Передплата 2024 ВЗ

Перші симптоми менопаузи

Кожна жінка знає, що таке клімакс, що настає приблизно в 45−50 років і що головною його ознакою є припинення менструацій. Але перші симптоми менопаузи дають про себе знати значно раніше за реального настання. Цей період називається перименопаузою і може тривати до 5 років. Оскільки менструації зберігаються, 91% жінок, як свідчить медична статистика, навіть не підозрюють про наближення клімаксу

Симптоми, які першими вказують на початок клімаксу

Нічна пітливість. Один із най­поширеніших симптомів мено­паузи. Вона виникає внаслідок припливів у нічний час. Точна причина, чому це відбувається, невідома. Але є припущення, що це пов’язано зі зниженням рів­ня естрогену та його впливом на гіпоталамус — ділянку мозку, яка відповідає за регуляцію темпера­тури тіла.

Припливи. Цей симптом клі­максу — один з найпоширеніших. Жінка може відчувати жар, осо­бливо в ділянці грудей, шиї та об­личчя, сильно червоніти та пітні­ти. У деяких випадках — відчувати озноб.

Перепади настрою. З усіх симптомів клімаксу, що насува­ється, перепади настрою — одні з найбільш дратівливих. Через зміни рівня гормонів у період пе­рименопаузи настрій та емоції жінки можуть бути такими ж не­передбачуваними та мінливими, як погода.

Нерегулярний менструаль­ний цикл. Поширеною ознакою перименопаузи, перехідної фази перед настанням клімаксу, є по­рушення менструального циклу. Тобто менструації є, але їх харак­тер важко не помітити: можуть змінюватися тривалість циклу, рясність і якість виділень і т. д.

Зниження лібідо. Перимено­пауза може впливати на лібідо. Це відбувається через зниження рівня статевих гормонів та ла­більності настрою. Крім того, у деяких жінок лібідо знижується через прийом лікарських засобів для лікування клімактеричного синдрому.

Сухість піхви. Одним з най­більш незвичайних симптомів менопаузи, що настає, є нестача природного мастила. На жаль, цей симптом може зробити ста­тевий акт важким і болючим, від­повідно сильно вплинути на якість інтимного життя.

Поколювання в руках і ногах. Ще один незвичайний симптом — поколювання в руках та ногах. Оскільки в організмі відбувається гормональна перебудова, гормони «скачуть», це впливає на централь­ну нервову систему та призводить до таких незвичайних відчуттів.

Головні болі. Через зниження рівня синтезу естрогенів у періо­ді перименопаузи та менопаузи жінок нерідко починає турбувати головний біль та мігрені.

Зміни смаку. Мало хто очікує, що зміна смакових відчуттів може бути одним із побічних ефектів близького клімаксу. Проте деякі жінки саме у перехідному періоді починають відчувати смак про­дуктів інакше, можуть скаржитися на сухість у роті.

Втома. Цей симптом зазвичай не беруть до уваги, оскільки він вкрай поширений і йому завжди є пояснення. Але саме в період перименопаузи основною при­чиною постійної втоми та швидкої стомлюваності є погана якість сну через нічну пітливість та припливи жару.

Біль у суглобах. М’язові болі та напруга. І знову у всьому ви­нен естроген. Про дефіцит цього гормону організм може почати повідомляти болями в суглобах і м’язах.

Відчуття ураження елек­тричним струмом. Однією з найбільш тривожних ознак пери­менопаузи є відчуття, що нагадує удар електричним струмом, який ніби пронизує все тіло. Є припу­щення, що це відбувається через зміну рівня гормонів, які вплива­ють на нервову систему.

Проблеми зі сном. Не лише нічна пітливість та припливи жару можуть не давати спати ночами. Порушення сну взагалі є однією з найяскравіших ознак початку клі­мактеричного періоду.

Свербіж. Естроген пов’язаний з виробленням колагену, а також з природним зволоженням шкіри та слизових. Таким чином зменшен­ня естрогену може призвести до сухості та свербежу навколо вуль­ви, а також інших частин тіла.

Проблеми з концентраці­єю уваги. Ознаки перимено­паузи також включають про­блеми з концентрацією уваги, запам’ятовуванням. Жінки можуть мати відчуття, схожі з «туманом у голові», скаржитися на труднощі з концентрацією уваги.

Ламкі нігті та тонке волосся. Організм жінки у період менопа­узи виробляє менше кератину — речовини, необхідної для міцних, здорових нігтів та волосся. Звідси проблеми з ламкістю нігтів, ви­тонченням і навіть випаданням волосся.

Збільшення ваги. Через зни­ження рівня естрогену та зни­ження рівня фізичної активності багато жінок у період перимено­паузи починають набирати вагу. Крім того, якщо змінюється на­стрій, режим харчування може змінитися. Тому важливо постій­но дотримуватися збалансованої дієти та займатися спортом.

Раптові позиви до сечови­пускання. Жінки в перименопау­зі та менопаузі можуть зазнавати стресу, нетримання сечі або час­ті/раптові позиви в туалет. Під час менопаузи м’язи тазу та сечового міхура жінки можуть ослабнути.

Алергія. Це найрідкісніший симптом початку клімаксу — по­ява алергії або посилення симп­томів алергії. Причина в тому, що у жінок у період настання ме­нопаузи можуть спостерігатися сплески гістаміну — хімічної речо­вини, яка відповідає за алергічні реакції.

Періодичне запаморочен­ня. Коливання гормонів можуть впливати на вироблення інсуліну, через що жіночому організму стає складніше підтримувати правиль­ний рівень цукру в крові, і внаслі­док паморочиться в голові.

Порушення серцевого рит­му. У жінки в період наближен­ня менопаузи можуть виявитися проблеми із серцевим ритмом, наприклад, аритмія. З усіх симп­томів перименопаузи до цьо­го слід поставитись найбільш серйозно. Оскільки порушення серцевого ритму можуть бути симптомом цукрового діабету, артеріальної гіпертензії або ате­росклерозу артерій.

Депресія. Гормональні зміни можуть спровокувати розвиток депресії. У менопаузальному пе­ріоді депресія у жінок трапляється досить часто.

Посилення запаху тіла. Че­рез нічний піт і припливи запах тіла може змінитися. Це вимага­тиме більш ретельної гігієни та догляду за собою.

Остеопороз. Дефіцит естро­гену часто обертається знижен­ням мінеральної густини кісток. Вони стають крихкими та легко ламаються. Це дуже поширена проблема серед жінок пери- і ме­нопаузального віку.