Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ковід-вакцина— у спреї для носа

Сформувала у мишей повний імунітет від коронавірусу

За даними дослідників із Католицького університету Америки (США), назальна вакцина, яку вони розробили, проти ковіду, під час випробувань на мишах сформувала у тваринок практично повний імунітет від різних варіантів вірусу SARS-CoV-2.

Як зазначають учені, доступні зараз вакцини проти ковіду, які вводяться шляхом ін'єкцій, є ефективними. Але вони не формують імунітет на слизовій поверхні носа — а саме з нею коронавірус контактує насамперед. Тож науковці з Католицького університету Америки та їхні колеги з Техаського університету розробили назальну вакцину на основі бактеріофагів, «націлену» саме на створення захисту від вірусу на слизовій поверхні.

Під час експериментів на мишах застосування цього спрею двічі (з інтервалом у 21 день) спричинило у тваринок, зокрема, потужну імунну відповідь на слизових поверхнях. Імунні реакції мишей були сильнішими, ніж після введення звичайної, тобто ін'єкційної вакцини. Фактично, після введення назального спрею у мишей сформувався повний імунітет проти різних варіантів коронавірусу.

«Введена у ніс вакцина формує у мишей сильний імунітет на слизових поверхнях — на додаток до сильної загальної імунної відповіді, — стверджують творці нового препарату. — Назальний спрей формує імунітет від різних варіантів SARS-CoV2». До речі, назальну ковід-вакцину можна зберігати навіть за кімнатної температури.

Схожі новини