Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кукурудза— золоте зерно здоров’я

Селен, що міститься в кукурудзі, здат­ний сповільнювати процеси старіння і за­побігати розвитку ракових пухлин

Протягом багатьох років у різних народів світу кукурудза вважалася божественним та екзотичним овочем. Приміром, стародавні індіанці називали її маїсом і вважали цю культуру священною. Для нас свіжозварений качан кукурудзи — це ароматні ласощі. Щедро посипану сіллю, її можна зустріти практично на будь-якому пляжі, на вуличних лотках і навіть у кафе швидкого харчування. Існує більше ста різновидів кукурудзи. Крім добре знайомих нам жовтих качанів, вирощують кукурудзу з білими, рожевими, червоними, синіми, фіолетовими і навіть чорними зернами. Колір кукурудзи визначає її корисні властивості.

Хімічний склад

Склад кукурудзи багатий, у ньому міс­тяться моно- і дисахариди, ненасичені жирні кислоти, вода, зола, багато крохма­лю. Також вона містить велику кількість ві­таміну В9, Е, а також РР, В1, В2, В5, С, ніацин, холін (захищає мембрани клітин, сприяє зниженню рівня холестерину, нормалізує роботу нервової системи і обмінні процеси в організмі).

Кукурудза чемпіон за наявністю в ній за­ліза. Багато у ній і різних мінералів: цинк, марганець, калій, фосфор, мідь, магній, фтор, кальцій тощо.

Селен, що міститься в кукурудзі, здат­ний сповільнювати процеси старіння і за­побігати розвитку ракових пухлин.

Корисні та лікувальні властивості

Завдяки великій кількості вітамінів і мінералів кукурудза має низку корисних властивостей:

  • вживання кукурудзи благотворно по­значається на роботі шлунково-кишкового тракту і позбавляє закрепів;
  • кукурудзяний крохмаль сприяє фор­муванню м’язових волокон і живить нервові клітини;
  • пектини, що містяться у зернах, вияв­ляють протипухлинну активність;
  • глутамінова кислота покращує пам’ять, а також сприятливо впливає на об­мінні процеси, які відбуваються в головно­му мозку;
  • вживання молодої кукурудзи сприяє очищенню організму від шкідливих речовин і шлаків, що накопичилися;
  • жовчогінні властивості кукурудзи ви­користовуються у лікуванні гепатиту, холе­циститу;
  • страви з кукурудзи рекомендують тим, хто потерпає від ожиріння, цукрового діабету, алергії;
  • корисна кукурудза як продукт дієтич­ного харчування за нефриту, епілепсії, по­дагри і захворюваннях печінки.

Користь кукурудзи величезна, і навіть у разі відсутності перелічених проблем зі здоров’ям її варто вживати якомога часті­ше. Не обмежуйтеся лише качанами варе­ної кукурудзи. Зерна можна вживати в за­печеному і смаженому вигляді, додавати в салати, супи, запіканки, рагу, каші. Малень­кі качани їдять у сирому вигляді (молочна кукурудза) і обсмажують на мангалі.

І народна, і офіційна медицина активно використовують кукурудзяні рильця для лі­кування різних захворювань. У рильцях ви­явлено вітамін К, аскорбінову і пантотенову кислоти, каротиноїди, камеді, гіркі глікози­ди, ефірні олії, цукристі і смолисті речовини тощо.

Корисні кукурудзяні рильця у випад­ках холециститу, холангіту, гепатиту, сечокам’яної хвороби, водянки. Вони ма­ють кровоспинну та сечогінну дії, засто­совують їх для лікування жіночих хвороб, набряків застійного характеру. Діють як за­спокійливий засіб.

Кукурудзяна олія сприяє зниженню хо­лестерину у крові, а страви з кукурудзяного борошна рекомендували вживати жінкам з діагнозом безпліддя, а також чоловікам для поліпшення потенції.

Корисні властивості кукурудзи викорис­товуються і в косметології. Маски з кукуру­дзяної муки добре допомагають за вугро­вого висипу і пігментації шкіри. Суху шкіру такі маски зволожують і живлять, роблять більш свіжою, повертають їй еластичність та здоровий вигляд.

Протипоказання

Кукурудза і страви з неї протипоказані тим, хто має схильність до тромбозів і під­вищеного згортання крові, тромбофлебітів.

Цей овоч небажано їсти людям зі зниже­ним апетитом і низькою масою тіла.

Страви з кукурудзи не можна вживати в їжу в періоди загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

Галина Вербицька.

Схожі новини