Чому куркуму необхідно ввести до щоденного раціону?
Куркумін відіграє вагому роль у профілактиці й лікуванні легеневих хвороб, захворювань мозку, кількох різновидів раку, включно з множинною мієломою, раком прямої кишки та підшлункової залози
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/471060/kurkuma.jpg)
Впродовж останніх років в медичній літературі було опубліковано понад 5 тисяч статей про користь куркуміну, пігменту куркуми, що надає їй яскраво-жовтого забарвлення. Як з’ясувалося, куркумін відіграє вагому роль у профілактиці й лікуванні легеневих хвороб, захворювань мозку, кількох різновидів раку, включно з множинною мієломою, раком прямої кишки та підшлункової залози. Крім того, куркумін сприяє прискоренню одужання після хірургічних операцій та краще за деякі популярні медпрепарати лікує ревматоїдний артрит, остеоартрит та інші запальні захворювання, як-от вовчак, запальне захворювання кишечнику, виразковий коліт. Тож скільки куркуми можна вживати і чи є ризики?
Куркума — потужна речовина. Якщо взяти пробу вашої крові й обробити її окислювачем, то за допомогою складної технології, яка дає змогу порахувати кількість розривів у ланцюжках ДНК клітин крові, можна визначити завдану їй шкоду. Якщо після цього давати вам дрібку куркуми один раз на день упродовж тижня, а потім знову взяти пробу крові та обробити її тими самими вільними радикалами, то ви побачите, що завдяки невеличкій кількості куркуми шкода, завдана ДНК, зменшиться удвічі. Ідеться не про харчову добавку чи екстракт, а про звичайнісіньку приправу, яку можна придбати в будь-якому магазині харчових продуктів.
Чверть чайної ложки куркуми щоденно. Дози куркуми, які використовували під час досліджень людського організму, варіювали від 1/16 чайної ложки до майже двох чайних ложок щоденно. Навіть за високих доз повідомлялося лише про незначну кількість побічних ефектів, щоправда, дослідження тривали лише близько місяця. Невідомо, які будуть побічні ефекти за умови тривалого вживання.
Через такий потужний ефект куркуми та відсутність надійних даних про її безпечність не рекомендується приймати більше за ті кулінарні дози, щодо безпечності яких є надійна інформація, перевірена в результаті тривалого споживання. І це близько чверті чайної ложки щоденно.
Як вживати куркуму? Є інформація, що властивості сирої та термічно обробленої куркуми різняться. Термічно оброблена, ймовірно, забезпечує кращий захист ДНК, тоді як сира має кращі протизапальні властивості. Я користуюся терткою, щоб додати куркуму до всього, що готую (наприклад посипаю тертим коренем куркуми щойно зварену картоплю або додаю його скибочки до фруктового чи овочевого коктейлю). Ви її, можливо, навіть не відчуєте на смак. У свіжої куркуми значно слабший аромат, ніж у висушеної, тому саме у такому вигляді спеція підійде для тих, кому не дуже подобається її аромат і смак. Тим, хто страждає від остеоартриту, вживання куркуми у поєднанні із соєю може принести подвійну користь.
Сир тофу з куркумою — класична комбінація, але хотіла би поділитися своїми двома улюбленими різновидами: один — із сирою куркумою, другий — з термообробленою. Лише за 3 хвилини можна приготувати коктейль зі смаком гарбузового пирога. Просто змішайте у блендері порцію гарбузового пюре, жменю мороженої журавлини і фініків без кісточок, додайте на свій смак пряну суміш, яку використовуєте для приготування гарбузового пирога, шматочок кореня куркуми завдовжки пів сантиметра (або чверть чайної ложки порошку), а також непідсолоджене соєве молоко — і отримаєте потрібну консистенцію. Найкраще куркума поєднується зі стравами з коричневого рису, із сочевичним супом, а також зі смаженою цвітною капустою. Знайти приправу, кориснішу для здоров’я, ніж ця, практично неможливо.
Кому куркума протипоказана. Якщо у вас камені в жовчному міхурі, то куркума може викликати біль. Вона є агентом, який сприяє випорожненню жовчного міхура, тобто полегшує викачування з нього жовчі, запобігаючи її застою. Ультразвукові дослідження стверджують, що навіть чверть чайної ложки куркуми спричиняє скорочення жовчного міхура та випорожнення половини його вмісту. Це запобігає утворенню жовчних каменів. Але якщо камінь вже є і перекриває жовчну протоку? В такому разі такі скорочення будуть болісними.
У людей без жовчних каменів куркума потенційно знижуватиме ризики і їх утворення, і раку жовчного міхура. Однак надмір куркуми може підвищити ризик утворення жовчних каменів. У ній багато розчинних оксалатів, які зв’язують кальцій і утворюють найпоширеніший різновид жовчного каменя — нерозчинний оксалат кальцію, що призводить до 75% усіх випадків цієї хвороби. Тим, хто схильний до утворення саме таких каменів, варто обмежити вживання харчових оксалатів до 50 мг на день. Це означає вживання щонайбільше чайної ложки куркуми щоденно. До речі, вважають, що прийом куркуми безпечний для вагітних жінок, але харчові куркумінові добавки щодо цього викликають певні сумніви.
Валентина Миколів.