Передплата 2024 «Добрий господар»

Неякісна їжа та вода. Чи все-таки немиті руки?

В Україні більш як на 40% зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції

Це — дані за 6 місяців 2022 року порівняно з аналогічним періодом минулого. Серед причин — не тільки війна і пов’язані з нею труднощі (наприклад, доступ до проточної води). Торік в Україні діяли обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, зокрема, що стосувалися роботи закладів громадського харчування. Але зараз їх скасували.

За інформацією керівниці відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я України Оксани Кошалко, за вказаний період в Україні зафіксували понад 3,5 тисячі випадків ротавірусної ін­фекції. Ротавірусна інфекція особливо не­безпечна для дітей. Від неї можна вакцину­ватися, але платно, оскільки таке щеплення не входить до переліку обов’язкових. Більш як 1 тисяча людей захворіли на сальмоне­льоз. У майже сотні діагностували шигельоз і приблизно у такої ж кількості - вірусний гепатит А.

Також ЦГЗ повідомив про 51 випадок бо­тулізму, з них 4 — летальних.

Ботулізм — надзвичайно небезпечне за­хворювання, яке розвивається внаслідок вживання в їжу продуктів, забруднених спорами Clostridium botulinum, які проду­кують токсин, що викликає сильне харчове отруєння. Більшість українців, в яких цьо­горіч діагностували ботулізм, розповіли, що отруїлися рибою — сиров’яленою, сла­бопросоленою, а в деяких випадках ще й непатраною. Розпізнати це захворювання непросто, адже його симптоми характерні й для інших кишкових інфекцій. Це нудота, блювота і діарея. Коли з’являються більш серйозні ознаки, дорогоцінний час втраче­но, і людину буває складно врятувати.

Оксана Кошалко закликає не купувати сиров’ялену рибу в неперевірених місцях, а готуючи її самостійно, дотримувати­ся рекомендацій щодо просолювання та обов’язково позбуватися нутрощів, адже саме в них утворюється смертоносний ток­син.

Експертка нагадує, що гострі кишкові інфекції передаються не тільки фекально-оральним шляхом, тобто через брудні руки, забруднені харчі й воду, а й контактним (че­рез забруднені предмети побуту).

Як не захворіти:

  • відмовтеся від вуличної їжі, як-от ша­урма чи хот-доги. Принаймні в літній період, на який традиційно припадає пік захворюва­ності на гострі кишкові інфекції. За словами Оксани Кошалко, більшість продавців вулич­них яток не дотримується вимог щодо при­готування та зберігання їжі, прибирання те­риторії й миття посуду. А висока температура навколишнього середовища сприяє активно­му розмноженню хвороботворних мікробів;
  • не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі;
  • те, що повинно зберігатися в холо­дильнику, не залишайте довго на столі;
  • в холодильнику готову й сиру їжу кла­діть на різні полиці;
  • для приготування використовуйте чис­тий сухий посуд і чисту питну воду;
  • їжу бажано піддавати термічній об­робці (прогрівати, наскільки це можливо), а воду — кип’ятити, хоча найкраще вживати бутильовану;
  • якщо є підозри щодо якості харчів, то краще їх викинути і не ризикувати;
  • перед приготуванням їжі, а також піс­ля кожного візиту у вбиральню мийте руки з милом.

Схожі новини