Передплата 2024 «Добра кухня»

Що має вміти дитина до десяти років

Перелік навичок

  • Довести свою думку. Бать­ки мають навчити дитину, що кожна думка важлива. Але про­сто її висловити буває замало, часом треба доводити її важли­вість, вміти її правильно аргу­ментувати: чому саме так, а не інакше.
  • Не боятися конфліктів. Час­то діти бояться давати відсіч у відкритому протистоянні не тіль­ки дорослим, а й ровесникам. Дітей зазвичай вчать, що вчителі завжди мають рацію, але будь-яка людина може собі дозволити некоректні зауваження. У таких випадках потрібно пояснити ди­тині, що не слід боятися і терпіти несправедливість.
  • Сприймати помилки як до­свід. Дитині слід пояснити, що не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Помилятися — нормально, але на помилки слід зважати, в цьому й полягає сенс навчання.
  • Навчитися заперечувати. Вміти казати за потреби «Ні!», до прикладу, друзям, які підштовху­ють до ризикованих вчинків.
  • Сприймати критику. Дитина має розуміти, що у всіх різні сма­ки. І якщо хтось не вважає щось цікавим, то слід запитати, що саме не сподобалося і чому. Ди­тина повинна знати, як правиль­но реагувати — не ображатися, а з’ясувати точку зору опонента. Тоді критика може принести ко­ристь.
  • Виконувати нескладні за­вдання. Дитину слід навчити діяти за інструкцією — це дуже допоможе їй у майбутньому. По­трібно вибрати щось нескладне, наприклад, приготувати чай, зробити бутерброди, зробити покупки за списком тощо. Зго­дом завдання мають ускладню­ватися.
  • Домовлятися з однолітка­ми. Як би не хотілося батькам, вони не зможуть бути постійно поруч із дітьми та оберігати їх від всіх неприємностей. Дитині треба навчитися взаємодіяти з іншими людьми, знаходити компроміси, шукати вихід із кон­фліктних ситуацій. Малюк пови­нен уміти співпрацювати та діяти в команді.

Нінель Кузнецька.

Схожі новини