Передплата 2024 «Добра кухня»

Бузок не лише покращить настрій, а й порятує від деяких хвороб...

Бузок цінна лікарська і промислова рослина

Фіолетовий, рожевий, синій, білий – якими тільки кольорами не нагородила його природа! А ще запах! Його впізнаєш серед тисячі інших. Аромат квітів рятує від туги, піднімає настрій, дарує свіжість духу і бадьорість. Мова – про бузок, який росте чи не на кожному обійсті. Проте не всі знають, що бузок ще й цінна лікарська і промислова рослина.

Бузок містить ефірні олії, ас­корбінову кислоту, смоли і флаво­ноїди. Може чинити жарознижу­вальну, протизапальну, сечогінну і знеболювальну дії. Лікувальною сировиною є квіти, листя і кора. Бруньки збирають навесні, суцвіт­тя – під час бутонізації, листя – в червні, а кору заготовляють з мо­лодих гілок. Сировину заготовля­ють у суху теплу погоду і сушать у тіні, при хорошому провітрюванні. Свої лікувальні властивості збері­гає протягом 2-х років. Зберігати сировину краще в полотняних мішках.

Висока температура. Аби знизити температуру, приготуйте настій бузку. Візьміть 2 ст. л. листя і залийте 1 склянкою окропу. Дайте настоятися протягом години. При­ймайте по 1 склянці 3 рази на день.

Ревматизм, відкладення со­лей, остеохондроз. Візьміть 1 частину квіток бузку та 10 частин горілки. Настоюйте в темній єм­ності при кімнатній температурі 2 тижні. Всередину приймати по 20 крапель 2 рази на день. Зовніш­ньо використовувати, втираючи у хворі місця.

Забої. 1 ст. квітів бузку залий­те 1 пляшкою горілки (0,5 л). На­стоюйте 2 тижні. Застосовуйте у вигляді компресів, оновлюючи пов’язку 3 рази на день.

Гнійні рани. 2 ст. л. листя за­лийте 1 ст. окропу. Дайте насто­ятися 3 години і процідіть. Настій використовуйте для промивання ран.

Цукровий діабет, бронхі­альна астма і панкреатит. 2-3 ст. л. бруньок бузку залийте 2-ма склянками окропу і настоюйте 6 год. Приймайте по 1 ст. л. перед їдою.

Діарея. 1 ст. л. квіток залийте 1 склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин. Процідіть і приймайте по 1 ст. л. протягом дня.

Ларингіт. 50 г квітів залити 100 мл горілки, настоювати 7 днів. Процідіть і розбавте кип’яченою водою у співвідношенні 1:10. По­лощіть горло 3-4 рази на день.

Запалення нирок. 2 ст. л. листя залийте 1 склянкою води, доведіть до кипіння, настоюйте 3 години, процідіть. Приймати по 1 ст. л. перед їдою. Курс – 14 днів.

Камені в нирках, цистит. На­стій допомагає розчинити камені в нирках. Візьміть 1 ст. л. квіток, залийте 1 склянкою окропу. По­тримайте 1 годину, процідіть. Вживати 1 ст. л. 4 рази на день.

Подагра. 2 ст. л. квіток залий­те 1 склянкою 70% спирту або 2 скл. горілки. Настоюйте в темно­му місці 14 днів. Процідіть і при­ймайте по 15-20 крапель перед їдою.

Гострота зору. Свіжі квіти бузку заваріть як звичайний чай. Дайте охолонути до теплого ста­ну. Складену в кілька разів марлю або ватяні диски змочуйте в цьо­му настої і прикладайте до очей. Достатньо тримати 5-10 хвилин, щоправда, процедуру необхідно повторювати щовечора.

Хворобливі менструації. 1 ч. л. насіння або квіток бузку закип’ятіть в одній склянці води 15 хвилин. Процідіть і приймайте вранці про­тягом 2 тижнів по 1/3 склянки.

Бузок застосовується за ба­гатьох інших захворювань. Про­те можуть бути і протипоказання, тому використовувати препарати з бузку варто під наглядом лікаря і не збільшувати дозування ліків.

Схожі новини