Передплата 2024 ВЗ

Що робити, коли сон не бере?

П’ять міфів про сон, які слід розвіяти

Добрий сон – важлива умова фізичного та душевного здоров’я. Саме він дозволяє нам бути активними та сконцентрованими протягом дня, тримати себе у формі та досягати значних успіхів. А що робити, якщо сон не бере? Тоді ми посилено згадуємо різні способи боротьби з безсонням, які бачили в Мережі або чули від знайомих. Чи всі вони дієві, чи частина з них – міф?

Зважаючи на те, наскільки пере­насиченим подіями та втомливим є життя більшості з нас, логічно при­пустити, що швидкість засинання – остан­ня з проблем, однак це не так. Багато хто стверджує, що, попри втому і бажання як­найшвидше заснути, потрапити в обійми Морфея часто непросте завдання.

Сьогодні в Інтернеті можна знайти без­ліч порад щодо боротьби з безсонням, ді­євість яких викликає сумніви. Дехто ствер­джує, що засинати їм допомагає перегляд серіалів або читання книги, тоді як інші вирушають на нічну пробіжку, щоб макси­мально навантажити організм перед сном. Час розвіяти п’ять найпопулярніших міфів.

1. Порція алкоголю перед сном до­поможе розслабитися і краще спати. Це неправда. Келих вина або порція чогось міцнішого, яку випили, щоб розслабитися після важкого дня, аж ніяк не покращить якості нічного відпочинку. Здається, що за допомогою алкоголю ми швидше засина­ємо, насправді від цього якість сну лише страждає, а також настає раннє пробу­дження. Замість алкоголю випийте перед сном трав’яний чай без кофеїну, напри­клад, лавандовий або ромашковий, щоб допомогти тілу та мозку розслабитися.

2. Розслабитися перед сном до­поможе цигарка. Це також міф. Деякі люди вважають, що куріння заспокоює, хоча насправді все з точністю до навпаки. Вчені довели, що залежність від куріння є хронічним джерелом стресу. Чим більший інтервал у курців між курінням, тим більш напруженими, неспокійними і дратівли­вими почуваються. Отож тим, хто покурив перед сном, наступна доза нікотину зна­добиться швидше, що зробить сон менш міцним і спровокує раптові пробудження вночі.

3. Потрібно потренуватися, щоб швидше заснути. Відповідь буде нео­днозначною, оскільки у цьому є частка правди. Тренування справді покращують сон, але якщо зайнятися спортом безпо­середньо перед тим, як лягати в ліжко, можна отримати зворотний ефект. Після фізичного навантаження у вас підніметься температура тіла, відчуєте приплив сил і бадьорості, тому заснути буде важче. Тож завжди закінчуйте тренування приблизно за три години до сну.

4. Серіал перед сном допомагає розслабитися. Звичайно, ні. Яскраве світло і різкі звуки, що надходять від теле­візора, ноутбука або смартфона, насправ­ді знижують секрецію гормону сну мелато­ніну, який перед сном має підвищуватися. Екрани гаджетів випромінюють синє світло з короткою довжиною хвилі, яке спонукає мозок залишатися пильним. Навіть читан­ня книги на планшеті або гортання стрічки соцмереж у смартфоні у повній тиші спри­чинять такий ефект. Тож перед сном читай­те друковану книгу або газету.

5. За вихідні можна виспатися і на­братися сил на тиждень вперед. Це 100%-ий міф! Регулярно недосипати у будні та відсиплятися у вихідні – не най­краща ідея. Почнімо з того, що виспатися про запас неможливо. Більше того, про­спавши до обіду в суботу, ви навряд чи зможете лягти спати о 23.00, а це озна­чає, що з нового тижня у вас знову по­чнеться низка недосипань. Тому фахівці радять дотримуватися єдиного режиму сну, тобто щодня лягати в ліжко і проки­датися приблизно в той самий час, навіть у вихідні.

Що робити, якщо здолало безсо­ння? Спочатку важливо сприйняти той факт, що постійний дефіцит сну – це про­блема, з якою слід звернутися до лікаря. З’явилися нові, більш ефективні снодійні препарати, та слід зважати на те, що всі вони мають побічні ефекти і є ризик зви­кання. Необхідна обов’язкова консульта­ція фахівця, який підбере вам правильний препарат і дасть інструкції щодо його вживання.

У будь-якому разі, зіткнувшись з без­сонням, не хапайтеся за пігулки. Спочат­ку спробуйте змінити деякі свої звички та налагодити режим дня:

  • Лягайте спати і прокидайтеся в той самий час, відводячи на сон мінімум сім годин.
  • У спальні має бути приємна атмос­фера, комфортна температура повітря, тиша та темрява.
  • Намагайтеся не лягати в ліжко надто голодними або, навпаки, ситими.
  • Не їжте перед сном важкої їжі, не пийте алкоголю і не куріть.
  • Якщо протягом дня відчуваєте со­нливість, краще уникайте денного сну або скоротіть його до півгодини. Тоді ви швидше заснете вночі.
  • Обов’язково додайте до свого розпо­рядку дня заняття спортом, лише не пізно ввечері.
  • Протягом дня вирішуйте всі проблеми, щоб вони не турбували вас вночі, коли треба спати.

Схожі новини