«Українська жінка половину життя проводить у менопаузі»
Лікарки розповіли, чим загрожує зайва вага в елегантному віці та як її ефективно й правильно контролювати
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/466724/menopauza.jpg)
Один із найпоширеніших страхів жінок, які вступають в період менопаузи, – набрати зайву вагу. І медики поділяють ці побоювання, адже чим більше надлишкових кілограмів, тим більші ризики для здоров’я.
«Коли ми набираємо вагу в середньому віці, так проявляється старіння нашого організму, і це не пов’язано з менопаузними гормональними змінами. Проте зниження естрогенів у менопаузному періоді може сприяти накопиченню абдомінальної жирової тканини (в ділянці тулуба та/або живота. – Авт.)», – зазначили провідні українські експертки з гінекології та ендокринології під час онлайн-зустрічі фахівців на тему «Життя жінки елегантного віку: відверта розмова про зайву вагу та метаболічні порушення», організовану HealthHUB. “ДЗ” зібрав думки, які будуть цікавими не тільки лікарям, а й пацієнткам.
Д.м.н., професорка, завідувачка кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПО ЛНМУ ім. Д. Галицького, віцепрезидентка асоціації гінекологів-ендокринологів України, гінекологиня Віра Пирогова поділилася цікавим спостереженням науковців. У країнах з низьким рівнем доходів центральне ожиріння пов’язане з матеріальним достатком і вищим рівнем освіти. А з високим рівнем доходів, навпаки, з бідністю та низьким рівнем освіти.
Надлишкова вага підвищує ризики:
- ішемічної хвороби серця;
- інсульту;
- цукрового діабету 2-го типу;
- деменції;
- раку молочної залози, кишківника, ендометрію й підшлункової залози.
У жінок без метаболічних порушень, з індексом маси тіла менше ніж 25, але з окружністю талії понад 80 см, ризик розвитку раку молочної залози є вищим.
«Дефіцит естрогенів (ще у період пременопаузи, тобто в перший період клімаксу) сприяє тому, що є надлишок андрогенів. Як наслідок, жирова тканина відкладається не там, де потрібно, і якщо це відбувається у передній черевній стінці (вісцеральне ожиріння), приєднуються інсулінорезистентність (стан, коли організм перестає реагувати на ту кількість інсуліну, яка виробляється підшлунковою залозою. – Авт.), а вже вона підвищує згадані ризики. Жінка в пременопаузі, в менопаузі та постменопаузі за ризиком серцевих захворювань прирівнюється до чоловіків. Її вже не захищають естрогени, як у молодому віці. Понад те: така жінка не тільки наздоганяє чоловіків, а й переганяє їх, особливо коли має стреси на роботі, погано спить (це також стресовий фактор), заїдає стреси солодкою їжею, що провокує набір ваги, дивиться на себе в дзеркало і собі не подобається. А ключове – має високий кров’яний тиск, що є поширеним явищем після 50 років. Натомість від хвороби Альцгеймера й деменції жінки, порівняно з чоловіками, захищені краще. Проте якщо жінка в постменопаузальному періоді довго перебуватиме в стані коморбідності (матиме одне або кілька захворювань, пов’язаних між собою єдиним патогенетичним механізмом. – Авт.), у неї також буде високий ризик захворіти», – стверджує д.м.н., професорка, ендокринологиня, керівниця відділу діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. П. Комісаренка НАМН України Любов Соколова.
На що слід звернути увагу пацієнткам, які мають зайву вагу та метаболічні порушення?
- Прийом вітаміну D. 90% населення України страждає на дефіцит цього вітаміну. Якщо це жінка віком 45+, яка має зайву вагу, то можна майже зі 100% впевненістю говорити, що в неї є дефіцит цього вітаміну, адже він депонується в жирових клітинах.
На тлі нестачі вітаміну D можуть виникати й прогресувати порушення вуглеводного обміну. Крім того, постменопауза супроводжується саркопенією (зменшенням м’язової маси), яка також впливає і на рівень вітаміну D, і на прогресування інсулінорезистентності.
Потрібно здати аналіз на визначення рівня цього вітаміну. За його результатами лікар призначить вітамін у дозі 4000, 8000 МО або й 20000 МО. Доза у 800 МО вже давно не застосовується. Сьогодні навіть дітям призначають 1000-2000 МО.
Якщо лікар призначив малу дозу, капсули необхідно приймати щодня. Високі дози вираховуються відповідно до кількості вітаміну, якої пацієнтка потребує на тиждень чи на місяць, і це може бути, приміром, капсула, що містить 20 000 МО, яку пацієнтка прийматиме двічі на тиждень. Якщо ж буде приймати надто малі дози вітаміну D, в активну форму він не перейде.
Фізичні навантаження. Це може бути, приміром, ходьба, але як мінімум 10 тисяч кроків на день у максимально інтенсивному для цієї жінки темпі. Це дозволить підвищити енергетичний обмін. Якщо просто «йти й милуватися зорями», ефекту це не дасть.
Ведення щоденника артеріального тиску (вранці й увечері). Це мотивує та дисциплінує.
Правильне харчування. Дієта – слово, яке дратує і засмучує жінок: «Якщо лікар радить сісти на дієту, значить, я товста та неприваблива». «Рахувати слід не калорії, а нутрієнти», – каже Любов Соколова. Тобто менше вуглеводів, але більше білків.
Як харчуватися, щоб не погладшати тим, хто працює в нічні зміни?
«Як ендокринолог, я не рекомендую їсти вночі. Проте розумію, що професійна діяльність може змінювати циркадні ритми й людина змушена буде їсти вночі, бо вдень буде спати. Отже, це повинні бути продукти, які не містять вуглеводів. Це можуть бути:
- бобові;
- листова зелень;
- капуста;
- шматок м’яса або риби.
Без хліба, каш і, на жаль, без фруктів. Не треба стимулювати глюконеогенез (він і так буде відбуватися, оскільки організм не спить) та провокувати подальшу інсулінорезистентність».
Про предіабет та діабет
Під час переходу в менопаузу в організмі жінок відбуваються метаболічні та біохімічні зміни, які супроводжуються збільшенням ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу. Цукровий діабет є одним із найбільших факторів ризику виникнення серцево-судинних захворювань, пов’язаних зі смертю у жінок, ніж у чоловіків, і його поширеність суттєво пов’язана з менопаузою.
Частота діабету в Європі – 7,8%. Це – за розрахунками, а не по факту, адже скринінг і в європейських країнах не є досконалим. В Україні частка виявлених хворих становить 2,9% від загальної кількості населення. Проте реальна цифра, за інформацією керівниці відділу діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин, – у 2-2,5 раза вища. Більшість пацієнтів – це чоловіки та жінки, які страждають на ожиріння або жінки з постменопаузальним метаболічним синдромом. Дебюти цукрового діабету якраз і відбуваються у віці 45+. «Тому такі хворі повинні перебувати якщо не під наглядом ендокринолога, то під наглядом сімейного лікаря точно», – підкреслює Любов Соколова.
За даними метааналізу, ризик розвитку раку молочної залози при діабеті збільшується на 23%. При діабеті менопауза настає раніше на 2,5 року.
Предіабет – не діагноз. Він не шифрується за МКХ-10 (Міжнародним класифікатором хвороб та проблем, пов’язаних зі здоров’ям). Це – зворотний стан, який, втім, повинен насторожити, оскільки людина перебуває фактично за крок до розвитку цукрового діабету 2-го типу.
На предіабет вказує рівень глюкози в крові натще більш як 5,6 ммоль/л. Якщо показник «добіг» до 7,0 ммоль/л, то це вже цукровий діабет. Потрібно зробити тест толерантності до вуглеводів. Якщо через 2 години після навантаження глюкозою результат буде 11,1 ммоль/л, то це діабет, і його треба лікувати.
Можна здати аналіз на глікований гемоглобін. Це – простіше обстеження, хоч і трохи дорожче. Якщо глікований гемоглобін перевищує 6,5%, тоді теж діагностується цукровий діабет і призначається лікування.
«Удар», який завдає COVID-19 по підшлунковій
Вилікувати COVID-19 в гострому періоді – не означає вилікуватися від коронавірусної інфекції. Оскільки коронавірус є тропним до нервової системи, після перенесеної хвороби пацієнтки нерідко звертаються до лікарів зі скаргами на вазомоторні симптоми, такі, як тремтіння верхніх кінцівок, легке запаморочення й зниження концентрації уваги. Проте коронавірус тропний також до підшлункової залози та сприяє “розквіту” порушень вуглеводного обміну навіть у тих, у кого до хвороби був “тліючий” стан. “На це додатково нашаровується терапія кортикостероїдами, яка також провокує розвиток цукрового діабету”, – зазначає Віра Пирогова.
«Можливо, якби не COVID-19, у цієї жінки ніколи б не виникли ці порушення, і вона б не прийшла до лікаря з предіабетом. Лікарі своєю чергою обов’язково повинні поцікавитися наявністю COVID-19 у пацієнтки в анамнезі. Якщо таке захворювання в анамнезі було, то це вплине і на тактику діагностики, і на тактику лікування», – додає її колега Любов Соколова.
Як часто потрібно перевіряти рівень глюкози натще
«Якщо людині «стукнуло» 45 і більше, навіть за відсутності факторів ризику (ожиріння, синдрому полікістозних яєчників тощо), навіть якщо така людина виглядає соматично здоровою, повинна хоча б раз на три роки (а це не так вже й багато) проходити таке обстеження», – зазначає фахівчиня з ендокринології.
Якщо будуть:
- скарги, які наштовхнуть на думку, що це можуть бути порушення вуглеводного обміну;
- набір ваги;
- артеріальна гіпертензія;
- дисліпідемія (порушення балансу ліпопротеїнів крові. – Авт.);
- серцево-судинні захворювання;
- якщо в анамнезі був синдром полікістозних яєчників або гестаційний цукровий діабет (набутий у матері під час вагітності. – Авт.), це – стан предіабету. У таких випадках рівень глюкози необхідно перевіряти раз на рік.
Лікарка нагадує: кожна жінка елегантного віку мусить перебувати під наглядом сімейного лікаря, який розкаже їй, як залишатися здоровою в наступні 20 років. А українська жінка половину життя перебуває в періоді менопаузи.