Передплата 2024 «Добрий господар»

Продукти, що виводять рідину з організму

Якщо ви зіткнулися із затримкою рідини в організмі, вам знадобиться сечогінне. Лікар вам може виписати різні ліки, але, може, найкраще спочатку спробувати природні засоби

Вони допоможуть позбутися зайвої рідни в організмі і при цьому не викличуть зневоднювання.

Напої з кофеїном. Чай і кава є одними з найкращих натуральних діуретинів, тому втамовувати спрагу треба саме ними. Зви­чайно, не варто приймати занадто багато кофеїновмісних напоїв — це негативно впли­ває на здоров’я. Оптимальна норма — 250 мл кави на добу або 5 чашок чаю. Більш ніж 300 мл кофеїну на день позначаться на якості сну й стані серцево-судинної системи.

Лимон, а також його сік повинні стати частиною вашого харчування, якщо ви хоче­те вивести зайву рідину з організму. Лимон можна вводити в найрізноманітніші страви — від салатів до десертів, а можна просто додати небагато соку в склянку з водою. Ли­монна вода дуже корисна ще й тому, що від­новлює оптимальний pH організму.

Сік журавлини. У народній медицині цей засіб використовується для боротьби з інфекцією сечових шляхів, а також як на­туральне сечогінне. Крім виведення зайвої рідини, він позбавить ще й від токсинів.

Вівсянка. Більшість природних діуре­тинів — це напої або ж фрукти й овочі з ви­соким вмістом води. Овес навіть у сухому вигляді допоможе вам з проблемою затри­мання рідини. Приготуйте на сніданок ві­всянку, але без цукру. Можна додати в неї йогурт, мед або свіжі фрукти.

Імбир має добрий сечогінний ефект, за­вдяки чому є важливою частиною багатьох очисних програм. Щоб відчути повну силу сечогінного ефекту імбиру, використовуйте свіжий корінь, а не сухий. Звичайно, поро­шок теж допомагає, але набагато приємні­ше пити напої саме зі свіжим імбиром.

Баклажан — ще один овоч із сечогінним ефектом. Його можна готувати найрізно­манітнішими способами, дехто навіть про­сто п'є воду, в якій він варився. Замініть баклажаном жирне м’ясо у своїх улюблених рецептах і насолоджуйтеся їх дієтичною версією, можете їсти баклажани й окремо. Вони чудово доповнюють салати.

Селера. Цей коренеплід з великим вмістом води добре діє як сечогінний засіб. Можна вживати й свіжу зелень селери. А можна зробити з усього овоча сік, що стане потужним лікувальним засобом. Він допо­може вивести воду з організму й поліпшить стан нирок.

Кавун. Усі знають про сечогінні власти­вості цієї гігантської ягоди. Додаткова ко­ристь кавуна полягає в антиоксидантному ефекті. Однак не їжте його занадто багато, бо підвищиться рівень цукру у крові, що че­рез кілька годин викличе посилення апети­ту й спраги.

Петрушка. Ця багата антиоксиданта­ми зелень також має потужний сечогінний ефект. Її можна додавати в салати, перші і другі страви. Якщо ви їсте її в сирому вигля­ді, вона допоможе освіжити дихання.

Яблучний оцет. Натуральний яблучний оцет має значні сечогінні властивості. Його можна додавати до страв або ж просто кап­нути кілька крапель у склянку з водою.

Валентина Миколів.

Схожі новини