він досягає відразу після народження дитини, пробуджую­чи у жінки материнський інстинкт, почуття відповідальності за свого малюка.

Тироксин виробляється у щитовидній залозі та відповідає за формування жіночної фігури та розвиток інтелекту. Він бере участь в обміні речовин, контролює швидкість надходження кис­ню в клітини, енергію та мислення. Отже, тироксин впливає на масу жінки та її розумові здібності. За його надлишку в організмі жінка стрімко втрачає вагу, стає неуваж­ною та безвідповідальною. Брак тироксину негативно позначаєть­ся на стані шкіри, загальному то­нусі організму, викликає постійну сонливість та погіршення пам’яті.

Навіть за стрункість фігури та фізичну силу в жіночому організмі відповідає свій гормон — сомато­тропін, що виробляється у гіпофі­зі. Він є своєрідним «скульптором» жіночого тіла, оскільки контр­олює ріст м’язів. Від рівня сома­тотропіну залежить також міцність зв’язок і те, яку форму мають мо­лочні залози. За надлишку гормо­ну, особливо у підлітковому віці, спостерігається понаднормове збільшення частин тіла та росту.

За балансом гормонів необ­хідно стежити, щоб не тільки збе­рігати привабливість, а й завжди добре почуватись та мати міцну нервову систему.

Соломія Павлюсь, гінеколог-ендокринолог, лікар вищої категорії.