Кукурудза— золоте зерно здоров’я
Селен, що міститься в кукурудзі, здатний сповільнювати процеси старіння і запобігати розвитку ракових пухлин
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/469260/kukurudza.jpg)
Протягом багатьох років у різних народів світу кукурудза вважалася божественним та екзотичним овочем. Приміром, стародавні індіанці називали її маїсом і вважали цю культуру священною. Для нас свіжозварений качан кукурудзи — це ароматні ласощі. Щедро посипану сіллю, її можна зустріти практично на будь-якому пляжі, на вуличних лотках і навіть у кафе швидкого харчування. Існує більше ста різновидів кукурудзи. Крім добре знайомих нам жовтих качанів, вирощують кукурудзу з білими, рожевими, червоними, синіми, фіолетовими і навіть чорними зернами. Колір кукурудзи визначає її корисні властивості.
Хімічний склад
Склад кукурудзи багатий, у ньому містяться моно- і дисахариди, ненасичені жирні кислоти, вода, зола, багато крохмалю. Також вона містить велику кількість вітаміну В9, Е, а також РР, В1, В2, В5, С, ніацин, холін (захищає мембрани клітин, сприяє зниженню рівня холестерину, нормалізує роботу нервової системи і обмінні процеси в організмі).
Кукурудза чемпіон за наявністю в ній заліза. Багато у ній і різних мінералів: цинк, марганець, калій, фосфор, мідь, магній, фтор, кальцій тощо.
Селен, що міститься в кукурудзі, здатний сповільнювати процеси старіння і запобігати розвитку ракових пухлин.
Корисні та лікувальні властивості
Завдяки великій кількості вітамінів і мінералів кукурудза має низку корисних властивостей:
- вживання кукурудзи благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту і позбавляє закрепів;
- кукурудзяний крохмаль сприяє формуванню м’язових волокон і живить нервові клітини;
- пектини, що містяться у зернах, виявляють протипухлинну активність;
- глутамінова кислота покращує пам’ять, а також сприятливо впливає на обмінні процеси, які відбуваються в головному мозку;
- вживання молодої кукурудзи сприяє очищенню організму від шкідливих речовин і шлаків, що накопичилися;
- жовчогінні властивості кукурудзи використовуються у лікуванні гепатиту, холециститу;
- страви з кукурудзи рекомендують тим, хто потерпає від ожиріння, цукрового діабету, алергії;
- корисна кукурудза як продукт дієтичного харчування за нефриту, епілепсії, подагри і захворюваннях печінки.
Користь кукурудзи величезна, і навіть у разі відсутності перелічених проблем зі здоров’ям її варто вживати якомога частіше. Не обмежуйтеся лише качанами вареної кукурудзи. Зерна можна вживати в запеченому і смаженому вигляді, додавати в салати, супи, запіканки, рагу, каші. Маленькі качани їдять у сирому вигляді (молочна кукурудза) і обсмажують на мангалі.
І народна, і офіційна медицина активно використовують кукурудзяні рильця для лікування різних захворювань. У рильцях виявлено вітамін К, аскорбінову і пантотенову кислоти, каротиноїди, камеді, гіркі глікозиди, ефірні олії, цукристі і смолисті речовини тощо.
Корисні кукурудзяні рильця у випадках холециститу, холангіту, гепатиту, сечокам’яної хвороби, водянки. Вони мають кровоспинну та сечогінну дії, застосовують їх для лікування жіночих хвороб, набряків застійного характеру. Діють як заспокійливий засіб.
Кукурудзяна олія сприяє зниженню холестерину у крові, а страви з кукурудзяного борошна рекомендували вживати жінкам з діагнозом безпліддя, а також чоловікам для поліпшення потенції.
Корисні властивості кукурудзи використовуються і в косметології. Маски з кукурудзяної муки добре допомагають за вугрового висипу і пігментації шкіри. Суху шкіру такі маски зволожують і живлять, роблять більш свіжою, повертають їй еластичність та здоровий вигляд.
Протипоказання
Кукурудза і страви з неї протипоказані тим, хто має схильність до тромбозів і підвищеного згортання крові, тромбофлебітів.
Цей овоч небажано їсти людям зі зниженим апетитом і низькою масою тіла.
Страви з кукурудзи не можна вживати в їжу в періоди загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
Галина Вербицька.