Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як подолати стрес підлітку

Щоб позбутися стресу, розподіліть свій день і при­діліть час відпочинку

Стрес – популярне в сучасному суспільстві поняття, пов’язане з перенапруженням. Як виявилося, цю загальнолюдську проблему досить успішно вирішують діти.

Стрес як поняття ввів у 1936 році канадський фізіолог Ганс Сельє. Вчений зауважив, що стрес розвивається у три стадії: тривоги, резистентності, або пристосування, і висна­ження, що призводить орга­нізм до загибелі.

І все-таки, яким би не був стрес важким, доводиться його долати. Дорослі, на­вчені життєвим досвідом, значно легше справляють­ся зі стресом, а що робити підліткам 13-14 років, які перебувають у перехідно­му віці, коли вони вже не діти, але ще й не дорослі?

Підлітки-школярі розпові­дають, що відчувають стре­си буквально на кожному кроці: дорогою у школу і зі школи, на уроці і в буфеті, у спілкуванні з однокласни­ками, вчителями, батьками, просто з перехожими. У них часто виникає почуття не­впевненості, яке ховається за агресивною поведінкою, або, навпаки, з’являється пригніченість і навіть відчай.

Однак дослідження вче­них-психологів показують, що багато підлітків застосо­вують свої унікальні спосо­би боротьби зі стресом.

Що ж радять діти?

Щоб позбутися стресу, розподіліть свій день і при­діліть час відпочинку. По­слухайте улюблену музику, потанцюйте, заспівайте піс­ню, поспіть або подивіться фільм, погуляйте, постри­байте на батуті або погой­дайтеся на гойдалках, при­йміть душ. Лягайте раніше спати і за 2 години до сну не користуйтеся телефоном та планшетом.

Підтримуйте добрі сто­сунки з викладачами, в скрутну хвилину вони не підведуть, зрозуміють і про­бачать, адже вони теж люди. Якщо відчуваєте стрес біля дошки, то глибоко вдихніть і уявіть, що у класі лише ви і вчитель.

Приготуйте щось смач­неньке, випийте гарячого зеленого чаю, а можна про­сто з’їсти шоколадку чи ба­нан. Взагалі, беріть зі собою солодощі або щось дуже кисле.

Намалюйте узор або роз­фарбуйте картинку. Покри­шіть крейду або порвіть па­пір, а ще можна дуже дрібно написати слово, пов’язане з подразником, який спричи­няє стрес.

Одягніть одяг синіх від­тінків, бо синій колір діє за­спокійливо.

Обладнайте своє робоче місце так, щоб у ньому було затишно і спокійно особис­то вам. Запаліть свічку.

Заведіть собі маленьку, але обов’язково м’яку по­душечку для зняття стресу і завжди беріть її з собою – на ній можна полежати, попла­кати в неї.

Займіться справою, яка приносить радість. Запи­шіться на гурток, а якщо він не сподобається, спробуй­те інший. Шукайте своє, а раптом щось зацікавить.

Заведіть рибок. Добре, якщо є собака або кішка, спілкування з ними заспо­коює, особливо перед ви­ходом до школи.

Не вступайте в діалог з людьми, які неприємні вам.

Спілкуйтеся з близьки­ми. Вимовляйте те, що на­боліло, кричіть на всю силу або поплачте.

Не соромтеся просити допомоги і допомагати то­варишам.

Якщо зранку у вас по­ганий настрій, то тримайте класний чат увімкненим, там неодмінно буде якщо не відповідь, то підтримка.

Щоб не було проблем з однокласниками, давайте іноді списувати.

Ставтеся до деяких не­минучих ситуацій з гумо­ром. Наприклад, якщо ви спізнюєтеся, то говоріть собі, що ви завжди у потріб­ний час у потрібному місці, але постарайтеся більше не запізнюватися. Згадуйте якісь хороші, смішні момен­ти з життя. Жартуйте з дру­зями, але не перетворюйте­ся на клоуна.

Знайдіть, за що себе по­хвалити, згадайте приємні моменти дня, наприклад, компліменти.

Довіряйте своєму таліс­ману, наприклад, щасливо­му браслету, і не забудьте взяти його на іспит. До речі, на іспиті буде лише те, що ви вивчали, і не більше.

Потрібно пам’ятати, що навіть низька оцінка не змо­же серйозно змінити ваше життя.

Розвивайте навички са­монавіювання. Постійте, за­плющивши очі, хвилин п’ять і уявіть, що все добре. Гово­ріть собі: «Я все можу!». По­вірте, це заспокоює.

Стреси загартовують, допомагають себе зрозумі­ти, а подолання труднощів робить людину щасливі­шою.

Читайте також: Після паніки та страху приходять депресія і апатія

Схожі новини