Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські медики врятували від раку нирки 3-річну дівчинку з Харківщини

Маленька Арина вже повертається додому. Таке рішення прийняли її рідні, адже вдома, кажуть, і стіни лікують

Фото пресслужби ЗУСДМЦ
Фото пресслужби ЗУСДМЦ

Нефробластому у дитини харківські лікарі діагностували у вересні 2021 року. До повномасштабного вторгнення рф встигли провести маленькій пацієнтці чотири блоки «хімії», після чого прооперували, видаливши пухлину. Проте через бойові дії завершити лікування не вдалося. російські окупаційні війська щодня обстрілювали місто, тож залишатися в харківській лікарні було небезпечно. Багатодітна родина (крім Аринки, у сім'ї виховується ще четверо дітей) прийняла рішення про евакуацію.

На початку березня евакуаційним потягом прибули до Львова: розгублені, з мінімумом речей та коштів. Попри складну безпекову ситуацію по всій Україні, мама дівчинки, пані Алла, вирішила не їхати за кордон. Розмова з лікарями Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру додала їй впевненості, що донечка здолає недугу.

Аринка провела у львівському медзакладі пів року, де успішно завершила курс хімієтерапії. Як розповіла «ВЗ» лікарка-онколог дитячої лікарні Зоряна Кізима, контрольні обстеження показали, що небезпечна хвороба відступила. Маленька пацієнтка — усміхнена, активна й допитлива, як і всі дітки у її віці. У лікарні знайшла багато нових друзів. Буде й надалі тут спостерігатися, а через місяць — приїде на плановий огляд. Сім'я прийняла рішення повернутися на рідну Харківщину.

Лікарі ЗУСДМЦ мають досвід лікування різних захворювань нирок у дітей, підлітків і молоді, зокрема пухлин, застосовують різні методики лікування гострої та хронічної ниркової недостатності. З минулого року пацієнти проходять у медзакладі повний цикл лікування: консервативне, нирковозамісну терапію, а за потреби — трансплантацію нирки. У Центрі можна записатися на Лист очікування на пересадку органа.

Схожі новини