Неякісна їжа та вода. Чи все-таки немиті руки?
В Україні більш як на 40% зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/469237/kyshkovi-infektsii.png)
Це — дані за 6 місяців 2022 року порівняно з аналогічним періодом минулого. Серед причин — не тільки війна і пов’язані з нею труднощі (наприклад, доступ до проточної води). Торік в Україні діяли обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, зокрема, що стосувалися роботи закладів громадського харчування. Але зараз їх скасували.
За інформацією керівниці відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я України Оксани Кошалко, за вказаний період в Україні зафіксували понад 3,5 тисячі випадків ротавірусної інфекції. Ротавірусна інфекція особливо небезпечна для дітей. Від неї можна вакцинуватися, але платно, оскільки таке щеплення не входить до переліку обов’язкових. Більш як 1 тисяча людей захворіли на сальмонельоз. У майже сотні діагностували шигельоз і приблизно у такої ж кількості - вірусний гепатит А.
Також ЦГЗ повідомив про 51 випадок ботулізму, з них 4 — летальних.
Ботулізм — надзвичайно небезпечне захворювання, яке розвивається внаслідок вживання в їжу продуктів, забруднених спорами Clostridium botulinum, які продукують токсин, що викликає сильне харчове отруєння. Більшість українців, в яких цьогоріч діагностували ботулізм, розповіли, що отруїлися рибою — сиров’яленою, слабопросоленою, а в деяких випадках ще й непатраною. Розпізнати це захворювання непросто, адже його симптоми характерні й для інших кишкових інфекцій. Це нудота, блювота і діарея. Коли з’являються більш серйозні ознаки, дорогоцінний час втрачено, і людину буває складно врятувати.
Оксана Кошалко закликає не купувати сиров’ялену рибу в неперевірених місцях, а готуючи її самостійно, дотримуватися рекомендацій щодо просолювання та обов’язково позбуватися нутрощів, адже саме в них утворюється смертоносний токсин.
Експертка нагадує, що гострі кишкові інфекції передаються не тільки фекально-оральним шляхом, тобто через брудні руки, забруднені харчі й воду, а й контактним (через забруднені предмети побуту).
Як не захворіти:
- відмовтеся від вуличної їжі, як-от шаурма чи хот-доги. Принаймні в літній період, на який традиційно припадає пік захворюваності на гострі кишкові інфекції. За словами Оксани Кошалко, більшість продавців вуличних яток не дотримується вимог щодо приготування та зберігання їжі, прибирання території й миття посуду. А висока температура навколишнього середовища сприяє активному розмноженню хвороботворних мікробів;
- не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі;
- те, що повинно зберігатися в холодильнику, не залишайте довго на столі;
- в холодильнику готову й сиру їжу кладіть на різні полиці;
- для приготування використовуйте чистий сухий посуд і чисту питну воду;
- їжу бажано піддавати термічній обробці (прогрівати, наскільки це можливо), а воду — кип’ятити, хоча найкраще вживати бутильовану;
- якщо є підозри щодо якості харчів, то краще їх викинути і не ризикувати;
- перед приготуванням їжі, а також після кожного візиту у вбиральню мийте руки з милом.