Передплата 2024 «Добрий господар»

Отруєння грибами

Серед 2500 різновидів грибів, що ростуть у Європі, близько 200 потенційно отруйні

Отруйний гриб
Отруйний гриб

Бліда поганка — дуже небезпечний гриб. Смертельна доза для дорослої людини — лише 30 мг. Достатньо одного гриба!

Бліда поганка буває жовто­го, зеленого або білого кольо­ру. Дуже отруйні два останні різновиди. Цей гриб часто плутають з молодими лісо­вими печерицями та сироїж­ками. У печериць пластинки рожеві, а потім вони стають бузковими. Бліда поганка за­вжди має білі пластинки. У сироїжок немає «комірця» під капелюшком і кільця на ніжці, які «носить» поганка.

Отруєння блідою поган­кою має виражену сезон­ність — від середини липня до середини жовтня. Капе­люшок гриба містить більше токсичних речовин, ніж ніж­ка. Отруйні речовини блідої поганки не руйнуються за термічної обробки і можуть зберігатися багато років.

Потрапляючи в організм людини, токсини швидко всмоктуються у шлунково-кишковому тракті, накопичую­чись у печінці (50−60%), нирках (близько 3%) та спричиняючи незворотні зміни у цих органах та серці і селезінці.

Найчастіше до лікарні потрапляють пацієнти, які отруїлися, з'ївши умовно їс­тівні гриби. І причина цього — неправильне приготування. Тяжкі отруєння, а в деяких випадках й летальний кінець, спричиняє зазвичай бліда поганка.

Перші ознаки отруєння грибами можуть з’явитися через півгодини після того, як гриби з'їдені. У середньо­му цей період триває до двох годин.

За отруєння блідою по­ганкою погіршення само­почуття може настати впро­довж 6−10 годин, іноді доби.

Симптоми за отруєння грибами: нудота, блювання, рідкі випорожнення, запамо­рочення, прискорене серце­биття, слабкість.

Якщо у вас з’явилися ці симптоми, а перед тим їли гриби, потрібно негайно ви­кликати бригаду «швидкої медичної допомоги».

За отруєння грибами іс­нує так званий латентний (прихований) період. Люди­на поїла грибів, через 2 або 6 годин відчула себе погано, а потім настало поліпшення. Вона думає: пересиджу вдо­ма, може, все обійдеться. Найчастіше в такій ситуації втрачається «золота година» для надання медичної допо­моги.

За отруєння блідою по­ганкою рідкі випорожнення (їх ще називають холеро­подібними) можуть бути до 20−25 разів на добу, іноді з домішкою крові.

До приїзду «швидкої» фахівці рекомендують:

  • пити багато рідини. Найкраще звичайну питну воду;
  • викликати блювоту, але не більше одного разу. Ба­гаторазово викликати блю­вання самостійно вдома не можна. Вагітним такий захід категорично протипоказа­ний! Їм рекомендовано ряс­не пиття, спокій та спостере­ження у стаціонарі;
  • випити активованого вугілля. Слід пам’ятати, що його приймають з розрахун­ку 1 таблетка на 10 кг ваги.

Алкоголь протипоказа­ний! За вживання алкоголь­них напоїв стирається клі­нічна картина, посилюється стан.

Що категорично не можна робити за отруєння гриба­ми, то це приймати засоби, які зупиняють діарею. Разом із рідким випорожненням виходять токсичні речовини. Якщо його зупинити, ці речо­вини залишаються в організ­мі і через стінку кишківника продовжують всмоктуватися в кров.

Усіх пацієнтів із отруєн­ням грибами госпіталізують. Беруть аналізи, спостеріга­ють за роботою печінки та нирок. Зазвичай їх випису­ють на 2−3 добу. Найнебез­печніший стан — отруєння блідою поганкою. Найчасті­ше він закінчується леталь­ним результатом. Настає некроз (відмирання) печін­кових клітин, порушується робота нирок, а згодом і мозку.

Після отруєння грибами можуть загостритися хроніч­ні захворювання: гастрити, жовчнокам’яна хвороба, за­хворювання печінки.

Як не отруїтися грибами

Щоб гриби не стали при­чиною того, що ви потрапи­ли на лікарняне ліжко, їх тре­ба збирати, дотримуючись простих правил:

  • не кладіть у кошик ста­рих та червивих грибів;
  • не можна куштувати сирі гриби на смак (деякі грибники так визначають, їстівний чи неїстівний гриб);
  • не збирайте гриби біля автомобільних трас, залізни­ці, у паркових зонах у межах міста. Гриби накопичують токсичні та канцерогенні ре­човини з вихлопних газів;
  • гриби — продукт, який швидко псується. Тому пе­ребирайте та обробляйте їх впродовж 2−3 годин після збирання;
  • якщо ви сумніваєтеся, чи їстівний гриб, краще не беріть його;
  • перш ніж приготувати їстівні гриби, їх треба звари­ти, умовно їстівні - перед ва­рінням ще й замочити у воді.

Перед тим, як приготува­ти страву з грибів або додати в іншу, їх треба зварити, воду зливати тричі: вода закипі­ла, поварили гриби 15−20 хв, злили воду — і так тричі. Умовно їстівні гриби, на­приклад, грузді, зморшки та рядівки, перед таким трира­зовим варінням замочують у воді на кілька годин.

Смакувати ці дари лісу не можна: дітям як мінімум до 12 років, вагітним і мамам, що годують грудьми, людям із захворюваннями шлунко­во-кишкового тракту, печін­ки та нирок.

Схожі новини