Отруєння грибами
Серед 2500 різновидів грибів, що ростуть у Європі, близько 200 потенційно отруйні
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/472907/hryb.jpg)
Бліда поганка — дуже небезпечний гриб. Смертельна доза для дорослої людини — лише 30 мг. Достатньо одного гриба!
Бліда поганка буває жовтого, зеленого або білого кольору. Дуже отруйні два останні різновиди. Цей гриб часто плутають з молодими лісовими печерицями та сироїжками. У печериць пластинки рожеві, а потім вони стають бузковими. Бліда поганка завжди має білі пластинки. У сироїжок немає «комірця» під капелюшком і кільця на ніжці, які «носить» поганка.
Отруєння блідою поганкою має виражену сезонність — від середини липня до середини жовтня. Капелюшок гриба містить більше токсичних речовин, ніж ніжка. Отруйні речовини блідої поганки не руйнуються за термічної обробки і можуть зберігатися багато років.
Потрапляючи в організм людини, токсини швидко всмоктуються у шлунково-кишковому тракті, накопичуючись у печінці (50−60%), нирках (близько 3%) та спричиняючи незворотні зміни у цих органах та серці і селезінці.
Найчастіше до лікарні потрапляють пацієнти, які отруїлися, з'ївши умовно їстівні гриби. І причина цього — неправильне приготування. Тяжкі отруєння, а в деяких випадках й летальний кінець, спричиняє зазвичай бліда поганка.
Перші ознаки отруєння грибами можуть з’явитися через півгодини після того, як гриби з'їдені. У середньому цей період триває до двох годин.
За отруєння блідою поганкою погіршення самопочуття може настати впродовж 6−10 годин, іноді доби.
Симптоми за отруєння грибами: нудота, блювання, рідкі випорожнення, запаморочення, прискорене серцебиття, слабкість.
Якщо у вас з’явилися ці симптоми, а перед тим їли гриби, потрібно негайно викликати бригаду «швидкої медичної допомоги».
За отруєння грибами існує так званий латентний (прихований) період. Людина поїла грибів, через 2 або 6 годин відчула себе погано, а потім настало поліпшення. Вона думає: пересиджу вдома, може, все обійдеться. Найчастіше в такій ситуації втрачається «золота година» для надання медичної допомоги.
За отруєння блідою поганкою рідкі випорожнення (їх ще називають холероподібними) можуть бути до 20−25 разів на добу, іноді з домішкою крові.
До приїзду «швидкої» фахівці рекомендують:
- пити багато рідини. Найкраще звичайну питну воду;
- викликати блювоту, але не більше одного разу. Багаторазово викликати блювання самостійно вдома не можна. Вагітним такий захід категорично протипоказаний! Їм рекомендовано рясне пиття, спокій та спостереження у стаціонарі;
- випити активованого вугілля. Слід пам’ятати, що його приймають з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги.
Алкоголь протипоказаний! За вживання алкогольних напоїв стирається клінічна картина, посилюється стан.
Що категорично не можна робити за отруєння грибами, то це приймати засоби, які зупиняють діарею. Разом із рідким випорожненням виходять токсичні речовини. Якщо його зупинити, ці речовини залишаються в організмі і через стінку кишківника продовжують всмоктуватися в кров.
Усіх пацієнтів із отруєнням грибами госпіталізують. Беруть аналізи, спостерігають за роботою печінки та нирок. Зазвичай їх виписують на 2−3 добу. Найнебезпечніший стан — отруєння блідою поганкою. Найчастіше він закінчується летальним результатом. Настає некроз (відмирання) печінкових клітин, порушується робота нирок, а згодом і мозку.
Після отруєння грибами можуть загостритися хронічні захворювання: гастрити, жовчнокам’яна хвороба, захворювання печінки.
Як не отруїтися грибами
Щоб гриби не стали причиною того, що ви потрапили на лікарняне ліжко, їх треба збирати, дотримуючись простих правил:
- не кладіть у кошик старих та червивих грибів;
- не можна куштувати сирі гриби на смак (деякі грибники так визначають, їстівний чи неїстівний гриб);
- не збирайте гриби біля автомобільних трас, залізниці, у паркових зонах у межах міста. Гриби накопичують токсичні та канцерогенні речовини з вихлопних газів;
- гриби — продукт, який швидко псується. Тому перебирайте та обробляйте їх впродовж 2−3 годин після збирання;
- якщо ви сумніваєтеся, чи їстівний гриб, краще не беріть його;
- перш ніж приготувати їстівні гриби, їх треба зварити, умовно їстівні - перед варінням ще й замочити у воді.
Перед тим, як приготувати страву з грибів або додати в іншу, їх треба зварити, воду зливати тричі: вода закипіла, поварили гриби 15−20 хв, злили воду — і так тричі. Умовно їстівні гриби, наприклад, грузді, зморшки та рядівки, перед таким триразовим варінням замочують у воді на кілька годин.
Смакувати ці дари лісу не можна: дітям як мінімум до 12 років, вагітним і мамам, що годують грудьми, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок.